Joulukuu 2003

31.12.2003

Vuoden 2003 tilinpäätös

Mitä tapahtuikaan vuonna 2003? Kyselin tästä jo Neulonta -sähköpostilistalla, mutta kertaus ei koskaan taida olla turha...

Vuoden 2003 aikana valmistui yhteensä 26 neuletta:

 • kaksi paitaa Jussille
 • seitsemän myssyä, tossua, kaulaliinaa ja paitaa muille
 • 15 paitaa ja kaksi huivia minulle.

Ja niistä voisin mainita erikseen nämä:

 • Onnistuneimat neuleet olivat pohjaanvajoamispaita ja Rustika-huppari (luulisin).
 • Suosituimmat neuleet olivat Jussi-paita ja Higgins-paita vieraskirjan, palvelimen logien ja muiden kommenttien perusteella.
 • Toisaalta viininpunaisen tähtikuvioisen kirjoneuletakin kiinnitys ja kaulus eivät sittenkään olleet hyviä ajatuksia.
 • Tekemättä jäi ribbipooloneule marjapuuron värisestä / lilahtavasta 7 Veljestä Isoveljestä, koska en saanut koskaan edes ostettua lankoja.

Muita neulomisjuttuja:

 • Lempilankani oli yllättäen Marks & Kattensin Orkidé, josta tein punaisen neuletakin ja valkoisen huivin yhdessä Novita Tangon kanssa ja loppuvuoden löytö Novita Rustika, josta neuloin hupparin .
 • Havaitsin, että pyöröneuleena neulominen on nopeaa ja helppoa ja opettelin tekemään olkasaumat päättelemällä silmukat kahdelta puikolta yhteen.
 • Antoisia olivat Kapiokirstun retket Tallinnaan ja Helsingin joulumarkkinoille ja uusien ihmisten tapaaminen sekä kaikki vieraskirjaan saamani mukavat viestit.

Muuta mainitsemisen arvoista?

 • Menin naimisiin Jussin kanssa marraskuun alussa.
 • Aloitin neuleblogin pitämisen.

Entä mitä jäi tekemättä?

 • En vieläkään saanut gradua tehtyä ja valmistunut...
 • En saanut suunniteltua maailman kauneinta tai edes kohtalaisen kivaa palmikkoneuletta (eräänlainen ikuisuusprojekti sekin... <g>)

Suunnitelmia vuodelle 2004? (Toim. huom.: nämä eivät ole uuden vuoden lupauksia!)

 • Voisin liittoutua Jussin serkun ja hänen vaimonsa kanssa ja kehräyttää ihan omaa lankaa, sillä heillä on lampaita ! Vielä en ole ajatellut opetella kehräämään itse...
 • Ehkä, mahdollisesti, saattaa olla, että voisin opetella neulomaan sukkia.

27.12.2003

Vielä jotain tänä vuonna

Maxi, Frank ja Lovikka-takki Aloitin villatakin Järbon Lovikka-langasta , jonka ostin viime kesänä Tukholmasta . Ikävä kyllä kaupassa oli vain yhdeksän vyyhtiä punaista lankaa ja myyjän kanssa selaamiemme ohjeiden mukaan paitaan menisi ainakin 12 vyyhtiä, joten ostin loput Jussin neuvosta harmaata. Myöhemmin aloin miettiä, olisiko musta ollut sittenkin parempi vaihtoehto kuin harmaa, mutta eiköhän tuosta puna-harmaastakin ihan nätin villatakin saa...

Kuvassa takkia testaavat karvakerät Maxi (vasemmalla) ja Frank (oikealla).

Takki on tunturineuletta, mutta värien vaihtuessa on kirjoneuleraita sileää neuletta - ajattelin, että näin värien vaihtuminen ei häiritse minua ihan niin paljon... Vielä en tiedä, tulevatko hihat kokonaan punaisella vai neulonko nekin aluksi harmaalla. Neulon villatakkia 7 mm puikoilla (8 s/10 cm), vaikka vyötteessä ohjeistetaan 5 mm puikot (14 s/10 cm). Ajattelin, että neulepinnasta tulee näin pehmeämpää, en halua takkiini kovinkaan jämäkkää ja tiivistä pintaa.

Tunturineuleen ohjetta voi vilkaista Pirkan sivuilta tai Ninan galleriasta .

Langan huovuttaminen olisi myös voinut olla yksi vaihtoehto... Niin, ja kyllä, Lovikka-langasta tehdään yleensä lapasia. Tässäpä kannatuksen vuoksi lovikkalapaslinkkejä:

23.12.2003

Joulupaita on valmis!

Sydänpalmikko Sydämellinen tweed-paita ylle ja joulun viettoon! Välillä luulin jo, että peli on menetetty, mutta paita valmistui kuin valmistuikin ajoissa eli jouluaaton aattona. Sitten vain tip tap tip tap tipe tipe tip tap!

22.12.2003

Joulutervehdys

Katajala.netin perinteinen joulutervehdys on taas julkaistu!

20.12.2003

Rustikan arvoitus

Rustika-lanka Kävimme Itäkeskuksessa jouluostoksilla ja poikkesin samalla myös Lanka-Vakassa. Siellä huomasin hyllyssä jotain tuttua, mutta silti jotain vierasta... Lokakuussa Anttilasta bongattu Rustika-lanka (tai ainakin sen kaksoisveljet/-siskot) nökötti hyllyssä Cool Flamme -nimisenä! (En sitten tiedä, johtaako tuo linkki oikeaan paikkaan vai onko samannimisiä lankoja enemmänkin, mutta muuta ei netistä löytynyt.)

Langan koostumus oli sama ja värit olivat samat kuin Anttilassakin: oma ruskeasävyinen lanka löytyi sieltä, samoin sinisävyinen Jussille kaavailemani lanka, samoin viininpuna/mustasävyinen lanka ja muutama muukin. Valmistajaa ei kuitenkaan mainittu... Hmm?

14.12.1003

Johan nyt on toisetkin markkinat

Kävin sunnuntaina työkaverini kanssa Albergan kartanon myyjäisissä. Kävelimme kartanolle ja menimme komeasti pääovesta sisään. Ystävällinen nainen toivotti meidät tervetulleiksi: "Takkia voi laittaa naulaan, ohjelmat ovat pöydällä...." " Ohjelmat ovat pöydällä "??? Viereisessä salissa näytti istuvan ihmisiä. Hupsistakeikkaa, myyjäiset olivatkin kellarissa, pääovesta pääsikin konserttiin! Missään ei ollut opasteita kellarin suuntaan, ei pihalla eikä Albergan esplanadin toisessa päässä ollessa kyltissäkään taidettu ohjata sinnepäin... (Vihj vihj: opasteita ei voi koskaan olla liikaa - vai voiko?)

Löysimme kuitenkin myyjäiset, ei syytä huoleen! Hieman kyllä hymyilytti, kun ystävällinen rouva esitteli pörrölangasta neulottua kaulaliinaa ja kehui sitä. Kaulassani oli samanlainen siskon neuloma huivi ... Erivärinen vain. Kyseisellä rouvalla oli myynnissä myös upeita monivärisiä pörröhuiveja, niihin hän oli kuulemma ostanut langat Italiasta.

Tungostakin oli vähemmän kuin lauantaina Helsingin keskustassa. Lisäksi glögi ja piimä-rusinakakku olivat hyviä. Nyt kun vielä voittaisin herkkukorin, niin hyvin menisi...

Kotimatkalla kävin ostamassa 4,5 mm sukkapuikot paidan hihoja varten sekä Läkkitorilta kukkateltasta kaksi vaaleanpunaista hyasinttia ja pienen sypressin. Hyasintin tuoksu kuuluu ehdottomasti jouluun! Niin, tweedihtävästä paidasta puheenollen - kuinkas se etenee? Oikein hyvin, etu- ja takakappaleet ovat valmiit, samoin poolokaulus. Aloitin juuri ensimmäisen hihan - en tiedä, ehtiikö paita jouluksi, mutta katsotaan.

13.12.2003

Johan nyt on markkinat

Vanhan joulumyyjäiset Kapiokirstulaiset järjestäytyivät taas: lähdimme porukalla markkinoille. Kävimme ensin kulttuurikeskus Caisan monikulttuurisessa joulubasaarissa , sen jälkeen Kiseleffin basaarissa ihastelemassa kaikkea kimaltelevaa & sortumassa huovutusvillaan (tai siis ne muut, en minä) ja sen jälkeen Tuomaan markkinoilla Espalla ja Vanhan perinteisillä joulumyyjäisillä .

Kiitämme : seuraa. Oli mukavaa katsella käsitöitä mukavassa seurassa ja kuunnella hauskoja tarinoita.

Moitimme : ruuhkaa. Kaikki muutkin olivat ns. yllättäen päättäneet lähteä markkinoille eikä esim. Espalla välillä päässyt tungoksessa eteenpäin ollenkaan.

Vanhan markkinoilla taisi olla sama huovutettujen sorsien myyjä kuin Tapiolassakin , mutta tällä kertaa huovutetun sorsan ostaminen oli vieläkin hankalampaa, koska myyjää ei näkynyt paikalla ollenkaan... Toisaalta Vanhalta löytyi myös tuote hänelle, jolla on jo kaikkea: takorautainen korvankaivuulusikka!

Mutta kaikenkaikkiaan markkinoilla oli kaikenlaista houkuttelevaa: kortteja, grafiikkaa, neuleita, lankaa, koruja, sukkia, lapasia, myssyjä, ruokaa, juomaa... Vaihtoehtoja oli kaksi: joko rahaa menee ihan älyttömästi kaikkeen tai sitten mitään ei tule ostettu - kultaista keskitietä ei ole. Päädyinkin siis vain ostamaan siskolleni postikortin, jossa oli paperinukke-hitsarimies. (Räyh!) Toisaalta mukaan tarttui paljon hyviä ideoita ja ajatuksia uusista projekteista ja hyvää mieltä.

Kotiin mennessäni bussissa soi Pentti Hietasen " Talven rauha ". Alkoi tuntua jouluiselta.

7.12.2003

Yksi pikainen vaikka töiden jälkeen

Netissä surffatessani törmäsin palindromiin, joka ehkä inspiroi tekemään muutaman kerroksen lisää: neulo taas, niin saat oluen . Seuraavaksi sama takaperin...

6.12.2003

Hyvää itsenäisyyspäivää

Itsenäisyyspäivän kunniaksi tämä blog siirtyy hetkeksi asialliselle linjalle ja kertoo suomalaisen naisen saavutuksista villa- ja neulealalla: viime kuussa Pia Merikosken yritys Melocoton palkittiin Innosuomi -palkinnolla menetelmästä, jolla vaateteollisuudessa käytettävä villa saadaan kutittamattomaksi ja kestäväksi. (Vilkaiskaapa myös Tekniikka & Talouden artikkeli aiheesta.)

3.12.2003

Sydämelliset terveiset

Mini, Maxi ja Filtweed Aloitin punaisen palmikkoneuleen Ornaghi Filatin tweedihtävästä langasta. Tunnustetaan nyt, että lanka tarttui mukaan viime kesän Turun-reissulta Piikko-Pirrasta. (Myyjä oli mukava, hänelle terveisiä!) Lanka on pehmeää, mutta melko ohuen tuntuista, vaikka sitä saakin neuloa 4,5-5 mm puikoilla - ja kerän paino on ruhtinaalliset 250 g!

Aluksi suunnittelin, että tämä voisi olla maailman kauneimman palmikkoneuleen harjoituskappale (maailman kaunein palmikkoneule tulisi sitten seuraavaksi Tessa-langasta), mutta päädyin tylsälle... eikun klassisen kauniille yksinkertaiselle linjalle. Paitaan tulee eteen yksi 19 s leveä palmikko, jossa kaksi 2 s leveää kaarta muodostaa sydämenmuotoisia toisiinsa limittyviä kuvioita.

Kuvassa Mini (oikealla) ja Maxi (vasemmalla) nauttivat siitä, että he saavat jäystää valmiiksi eteen kannettua lankaa. Tällä hetkellä ensimmäinen sydänkuvio resorin jälkeen on lähes kokonainen, joten kuvio alkaa hahmottua. Toivottavasti tästä ehtii saada itselleen jouluksi neuleen. Väri olisi ainakin passeli.

1.12.2003

Gregoriaaninen kirkkolaulu vai hip hop?

Laitoin tänään Rustika-hupparin päälleni töihin ja jostain syystä työkaverini siirtyivät heti keskiaikaisiin tai Sormusten herran tunnelmiin. Mä halusin olla hiphop, rap ja pop (olisittepa nähneet koreografiani, jou maan!), mutta ilmeisesti mun on tyydyttävä hymistelemään Canto Gregoriano -tyyliin tai todellakin lähdettävä pelastamaan Kontu.

(Seuraava yksiäänisellä kirkkolauluäänellä:) Ei-kun-ta-kai-sin-neu-lo-maaaaan...

Tässä blogissa on merkintöjä kahdelta eri aikakaudelta.

Vuosien 2003 ja 2004 merkinnät ovat staattisilla sivulla ja niiden Haloscan-järjestelmän kautta annetut kommentit saattavat ajan kuluessa kadota.

Vuodesta 2005 alkaen blogi on toiminut Movable Type -ympäristössä.

2004

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

2003

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Maalis-toukokuu