Huhtikuu 2004

29.4.2004

Uusi blogi - ja teknisiä ongelmia

Terhi on aloittanut neuleblogin, joten mitä te enää täällä teette? Menkää sinne! :-)

Sitten pahoitteluni kuvien puutteesta. Tietokoneessamme on ns. Mystinen Vika: pääsen vain harvoille ja valituille webbisaiteille eikä omani kuulu niihin, joten olen nyt toisella koneella kirjoittelemassa. Pääsen kuitenkin esim. YLE:n jääkiekkosivuille ja Kapiokirstuun ja Googleen ja Iltalehden sivuille, mutta en kuitenkaan esim. Ilta-Sanomien sivuille! Mystistä. FTP toimii kyllä, ja SSH. Selvitämme ongelmaa - toivottavasti kone ei ole pitkään särki ja saamme sen ehjättyä. Katsoisin lätkää, jos sitä tulisi tänään telkkarista, mutta nyt - voih eih! - minun on kai neulottava. Ja rapsutettava kissoja masusta!

Technical problems

What a promising start - my computer decided to censor most of the Net from me. I can access for example the ice hockey pages at YLE (The Finnish Broadcasting Company) but I cannot access my own pages. I don't see a pattern here... Strange. FTP works, too, and SSH. Hence no pictures today, I'm using another computer. I guess I'll have to keep on watching ice hockey - but hey, there are no games today! Gosh, that means that to kill time I have to knit and possibly give the cats belly rubs.

On the bright side, though: there's a new Finnish knitting blog, Terhi just started hers. Keep 'em comin'!

26.4.2004

Going international

Liityin Nordic KnitBlogs -webringiin. Eläköön pohjoismainen yhteistyö! Sen kunniaksi päätin myös testata Haloscanin tarjoamaa kommentointipalvelua, joka on JavaScript-pohjainen kikkare. Katsotaan nyt, kuinka se lähtee toimimaan.

I would like to say welcome to the first (at least I believe this is the first) knitting blog in Finland!

This blog also occasionally features our three cats because they just happen to be there all the time when I take photos... Ahem. Anyway, my WIP is a cardigan from Schachenmayr Nomotta Blue Jeans Cable (you can see it in the entry below) and it progresses smoothly as I watch the ice hockey world championships.

I hope you enjoy your stay here! I try to include some content in English from now on, and if you want to contact me I also speak some Swedish and do my best to read Norwegian and Danish...

By the way, while I'm at it: would you happen to know where I could get a Danish ice hockey jersey for my husband (size XL) who has had warm feelings for Denmark ever since he studied at the DTU? The jerseys seem to be impossible to find. Please e-mail me at marjut@katajala.net if you can help me, or leave a comment (I decided to give the Haloscan system a shot).

25.4.2004

Lätkäneulontaa

Jääkiekon MM-kisat alkoivat eilen ja perustin pienen neulon... eikun kisastudion. Toimintaa haittaa hieman se, että (penkki)urheilija ei tervettä päivää näe: onnistuin jotenkin nuljauttamaan vasemman olkapääni, kun lauantaiaamuna vilkaisin sängyn alle, kun joku kissoista repi sängyn alla olevaa laatikkoa. (Se oli Maxi, jos jotakuta kiinnostaa.)

Farkkuneule alussa Olkapäätä on nyt särkenyt kaksi päivää, mikä haittaa hieman neulomista. Tuntuu siltä, että aiheutan itselleni vieläkin pahempaa jomotusta, jos neulon - vaikka yritän neuloa niin, että vasen käsi on mahdollisimman paikallaan.

Tuosta voisi päätellä sen, että kaikesta huolimatta farkkuneule etenee jotenkin. Aloitin sen eilen, mutta tänä aamuna purin neuleen, koska se ei ollutkaan hyvä ja aloitin sen uudelleen hieman erilaisena. Toisaalta olkapää ei tykännyt hyvää, ja farkkuneule on nyt odottanut ensin kevättä ja sitten inspiraatiota ja ties mitä muuta niin kauan, että se voi odottaa myös olkapään parantelun ajan.

MM-kisojakin riittää vielä, joten kisastudiossa syntyy varmaankin vielä monen monta silmukkaa, vaikka muutaman päivän joutuisinkin olemaan sivussa. Tällä hetkellä muuten Itävalta johtaa Kanadaa 2-0!!! Tässä vielä jääkiekkoaiheisia linkkejä:

PS. Jos jollakulla on Tanskan pelipaita kokoa XL myynnissä, ottakaa yhteyttä... Yhteydenotot sekä suomalaisiin että tanskalaisiin alan liikkeisiin paljastivat, että muiden maiden paitoja saa kyllä, mutta Tanskan ei. (Hmm???)

23.4.2004

Lämpimät varpaat, parempi mieli

Mini, Maxi ja Regia-sukat Regia-sukat valmistuivat eilen - kuvassa Mini ja Maxi hämmästelevät niitä. Kaksi sukkaa, kaksi kissaa... Tänään taas sukat oli raahattu sohvan käsinojalta, johon jätin ne lojumaan illalla: toinen sukka päätyi keittiöön ja toinen makuuhuoneeseen.

Minillä on tapana raahata villaisia tekstiilejä, kun kukaan ei näe. Aikanaan torkkupeittomme tuli aina ovella vastaan, mutta nyt se on tuolin selkänojalla eikä sitä pysty sieltä raahaamaan (tai ainakaan Mini ei ole keksinyt, kuinka se onnistuu). Hassua sinänsä, Mini ei muuten viihdy peiton päällä, sitä pitää vain raahata.

Peiton sijaan Mini raahaakin nyt neuleita: ovelle ovat tulleet parin viime viikon aikana vastaan ainakin punainen H&M:stä ostamani villapaita, Jussi-villatakki pariinkin otteeseen, samoin Tessa-paita ja nyt julmasti toisistaan erotetut Regia-sukat.

Kuinka sitten tiedämme, että peittoa raahaa Mini eikä meillä myllerrä esim. hyvin rauhallinen espoolais-poltergeist? Helposti - Mini jäi kerran kiinni peitto hampaissaan, kun se raahasi makuuhuoneessa sängylle heitettyä peittoa lattialle. Se onkin ollut Minin ainoa ns. julkiraahaus.

Ai niin, sukat... Ne ovat mukavat ja lämpimät ja niille löytyy varmasti vielä kevään aikana käyttöä - ei täällä vielä niin lämmin ole, ei ainakaan iltaisin.

22.4.2004

Mainetta ja kunniaa

Me Naiset -lehti Maaliskuun puolenvälin neuletapaamisessa meitä haastateltiin Me Naiset -lehteen tulevaa juttua varten ja tänään juttu vihdoin viimein julkaistiin! Itse jutusta en aiokaan kertoa mitään, lukekaapa itse....

Sen sijaan voisin kertoa sen, mikä jutusta jäi puuttumaan: neuletapaamisten takana on Päivin perustama Neulonta-sähköpostilista . Ilman listaa emme olisi koskaan tavanneet ja tutustuneet emmekä alkaneet kokoontua säännöllisesti.

Siispä kiitokset heille, joille kiitokset kuuluvat: iso kiitos Päiville Neulonta-listan perustamisesta ja ylläpidosta ja iso kiitos Johannalle haastattelun järjestämisestä.

Ilman Päiviä ja Johannaa en nyt kertoisi tässä lehtijutusta, vaan jostain muusta tylsemmästä, jos jostain edes kertoisin - ja ilman Neulonta-listaa monet mukavat ihmiset olisivat jääneet tapaamatta ja istuisin vain kotona sohvalla neulomassa. En tiedä, tekisinkö sukkiakaan ilman Neulonta-listalta saamaani inspiraatiota!

21.4.2004

Villasukkia ja valkovuokkoja

Regia-sukat Bongasin kevään ensimmäiset, jo nupuillaan olevat valkovuokot tänä aamuna Leppävaaran kirkon vierestä - ja niitä oli monta! Lisäksi työkaverit kertoivat, että Kehä I:n vieressä valkovuokot kukkivat jo. Kesä! Kohta on kesä!

Valkovuokoista ei kuitenkaan ole kuvaa, vaan kuvassa on ensimmäinen Regia-sukka ja toisen sukan alku. Minusta tuntuu koko ajan siltä, että tuo toinen kerä on hailakampi kuin ensimmäinen ja että sen mustat osuudet ovat ennemminkin harmaat. Höh, olisi pitänyt tutkia keriä tarkemmin kaupassa. Toisaalta tärkeämpää on se, että sukat lämmittävät ensi talvena tai ehkä aiemminkin, jos vilu yllättää!

Ajattelin neuloa Regia-sukkaa niin kauan kunnes inspiraatio iskee - farkkuneule on edelleen mietinnässä. Ehkä voisin ideoita odotellessa pestä koetilkun, niin näkisin, kuinka paljon lanka oikeastaan kutistuu...

19.4.2004

Valmis! Tessa-paita on vihdoin valmis!

Tessa-paita Älkää antako ynseän ilmeen hämätä, oikeasti olen hyvällä tuulella! (Ilme johtuu siitä, että langanpäiden päättely on tympeää ja istuin hieman huonossa asennossa...) Tessa-paita on vihdoin valmis!

Paidan koon takia en ottanut sitä matkaprojektikseni, joten kauluksen viimeiset sentit ja langanpäiden päätteleminen saivat odottaa ja kannoin mukanani vähemmän tilaa vieviä Regia-sukkia.

Nyt sitten pääsin vihdoin asettumaan, katselin videolta Guns 'n Rosesin konserttia ja pujottelin kaikki ärsyttävät langanpäät November Rainia * lauleskellen ( Don't ya think that you need somebody, don't ya think that you need someone ...) ja höyrytin lopuksi paidan - tadaa! (Jussi oli vaihtamassa auton renkaita, joten vain kissaparat joutuivat kärsimään epävireisestä laulannasta.)

Se on siinä, niinkuin kotipaikkakuntani suuri mies Antero Mertaranta sanoisi. (Olen muuten myynyt hänelle ja hänen lapsilleen jäätelöä kymmenen vuotta sitten. Tämä tehnee vaikutuksen ainakin kohta alkavia lätkän MM-kisoja seuraaviin henkilöihin, eikö teekin?)

Tessa-paidan palmikot Satulahihat onnistuivat hyvin ja höyryttämisen jälkeen ne olivat juuri oikean pituisetkin. Purkaminen kannatti, nyt hihat ovat sopivan kokoiset ja mallikuvio näkyy niissä mukavasti (kuvassa paidan vasemman puolen palmikot ja keskellä oleva palmikkoristikko).

Sitten se ikävä asia: Tessa-paita pääsee suoraan talvivarastoon (Talvivaatteiden pakkaus, osa II: "Lisää laatikoita" iskee ihan pian, kunhan saamme lisää laatikoita), koska nyt alkaa olla jo liian kuuma villaista palmikkoneuletta varten. Harmin paikka. Olisi ollut mukava pitää Tessa-paitaa ainakin kerran tänä keväänä! (Toki paitaa voisi pitää, mutta se ei välttämättä olisi kovin ympäristöystävällinen ratkaisu...) No, työkaverit ehtivät kyllä ihastella paitaa syksylläkin... <g>

18.4.2004

Levottomat jalat... tai reissaavat sukat

Regia-sukka Farkkuneule odottaa vielä suurta inspiraatiota ja lopullista muotoaan, joten matkaprojektinani ovat sukat Regia-langasta. Lankakerät kävivät mukana Tallinnassa, mutta projekti ei käytännössä edennyt ollenkaan - tai eteni, mutta sukka oli liian suuri ja purin ne kymmenkunta kerrosta, jotka ehdin neuloa.

Sukat pääsivätkin vauhtiin Anjalankosken matkalla, kun kävimme sunnuntaisukuloimassa Kymenlaakso - Päijät-Häme -linjalla. Hassua, en olisi kuvitellut, että minä neuloisin joskus 2,5 mm puikoilla sukkia!

Ai niin, pitää vielä kehua: muistin, kuinka kantapää tehdään eikä minun tarvinnut tällä kerralla turvautua äidin asiantuntevaan apuun! Edistystä. Seuraavaksi voisin opetella tekemään vaikkapa tiimalasikantapään, silllä vahvistettu kantapää näyttää hieman hassulta, kun sukkalanka on itseraidoittuvaa.

17.4.2004

255 porrasta...

...vie Olevisten kirkontorniin ja sitten samat 255 porrasta on tultava alas, mikä on huomattavasti mukavampaa. (Erehtymismarginaali +/-5%.) Huh! Vieläkin tuntuu jaloissa - mutta maisemat 60 m korkeudesta ovat upeat!

Tallinnaa Tallinnaa

Kuinka päädyimme kiipeämään kirkontorniin? No, lähdimme Tallinnaan torstaina ja olimme yötä Meriton Old Town Hotelissa (Lai 49) vanhan kaupungin sataman puoleisessa päässä. Hotelli on historiallisella paikalla: 1300-luvulla yksi Tallinnan muurin torneista sijaitsi hotellin kohdalla ja varsinainen hotellin talo on rakennettu muurin jäännösten päälle 1800-luvulla. Muuri on vielä vahvasti mukana, vaikka torni puuttuukin, esim. kahvilan seinästä osa oli muuria! Hotelli itsessään on kuitenkin uusi ja hyvällä maulla rakennettu (sitä en tiedä, mitä paikalla oli ennen hotellia) ja sinne päädyimme, kun löysimme Tallinkin sivuilta tutustumistarjouksen.

Olavisten kirkko Niin, asiaan: torstai-iltana pohdimme, mitä tekisimme perjantaina ja bongasin satamassa jaetusta ilmaiskartasta Mini Medieval Tour :in eli listan joistakin Tallinnan keskiaikaisista kohteista. Huomasimme, että samalla näkisimme Jussia kiinnostavia vanhoja paikkoja ja pääsisimme sujuvasti lankakauppaankin, joten lähdimme perjantaiaamulla kierrokselle. Osa kohteista oli jo aivan hotellimme vieressä!

Kierroksen lopuksi Jussi sai huippuajatuksen: hotellimme vieressä on Olavisten kirkko (v. 1267), joten maksetaan vielä 25 kroonia kumpikin siitä ilosta, että saamme kiivetä kirkontorniin katsomaan maisemia! Noin 50 askelmaa myöhemmin alkoi kaduttaa. 100 askelmaa myöhemmin vit... harmitti aika paljon, mutta takaisinkaan ei voinut kääntyä. 150 askelman jälkeen hengästytti niin, että kiipeäminen ei jaksanut enää harmittaa. Noin 200 askelman kohdalla vastaan tuli englantia puhuva nainen, joka sanoi, että enää noin 30 askelmaa jäljellä ja se antoi hieman lisäenergiaa.

Näköalatasanne oli kapea ja se oli rakennettu kirkontornin katon päälle: lattia oli kapeita lautoja ja kaide oli metallia ja verkkoa. Ihan tukeva, vaikka näyttikin epäilyttävältä. Kävin katselemassa hetken ympärilleni ja ottamassa kuvia, Jussi ei.

Hullud Päevad Entä teinkö ostoksia? Kyllä vain, jonkin verran.

Ostoksista puheenollen, arvatkaapa, mikä villitsi Tallinnaa juuri tänä viikonloppuna vain keskiviikosta lauantaihin? Kyllä vain, keltaiset kassit olivat vallanneet kaupungin! Kävin ostamassa kissanruokaa kollipojille, jotta minäkin saisin keltaisen kassin.

Käsitöö Kelder Raevangla käsitöökelderistä (Raekoja Plats 4/6) ostin viime kerralla kaivertamaan jäänyttä harmaata australialaista merinovillalankaa (35 kroonia/100 g kerä, n. 2,3 euroa).

Lempipaikastani Filati -kaupasta (Müürivahe 20) ostin luonnonvalkoista Schachenmayr Nomotta -alpakkalankaa (39 kroonia/50 g kerä, n. 2,5 euroa) sekä Addin pyöröpuikkoja (50-70 kroonia/kpl, n. 3,2-4,5 euroa). Harmaameleerattua alpakkalankaa oli valitettavasti vain neljä kerää jäljellä, joten "jouduin tyytymään" valkoiseen.

Lankaa ja puikkoja Samaa merinovillalankaa olisi muuten saanut Eesti käsitöön Demini-kauppakeskuksen alakerrassa olevasta kaupasta 2 kroonia/kerä halvemmalla ja värejäkin olisi ollut muita kuin harmaa! Merinovillalankaa sai muuten sekä kaksi- että kolmisäikeisenä ja ostin kolmisäikeistä, koska se on paksumpaa. Ensi kerralla ostan sitten viininpunaista merinovillalankaa, sillä pitäähän ihmisellä olla tavoitteita ja asioita, joita odottaa - tosin yksi tavoite oli tällä kerralla se, että en osta villalankaa, sillä kesä on tulossa, vaikka Filati-kaupassa oli taas vaikka kuinka paljon ihania villa- ja villasekoitelankoja...

Tavoitteista puheenollen: tästä Äripäev-sivuston listasta voikin sitten etsiä lisää kohteita seuraavaa retkeä varten.

Kirjoja, Mini ja Maxi Narva mnt:lla sijaitsevaan lankakauppaan emme ehtineet tälläkään kertaa, koska kulutimme aikaa (turhaan) siihen, että etsimme eläinkauppaa, josta olisi saanut kissoille tuliaisia. Sori pojat, ei kissanminttua rajan takaa tällä kertaa!

Kotiin tultuani huomasin, että tilaukseni Proxis-verkkokaupasta oli tullut: Celtic Charted Designs , Celtic Animals Charted Designs ja Charted Peasant Designs from Saxon Transylvania odottivat. Oikeastaan kirjat on kai tarkoitettu ristipistoja tai kirjontaa varten, mutta malleja voinee soveltaa neulontaankin. Ensi talvena aion siis neuloa paljon kelttiläiskuvioisia kirjoneuleita! Tai jotain. Miksihän mulla on koko ajan talvi mielessä? (Häpeä, Marjut, häpeä, nyt on kevät! Kevät! Ihana kevät! Tallinnassa krookukset kukkivat jo!)

Mini ja Maxi päättivät maata kirjojen päällä, kun kerran kissanminttuakaan ei tullut. Kissan kosto on julma, mäy.

14.4.2004

Ruotsalaisia villapaitoja

Swedish sweaters Britt-Marie Christofferssonin kirja Swedish Sweaters esittelee ruotsalaista villapaitaperinnettä enimmäkseen kuvien avulla. Tiesittekö, että niitä lyhyitä paitoja, joissa nurjat ja oikeat silmukat muodostavat kuvioita, kutsutaan nimellä spedetröja ? Minä en tiennyt. Kuva sellaisesta löytyy Slojd.nu:n sivulta , kun skrollaa sivua hieman alaspäin.

Kirjan alkuosassa esitellään vanhoja neuleita ja niiden mallikuvioita, mutta varsinaisia ohjeita (mittoja tai silmukkamääriä) ei anneta. Paidoissa on aika silmiinpistävää se, että se ovat sangen lyhyitä. Sille lienee jokin käytännön selitys, joka ei nyt kuitenkaan tule mieleen...

Kirjan loppuosassa taas on vanhojen ohjeiden perusteella suunniteltuja uusia neuleita. Ne eivät seuraa orjallisesti vanhoja mallikuvioita ja malleja, vaan niistä tulevat ennemminkin mieleen tanskalaisen Hanne Falkenbergin neuleet.

Tästä kirjasta etsin taatusti inspiraatiota ensi talven kirjoneuleita varten! Klassikot ovat aina klassikoita - kaikki kirjoneulemallit ovat hienoja ja jotkut todella upeita. Historiasta kirjassa ei kerrota kuin hyvin lyhyesti, se todellakin keskittyy paitojen esittelyyn "yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" -periaatteen mukaisesti.

Entäs Tessa-paita? Sen toinenkin hiha alkaa olla valmis, joten voisin sanoa olevani voiton puolella. Seuraavaksi sitten kesäneuleiden pariin! Farkkulanka, minä tulen, minä tulen!

Onko Visbyyn menijöitä?

Sitten ajattelin marista hetken. Soittelin eilen laivayhtiöihin ja matkatoimistoihin ja yritin kysellä tietoja siitä, kuinka parhaiten saisi järjestettyä Helsinki - Ahvenanmaa ( - Tukholma) - Visby - Helsinki -matkan ensi kesälle. "Punaisten laivojen" webbisivujen mukaan on mahdollista varata jatkoyhteys Tukholmasta Nynäshamniin ja sieltä Visbyyn, mutta myyntipalvelussa vastannut nainen sanoi: "Emme me järjestä tuollaisia matkoja, soittaisitko lähimpään matkatoimistoon". Hetkinen, laivayhtiö ei myy laivamatkoja? Kohdematkoilla palvelu oli ystävällistä, mikä piristi, mutta apua en saanut... Hyvän mielen sain sieltä kuitenkin!

Täytyy kai varata matkat itse netin kautta. Onko kenelläkään kokemuksia? Silja Operakaan ei taida poimia porukkaa Ahvenanmaalta kyytiin...

12.4.2004

Hi-ha. Hii-haa!

Tessa-paidan ensimmäinen hiha Tessa-paidan hiha on valmis! Kyllähän se siitä valmistuu, kun vähitellen neuloo. Näyttäisi myös siltä, että se sopii siiihen paikkaan mihin se oli tarkoitettukin. Tein hihasta kolohihan ja jatkoin sitten satulahihasuikaleen hihan keskeltä. Suikale on keskellä olevan palmikkoristikon levyinen.

Takakappaleessa suikaletta jäi pääntien reunaan yhden ristikon ruudun verran ja etukappaleessa muutaman nurjan silmukan verran. Oikeastaan se näyttää aika kivalta...

Kiitos vielä Heidille ja muille neuvoista - nyt pitäisi vielä muistaa, kuinka tein hihan, jotta saan toisesta hihasta samanlaisen. Sitten pitää vielä muistaa olla tarkkana, että saan kaula-aukonkin oikein ja teen toisen hihan suikaleeseen muotoilut oikeinpäin.

Sitten kaksi kaikkia varmaankin vaivaavaa kysymystä (heh):

Maxi ja Tessa-paita 1) Kuinka farkkuneule jaksaa?

Se on edelleen suunnitteluasteella. Lisäksi havaitsin, että farkkulankaa neulotaan 4,5 mm puikoilla kuten Tessa-paitaakin, joten kaikki 4,5 mm pyöröpuikkoni ovatkin jo varattuja. Joskus "vain yksi neule kerrallaan" -periaate näyttää saavan ihan käytännön ongelmista tukea.

2) Entä kuinka Maxin ja Tessan suhde voi?

Oikein hyvin, Maxi kävi äsken jälleen vannomassa suurta ja kiihkeää rakkauttaan, vaikkakin paikalle ilmestyi myös kilpakosija. Siis Mini, jonka mielestä Tessa-paita on erinomainen makuualusta. Frank ei vieläkään ota kantaa.

Ai niin, sain vihdoin viimein Jussi-villatakin kuvattua ja laitettua kuvan Galleriaan . Ohje on tulossa joskus - antakaa hämäläiselle aikaa suoriutua...

10.4.2004

Mämmikoura?

Tessa-hiha purettuna Tessa-paidan hiha on nyt toisella kierroksella ja etenee hitaasti, mutta varmasti, sillä joudun välillä ottamaan vähän takapakkia. Purin hihan eilen illalla (huokaus) ja aloitin neulomaan hihaa uudelleen niin, että lisään silmukoita tällä kerralla joka 4. kerroksella enkä joka 6. kerroksella niinkuin purkamassani hihassa tein. Täytyy myöntää, että hiha näyttää nyt paremmalta, kun se levenee aavistuksen verran enemmän.

Mikähän on, kun onnistuin kämmäämään ties kuinka monta kertaa? Näin pääsiäisen aikaan sana "mämmikoura" taitaa kuvata mua paremmin kuin hyvin... ;-)

Tessa-hiha, uusi yritys Harjoitus ei sittenkään tee mestaria, luulen ma: ensin onnistuin ristimään toisella palmikoiden ristimiskerralla palmikot väärinpäin. Huomasin sen noin 6 krs kuluttua. Purkamaan! Ainakin kolme kertaa olen ristinyt palmikoita väärillä kerroksilla (eli jos neuloisin tasoneuleena, nurjilla kerroksilla). Purkamaan! Kerran unohdin lisätä silmukoita. Purkamaan!

Ai niin, vali vali ja onpas tänään huono päivä -meininkiä edelleen: aamulla satoi lunta ja harmaus väsytti niin, että en jaksanut (tai me emme jaksaneet) suunnata Ikeaan etsimään uutta yöpöydän lamppua. Ei se mitään kuitenkaan, uusi lumi on vanhan surma, sanotaan! Lisäksi Tessa-hiha etenee kaikesta huolimatta ja nyt aurinko paistaa ja Frank tuli viereen nyöhjäämään (ja eikös kärtsykollin hännänheilutus tarkoita samaa kuin hulttioveljesten kehräys?). Lisäksi mulla on viikko lomaa ja lähdemme käymään Tallinnassa!

Sitten voisin vielä kehitellä farkkuneuleen loppuun. Eiköhän se oivallus tule, kunhan saan ensin pienet harmaat aivosoluni heräämään talviunestaan. Kevätväsymys, mitä se on (kun farkkuneuleesta on kyse)?

9.4.2004

Vaikeuksien kautta voittoon

Kaverini sanoi eilen: "Pitkäperjantai on kärsimyksen aikaa". Siispä aion purkaa Tessa-paidan kapeahkoksi jäämässä olevan hihan. Kun aloitan sen uudelleen, teen lisäykset tiheämmin. Se kannattaa kuitenkin - no pain, no gain voisi olla mottoni. Hiha ei ole liian kapea siinä mielessä, että se puristaisi, mutta neuleeseen sopii paremmin hieman väljempi hiha ja väljemmässä hihassa palmikoita näkyy enemmän. Kiitos kaikille neuvoista ja kannustuksesta!

Kaikki ei kuitenkaan ole kärsimystä tänäänkään, vaan farkkuneule alkaa hahmottua, luulisin. Ajattelin tehdä siitä hieman farkkutakkityyppisen: kaarrokkeet, taskut, jakosaumat... Se lopullinen suuri oivallus puuttuu vielä, mutta olen jo raapustellut muutaman luonnoksen.

Lanka on Schachenmayr Nomotta Blue Jeans Cable, ja ilokseni huomasin toissapäivänä mallitilkkua väsätessäni, että farkkulankaa neulotaan 4,5 mm puikoilla eikä 3,5 mm puikoilla niinkuin muistelin. Työ eteni nopeasti! Kuvassa alhaalta ylös pari kerrosta aina oikeaa, sileää, 1o, 1n - helmineuletta, kahden kerroksen helmineuletta, 2o, 2n -korinpohjaneuletta, sileää, tunturineuletta ja 3o, 1n -neuletta. 3o, 1n näyttää hyvältä nurjalla puolellakin: 3n, 1o sopii hyvin yhteen tunturineuleen kanssa.

Lopuksi kuva-arvoitus: mitä Mini halusi saada tassuihinsa, kun otin kuvia eilisistä kirjoistani?

Mini kurkottaa

Tietenkin Kinder-yllätysliskon, joka luikerteli puikon (eikä kynän) päähän!

Mini ja Kinder-yllari Kinder-lisko

Niin, ja katsokaa! Leskenlehti! Iloista pääsiäistä kaikille!

Leskenlehti

8.4.2004

Neulonnan iloa

Sain kaksi käytettynä tilaamaani kirjaa. Lisa R. Myersin The Joy of Knitting Companion on the Joy of Knitting -kirjan kirjoittajan kirjoittama neulojan käsikirja, joka opastaa perusasioiden kanssa, rohkaisee kokeilemaan itse ja johon voi merkitä muistiin omia neuleasioitaan: lankoja, mallineuleita yms. Toisaalta tuntuu, että en millään voisi kirjoittaa kirjaan omia muistiinpanojani ja että siihen pitäisi kirjata ylös vain ne kaikkein parhaimmat palat...

Lela Nargin Knitting Lessons - Tales from the Knitting Path taas sisältää neule- ja neulonta-aiheisia kertomuksia ja kokemuksia. Vaikuttaa siltä, että se ei ole ihan samanlaista huttua kuin Zen and the Art of Knitting , mutta katsotaan, kuinka käy. Ennätän varmaankin lukea kirjaa nyt pääsiäislomalla. Tähän mennessä olen ehtinyt vain todeta, että kirjassa on hurmaava fontti... <g>

Ja tulikin mieleen, että pitäisikin tilata myös Joy of Knitting -kirja, kun sen kaveri jo tupsahti paikalle...

7.4.2004

Purkaako vai eikö purkaa?

Tessan hiha Tessa-paidan hiha etenee ja se on nyt 43 cm pitkä. Aloin kuitenkin miettiä, että ehkä hiha on liian kapea ja että levennykset olisi voinut tehdä hieman tiheämmin.

Pikainen laskutoimitus osoittaa, että jos jatkan levennyksiä samaan tahtiin kuin tähänkin saakka, ennätän mallineuleessa juuri ja juuri helmineulealueelle ennen kuin hiha on riittävän pitkä, joten purkaminen ei olisi ihan välttämätöntä. Kevätkin alkaa olla pitkällä (ennätinpäs minäkin pitkälle ennenkuin mainitsin kevään. Päivän leskenlehtisaldo: 6 kpl!), joten senkään takia purkaminen ei huvittaisi: kesäprojektit kutsuvat jo!

Toisaalta hiha voisi olla leveämpi, toisaalta se saa lisää leveyttä höyryttäessä. Mallineuleen kuviot voisivat kyllä toistua pidempään, mutta toisaalta ei kyllä huvittaisi tehdä samaa määrää palmikoita uudelleen - ja toisaalta liian kapeat hihat ja mallineuleen kohdalleen osumattomuus harmittavat kyllä ensi talvena. Ehkä jätän asian hautumaan hetkeksi ennenkuin huokaisen ja puran hihan kuitenkin...

Sitä ennen voisin todellakin hylätä jalon "vain yksi neule kerrallaan" -periaatteeni ja aloittaa jonkun kesäisen projektin. Haa, farkkulankaa! (Jonka ostamisesta en muuten huomannut mainita viime syyskuussa ... Köh köh.) Farkkulanka onkin kutsunut mua koko talven...

Neulelehti nettiin!?

Tiina esitti jokunen aika sitten vieraskirjassa ajatuksen siitä, että voisimme perustaa Suomeen Knittyn tai Magknitsin tapaisen neulelehden nettiin. Sama ajatus on ilmeisesti vellonut jo jonkin aikaa minunkin alitajunnassani, koska ajatus tuntui loistavalta! Ajattelimme pohjustaa keskustelua tekemällä ensin kyselyn - jos olet kiinnostunut pitkäjänteisestä vapaaehtoistyöstä, kerro mielipiteesi , niin jatkamme ajatuksen kehittelyä Neulonta-listalla .

5.4.2004

Kevät!!! Addikteja!

Uusi käsityöyhteisö on syntynyt: Käsityön mekka Meille Addikteille. Minäkin hämäläinen voisin vihdoin mainita asiasta... Kaikki mukaan!

Mutta miksi kevät on kolmella huutomerkillä? Kolmen huutomerkin arvoisia ovat työpaikan vierestä bongaamani kaksi leskenlehteä. Vielä ne olivat pieniä, mutta sinnikkäästi ne jaksoivat jo nousta kuran keskeltä. Harmi, etten omista kamerakännykkää, olisin muuten ottanut niistä kuvan.

4.4.2004

Kevät ja satulahihan syvin olemus

Päätin saada Tessa-paidan valmiiksi ennen kevät- ja kesäprojektien aloittamista, joten jatkoin hihojen pohdiskelua, vaikka kevät tuleekin jo kovaa vauhtia. Eilen pesin parvekkeen ja kannoimme parveketuolit ja -pöydän paikoilleen, mutta grilli saa vielä odottaa sitä, että yöpakkaset loppuvat. On siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaa... tai kellarin ja parvekkeen väliä oikeastaan.

Niin, ne hihat... Ajattelin tehdä Tessa-paitaan satulahihat, koska minusta alkoi tuntua siltä, että paidan reunan helmineuleosaan kiinnittyvät palmikkohihat eivät oikein "osuisi kohdalleen" tai "kuuluisi siihen" tai ne "olisivat jotenkin irrallaan kokonaisuudesta" ja jokin yhdistävä elementti olisi paikallaan.

Vaihtoehto 1: Satulahihan suikale on 22 cm leveä eli paidan keskellä olevan ristikon levyinen. Hyvä puoli: mallineuletta on helppo jatkaa. Huonot puolet: 22 cm leveä suikale tarkoittaa sitä, että paidan etu- ja takakappaleiden on oltava 11 cm lyhyemmät (22 cm / 2 = 11 cm). Se taas aiheuttaa ongelmia kaula-aukon kanssa, sillä takana sen syvyys on ehkä noin 2-3 cm ja edessä 6-9 cm. Suikale muodostaisi kaarrokemaisen systeemin neuleen yläosaan enkä ole ihan varma, näyttäisikö poikittainen ruudukko paidan yläosassa sittenkään hyvältä.

Vaihtoehto 2 : Satulahihan suikale on noin 7-10 cm leveä eli kavennan suikaleen alussa ristikkoa niin, että siinä on vähemmän ruutuja. Tällöin satulahihan saisi tehtyä normaalilla tavalla (toim. huom: en ole koskaan tehnyt satulahihaa) eikä kaula-aukon ja kaitaleiden ja neuleen yläosan kanssa tarvitsisi niin pähkäillä.

Vaihtoehto 3 eli aavistan katastrofin : saisikohan satulahihan tehtyä niin, että suikaleet eivät ylettyisikään kaula-aukkoon saakka, vaan jäisivät hieman lyhyemmiksi? Tällöin kaula-aukon voisi tehdä normaalilla tavalla ja suikaleet toisivat silti yhtenäisyyttä. Paidan kappaleet olisivat ainakin mielenkiintoisen mallisia...

2.4.2004

Kevät!

Kevät-Knitty on ilmestynyt! Aurinko paistaa! Huutomerkit ovat kivoja!

1.4.2004

Hullut Päivät ja aprillitapaaminen

Huhtikuu alkoi vauhdikkaasti, ja blogin yksivuotisjuhlaviikko jatkui shoppailun merkeissä. Ennätin hölkätä perinteiseen tapaan Stockan Hullut Päivät läpi, mutta ei sieltä oikein tarttunut mitään ihmeempiä mukaan. Samos maksoi 2 €/kerä, Tango 3 €/ kerä ja Brilla 1,40 €/erä. Muiden lankojen värivalikoima oli suppea ja pastellinsävyinen, mutta Brillaa oli keltaisena, oranssina, fuksianpunaisena...

Hullujen Päivien jälkeen olikin mukava mennä istumaan lähes jo perinteeksi muodostuneeseen neuletapaamiseen. Tällä kertaa neuletapaamisemme ei kerännyt yleisöä - paitsi että herra TKK yritti pummata kahta euroa, jotta olisi päässyt Otaniemeen hakemaan unohtuneen lompakkonsa. Seutulippu maksaa kyllä kolme euroa, mutta ehkä hänellä oli jo euro entuudestaan?

Hullut Päivät

Mini ja pyöröpuikkoja Ei, en ostanut Hulluilta Päiviltä pulleaa mustavalkoista kissaa, Mini vain tahtoi väen vängällä tulla kuvaan mukaan ja sohvalle kehräämään enkä saanut millään otettua yhtään kuvaa ilman kissaa. (Olette te kaikki varmaan nähneet puikkoja ennenkin... Niin no, olette te varmaan nähneet kissojakin.)

Ostin viisi paria pyöröpuikkoja 1,50 € / kpl (2 mm - 4,5 mm paksuja ja 80 cm pitkiä, paitsi yhdet olivat 60 cm pitkät) ja rasiallisen nuppineuloja. Sen lisäksi haalin kasaan nallellisen nappeja - eivätkä ne edes levähtäneet pussin pohjalle, vaan napit pysyivät nallessa koko reissun ajan.

Niin, ja sitten ostin kissanruokaa. Se saattanee selittää Minin lemmekkään käytöksen. Tie kissan sydämeen käy ruokakupin kautta?

Neuletapaaminen

Japanilainen lehti Neuletapaamiseen vanhaan tuttuun paikkaan kokoontuivat Heidi, Johanna, Maria ja Niina sekä uudet tuttavuutemme Mihoko ja Monica, jotka vaihtoivatkin sujuvasti paikkaa keskenään: Mihoko ehti valitettavasti olla mukana vain tapaamisen alkupuolella ja Monica saapui paikalle hieman myöhemmin.

Mihokolla oli ihania japanilaisia neulelehtiä (tekstistä en ymmärtänyt mitään, mutta mallit olivat upeita) ja Monicalla taas ainakin Rowanin ja Jaegerin kirjoja. Maria esitteli Erämiehen sukkalangan (tosi heavy duty -sukkalankaa) ja minä vein paikalle upouutta puuvilla-hamppulankaa ja vuoden vanhaa villa-pellavalankaa , josta voisi kyllä vihdoin viimein kehittää projektin.

Samalla pohdiskelin satulahihojen syvintä olemusta. Kiitos Heidille oheismateriaalista ja muille neuvoista, Tessa-paidan hihoista tulee vielä hyvät, kunhan saan kaula-aukon sumplittua!

Eikä tässä vielä kaikki! Niina testasi "nyt näet sen, nyt et" -neuletekniikkaa eli hologrammineulontaa. Katsokaa! Se toimii!

Hologrammineule: ei sydämiä Hologrammineule: sydämiä!

Ohje sydämiin löytyy Heidi's Knitting Roomista .

Tässä blogissa on merkintöjä kahdelta eri aikakaudelta.

Vuosien 2003 ja 2004 merkinnät ovat staattisilla sivulla ja niiden Haloscan-järjestelmän kautta annetut kommentit saattavat ajan kuluessa kadota.

Vuodesta 2005 alkaen blogi on toiminut Movable Type -ympäristössä.

2004

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

2003

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Maalis-toukokuu