Helmikuu 2004

29.2.2004

Kauas pilvet karkaavat...

...tai ajatukset. Olin niin uppoutunut miettimään karkauspäivän uudistamista, että unohdin, että tänään ilmestyy uusi englanninkielinen neulelehti netissä! Onneksi Pienen neuleblogin Minna muistutti Neulonta-listalla asiasta, joten surffatkaapa katsomaan Magknits -lehteä.

Se karkauspäivän uudistus sitten... Mietin, että eikös olisi mukavampaa, jos karkauspäivänä saisi hamekankaan sijasta villapaitalangat?

28.2.2004

Antikvariaatin aarteita, osa 3

Hollantilaisia kirjoja ja Novita-lehtiä Luin juuri Teetytön viestin vieraskirjasta ja Duran Duran jäi soimaan päähän. In August moon's surrender to a dust cloud on the rise... And the sun drips down bedding heavy behind the front of your dress all shadowy lined... Bop bop bop bop bop bop bop bop this is the Planet Earth... Kuka tunnistaa biisit - apua saa ehkä täältä ?

Asiaan: yhdistin voimani Neulonta-listalta ja Kapiokirstusta tutun Niinan kanssa ja lähdimme lauantaiselle antikvariaattikierrokselle. Teimme valtavan upeita löytöjä! (Tämä tiedoksi kaikille, jotka eivät lähteneet mukaan, vaikka olisivat voineet).

Kiersimme Manskulla neljässä divarissa, ensimmäisen nimen unohdin, mutta sieltä teimme parhaat löydöt: kuvan kirjat, Novita-lehtiä... Mukaan tarttuivat Borduur motieven uit de kroatische volkskunst ja Albarta Meulenbelt-Nieuwburgin Merklap motieven en hun symboliek . Molemmat ovat kukkealta 70-luvulta. Ensimmäisestä kirjasta (en aio edes copy-pasteta sen nimeä...) oli myös versio, jossa oli groovy keltainen kansi. Kumpikaan kirja ei siis ole varsinainen neulontakirja, vaan kirjontakirja.

Ensimmäinen kirja on ehkä enemmän fiilistelyä varten, siinä on vain muutama ruutupiirros ja enimmäkseen värikuvia kirjonnasta, mutta Merklap motieven -kirjasta löytyi paljon ruutupiirroksia, joita voi soveltaa myös neulontaan.

Hollantilaisia kirjontamalleja Katso äiti, mä osaan neuloa hollanniksi! (Kuva ruutupiirroksesta tuossa vieressä.)

Toinen antikvariaatti, jonka nimen unohdin ja Sepon Penni eivät olleet yhtä antoisia, mutta Arohongasta löysin Jussille Vikings of the West -kirjan ja Sahlin olevaist: Lahden seudun murresanaston (nyt Jussi ymmärtää minua, esim. sen, mitä "liesussa" tarkoittaa). Anjalankosken murrekirja meillä jo olikin, joten tästä lähtien ymmärrys on molemminpuolista. <g>

Päivän murrepläjäys suomalaisen kulttuurin päivän kunniaksi: kun Jussi pyyhkii lattiaa, hänellä on mitä todennäköisimmin käytössään "luutu" (yhdellä t:llä), mutta minun mielestäni "luutu" ei ole mikään sana! Lattian luuttuamiseen tarvitaan "luuttu", tarkemmin vielä "lattialuuttu" tai joskus mahdollisesti "rätti" tai "moppi". Anjalankosken murrekirjakaan ei tunne "luutu"-sanaa. Käytetäänköhän sanaa Pudasjärvellä, mistä Jussin äiti on kotoisin?

Mutta antikvariaattikierros ei päättynyt murrekirjaan! Kahvihetken jälkeen kävimme Yrjönkadun antikvariaatissa ja lampsimme sitten kolmen antikvariaatin kautta pitkin Fredaa. Mitään ei enää löytynyt, mutta sää oli hyvä, joten kävelyretki keskustassa hyvässä seurassa oli erinomainen tapa viettää lauantaipäivää. (Varsinkin, kun Jussi on käymässä Anjalankoskella. Luutu jäi kyllä siivouskaappiin... Hehheh.)

Lisäksi ehdin kotiin ajoissa katsomaan Star Trekin ja selailemaan löytöjäni. Saisikohan niistä inspiraatiota seuraavaan neuleprojektiin?

27.2.2004

Neliöswappi jatkuu

Swappineliö Helenin Tallinnasta lähettämä swappineliö saapui tänään perille ohjeen kanssa. Neliö on neulottu mustasta Woolista. Hassua, ajattelin ensin tekeväni lähes samanlaisen neliön, mutta päädyin toisenlaiseen keskeltä aloitettavaan neliöön ja lähetin lopulta Ouluun jotain aivan muuta... Great minds think alike ? :-)

Täytyy sanoa, että keskeltä aloitetun neliön neulominen on ihailtava suoritus. Neliö on todella hieno! Kiitos, Helen!

~

Sitten asiasta venäläislankaiseen villapaitaan: sain eilen neulottua pituutta tarpeeksi ja sen jälkeen jatkettu resori piti yhdistää loppuun paitaan. Yhteen päätteleminen teki liitoskohtaan sauman (testasin sitä noin viiden silmukan verran), joten jouduin ottamaan neulan kauniiseen käteen ja aloittamaan kappaleiden yhdistämisen silmukoita jäljitellen - mikä olikin se alkuperäinen suunnitelma. Yllättävää kyllä, silmukoiden yhdistäminen alkoi sujuva helposti! Yhdistämiskohtaan syntyvän kerroksen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana: tein aluksi silmukoista liian löysiä ja jouduin kiristämään niitä. Jos hyvin käy, saan paidan tänään valmiiksi.

Mutta mitä teen seuraavaksi?

26.2.2004

Neliöswappi

Kapiokirstun neliöswapin swappineliö oli saapunut kunnialla uuteen kotiinsa, joten julkaisenpa sen kuvan täälläkin - yllätys ei mene enää pilalle. Minun neliöni on vielä saapumatta...

Neliö on - yllätys yllätys - neulottu. Neliön keskellä oleva mallikuvio on Lesley Stanfieldin kirjasta Kauneimmat neulemallit (kirjan kuvassa kuvio toistuu kolme kertaa vierekkäin). Reunan reikärivit taas on neulottu poikittain, niitä varten poimin silmukat keskiosan kummastakin reunasta.

Myös Pian Neulonta-listalla ja Kapiokirstussa järjestämä neulevihkoswappi... swappineulevihko... neuleswappivihko... saapui maanantaina ja sain oman osuuteni eilen tehtyä, joten vihko lähti tänään seuraavalle swappailijalle. Olin listan ensimmäisenä, joten vihko oli Pian kirjoneuleohjetta lukuunottamatta vielä tyhjä. Toivottavasti näen joskus muidenkin osallistujien täyttämät sivut tavalla tai toisella!

Venäläispaita taas päätyi purettavaksi... tai siis purin siitä strategisesti yhden kerroksen resorin yläpuolelta. Lankaa jäi kauluksen jälkeen vielä jäljelle melkein koko kerän verran ja koska paita vaikutti koekäytön jälkeen lyhyehköltä (ei se mikään napapaita sentään ollut!), päätin neuloa paitaa hieman pidemmäksi, ts. niin paljon kuin lankaa riittää.

Niin, paitsi että kuinka eilen irrottamani resorin saa takaisin kiinni jatkeineen päivineen? Silmukoita jäljitellen? Onkohan suunnitelmassani sittenkin heikko kohta? (Ei syytä huoleen, muistan nähneeni jossain ohjeet. Kuuluisia viimeisiä sanoja...)

Niin joo, käykääpä myös lähettämässä sähköpostikortteja !

25.2.2004

Sitä ja sitä ja vaikka mitä

Hylätty swappineliö Saavutuksia

Kapiokirstun neliöswappineliö lähti eilen vastaanottajalleen. Tein sittenkin toisen neliön, koska alunperin neulomani puuvillainen neliö tuntui jotenkin hölmöltä enkä kehdannut lähettää sitä... Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, onko neliö saapunut perille, joten laitan tähän hyllytetyn neliön kuvan.

Neliön malli on James Norburyn kirjasta Traditional Knitting Patterns , tarkemmin sanottuna neliö on mallin 20 ensimmäistä kerrosta. Neliö neulottiin keskeltä alkaen ja parin silmukan pitäminen liukkailla metallipuikoilla oli vaikeaa, silmukat putoilivat koko ajan - tai siis oikeastaan puikot putoilivat silmukoista.

Semenovskaja Prjashsa -langasta neulomani paita on myös valmis - luulisin. Se on ehkä hieman lyhyehkö, joten voisin mahdollisesti testata sitä, kuinka kappaleen jatkaminen onnistuu ja neuloa helman resoria lisää. Tai sitten annan paidan olla... Koekäytän sitä tämän illan ja päätän sitten, mitä teen. Mutta mitä teen seuraavaksi? Jussikin väittää omistavansa riittävästi villapaitoja.

Samos-kietaisuneule pääsi myös uuteen kotiin. Se on nyt vielä hieman iso, mutta jos kaverini tytär jatkaa kasvamista entiseen tahtiin, kietaisuneule on kesällä sopivan kokoinen. Sitä en kyllä voi uskoa, että kävin kaverini miehen kanssa keskustelun aiheesta "miksi neuleen kokoamiseen ei tarvita liimaa"...

Linkkejä

Tämä laukku- ja baskerisetti vuodelta 1979 on tehnyt neulomista harrastavaan työkaveriini lähtemättömän vaikutuksen... Onkohan siitä huokailtu nyt kolme viikkoa? "Eihän vain sitä..."

Neulojat voivat myös vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin - MicroRevolt -saitilla vastustetaan halpatyövoiman käyttöä tekstiiliteollisuudessa ja neulotaan esim. Niken swoosh-logo huppariin (mallikuvio löytyy saitilta).

Sitten loppukevennys tai jotain sinnepäin: Hunkin's Experiments -saitilla kerrotaan, kuinka neulepuikon saa työnnettyä ilmapallon läpi ilman, että ilmapallo hajoaa. Ei ihan niin hyödyllistä tietoa...?

22.2.2004

What kind of knitting needles are you?

interchangeable
You are interchangeable. Fun, free, and into everything, you've got every
eventuality covered and every opportunity just has to be taken. Every fiber is wonderful, and every day is a new beginning. You are good at so many things, it's amazing, but you can easily lose your place and forget to show up. They have row counters for people like you!

What kind of knitting needles are you?
brought to you by Quizilla

Onko tuossa kuvassa muuten Colinetten lankaa? Jos jollekulle tulee nyt äkillinen tarve lähettää minulle esim. noin kilon verran tuota lankaa mielellään punaisena tai lilana, en pahastu ollenkaan! ;-) Oih!

21.2.2004

Zen ja tuokiokuvia

Zen and the Art of Knitting Huomista varten paistuvien pullien tuoksu hiipii keittiöstä olohuoneen sohvalle ja sekoittuu juuri valmistuneen kahvin tuoksuun. Neuloja lojuu sohvalla ja lukee Zen and the Art of Knitting -kirjaa mummon kutoman punaisen, käytöstä jo nukkaantuneen torkkupeiton alla. Kissa hypähtää jalkopäähän ja samantien sen silmät alkavat painua umpeen. Pian se jo torkuskelee tyytyväisenä eikä jaksa kiinnostua edes siitä, kun kaksi muuta kissaa kolistelee makuuhuoneessa.

Insinööri surffaa ja kirjoittaa muutaman rivin koodia ohjelmoinnin harjoitustyötä varten. Kissa lämmittää varpaita. Ulkona paistaa aurinko. Huomenna on laskiainen. Onneksi ei tarvitse tehdä mitään...

~

Bernadette Murphyn kirja Zen and the Art of Knitting sisältää neulojien kertomuksia neulomisesta ja sen merkityksestä. Onko neulominen meditaatiota? Kuinka neulominen vaikuttaa neulojaan? Miten neuloja näkee neulomisensa, suunnitteluprosessin, toteutuksen, valmiin työn? Mikä neulomisessa kiehtoo? Miksi ja miten neuloja ryhtyi neulomaan?

Kirjoittaja on haastatellut useita neulojia, joiden kertomukset ja kokemukset ovat mielenkiintoisia, joskin ne on myös ohuelti kuorrutettu amerikkalaisella sentimentalismilla. Siitä huolimatta kirja on mukavaa lauantailukemista. (Vielä kun löytäisin sen zenin...)

18.2.2004

Kesä tulee, puuvillaneulekausi alkaa

The Sentimental Journey Tämä alkaa mennä jo yksipuoliseksi, mutta sain jälleen uuden kirjan: Hamilton Designistä tilaamani Elsebeth Lavoldin Designer's Choice Book 2: The Sentimental Journey Collectionin . Kirja on upouusi, ilmestynyt tänä vuonna. Tammikuussa sain kirjasarjan edellisen osan, vuonna 2003 ilmestyneen The Viking Knits Collectionin , kun Jussi tilasi sen minulle. Lavold-kokoelma karttuu...

The Sentimental Journey Collection sisältää yhteensä 19 puuvillaneuleen ohjetta, jos variaatiot, esim. pitkä- ja lyhythihainen versio samasta mallista, lasketaan mukaan. Kaikki neuleet on neulottu Elsebeth Lavoldin uudesta Cotton Patiné -langasta. (Hamiton Designistä voi tilata kirjojen lisäksi myös Elsebeth Lavoldin lankoja.)

Neuleet ovat kauniita ja kesäisiä eikä niissä tällä kertaa hyödynnetä viikinkiteemaa. Enemmistö neuleista on pitsineuleita, mutta pari palmikko- ja kirjoneulettakin mahtuu mukaan. Minua miellytti erityisesti lapsen neuleessa virnuileva kissa... Laittaisin linkin, jos voisin, mutta Hamilton Designin sivuille suoraan kirjaan linkittäminen ei onnistu eikä Elsebeth Lavoldin sivuilla ole tätä kirjoittaessani tietoa kirjasta.

Mini ja hiha Sitten käytännön ongelmiin: olen nyt purkanut venäläisestä langasta neulomani paidan ensimmäistä hihaa noin neljä kertaa: pari kertaa olen saanut palmikonkierrot osumaan väärälle kerrokselle ja toisella kerralla huomasin lisäksi tehneeni lisäykset jo aiemmin väärässä kohdassa, jolloin palmikkokuvion eri puolille jääneistä sileistä osuuksista tuli eri levyiset, kun vaihdoin edestakaisneuleeseen kerroksen vaihtumiskohdassa.

Purkaminen ei sinänsä ollut paha asia, vaan totesin, että voin neuloa samalla hihaa hieman pidemmäksi, mikä on hyvä juttu. Neljännellä kerralla purin vain kerroksen, koska huomasin jälleen kerran, että kun aloitan hihan pyöriön kavennukset, palmikonkierrot eivät vieläkään osu oikean puolen kerrokselle. Näköjään päätä seinään -metodikaan ei aina auta... (Toinen hiha valmistuu toivon mukaan vähemmillä purkamisilla.)

Lisäksi minusta tuntuu siltä, että lanka tuntuu purkamisien jälkeen pehmeämmältä. Mukavaa.

16.2.2004

Hellanduudelis, kuinka söpö kirja!

Knitting: History, Fashion, and Great Knitting Yarns Näin pienelle ja söpölle kirjalle löytyy taatusti tilaa meidänkin täyteen tupatusta kirjahyllystämme... Knitting: History, Fashion, and Great Knitting Yarns . Eikö olekin iso nimi pienelle kirjalle? Valehtelematta pienelle kirjalle: se on arviolta noin 5-7 cm korkea!

Kirja on omiaan heille, jotka pitävät pienistä ja söpöistä ajatuksista ja lainauksista - siinä mielessä sanan yarn merkitys a narrative of adventures; a tall tale todellakin pitää paikkansa, langoista kirjasessa ei puhuta. Toisaalta, kirjaan kuuluu söpö kirjanmerkki, jonka päässä roikkuu pronssinvärinen renkula, jonka sisällä on lankakerä ja puikot.

Ai niin, tosiaan, sitten sain tilaamani viime joulun hittilahjakirjan: Debbie Stollerin Stitch 'n Bitch :in. Oli jo aikakin - toisaalta, me hämäläiset taidamme tulla aina vähän jäljessä... (Siksi meille ei saa kertoa perjantaina vitsejä: me nauramme niille sunnuntaina kirkossa.) Jos minua ei nukuttaisi näin paljon, etsisin kirjaan liittyviä linkkejä, sillä niitähän löytyy... (Toivottavasti en ole saamassa flunssaa.) Tässä kuitenkin yksi, joka oli valmiina bookmarkeissa: Kittyville Hat kavereineen . Miau!

14.2.2004

Hyvää ystävänpäivää!

Ruusu Oikein hyvää ystävänpäivää kaikille! Jos olisitte täällä, tarjoaisin teille Suklaakakku Milleniumia . (Kyllä, sen nimessä on vain yksi n.)

Tänään olisi ollut Virkki-käsityömuseolla Käsityönpäivä klo 11-16, mutta en ikävä kyllä jaksanut herätä. Ohjelmassa olisi ollut Koiviston ja Suomenlahden saarten neuleperinteen esittelyä. Voi minua.

Mini ja Maxi, 4 vee

Paljon onnea hulttiokolliveljeksillemme Minille ja Maxille, joka täyttävät tänään neljä vuotta!

Kuvassa syntymäpäiväaterialle (Sheban sesonkiherkkua, miekkakalaa(!?) - nuo pikku penteleethän syövät paremmin kuin me!) osallistuu myös Frank, joka täyttää syksyllä 10 vuotta.

Mini, Maxi ja Frank syöpöttelemässä Valitettavasti Ministä ja Maxista ei ole suloisia vauvakuvia, koska eräs insinööri ei saanut niitä aikanaan otettua, joten joudumme tyytymään kuviin aikuisista kollinroikaleista. Suloisia ne ovat kuitenkin... (M&M ovat alunperin Jussin kissoja, minä tapasin M&M:n ensimmäisen kerran, kun ne olivat noin vuoden ikäisiä ja jo täysikasvuisia.)

Kuvia löytyy varmasti jatkossakin täältä, koska Mini ja Maxi ovat aivan liian seurallisia eivätkä malta olla työntämättä kuonoaan joka paikkaan. Nytkin Mini torkuskelee vieressä, mutta ei onneksi kuorsaa.

Minin ja Maxin Cornish Rex -äiti, jonka nimeä en tiedä ja Maikki-kotikissaisä (jep, isän nimestä voitte päätellä, miksi aikanaan Karjaalle syntyi seitsemän mustavalkoista vipeltäjää) saavat olla ylpeitä pojistaan, sen verran komeita kolleja niistä on kasvanut! Minikään, silloin pentueen pienin (siitä Mini-nimi), ei enää ole pienin vaan kaikkein suurin. Voi meidän mussukoita...

13.2.2004

Skandanavia?

Norbury: Traditional Knitting Patterns Rakas ystäväni postimies toi jälleen uuden kirjan: James Norburyn Traditional Knitting Patterns from Scandinavia, the British Isles, France, Italy and Other European Countries (1962). Siitä innostuneena kokeilin heti yhtä mallia ja neuloin Kapiokirstun neliöswappia varten neliön, tai oikeastaan vain 20 ensimmäistä kerrosta neliöstä, koko neliöstä olisi tullut paljon isompi kuin ohjeistettu 15 x 15 cm. (Mutta enpäs laitakaan vielä kuvaa jännityksen säilyttämiseksi...)

Opetus: älä enää koskaan neulo puuvillalangasta neliötä metallisilla puikoilla niin, että aloitat keskeltä. 2 s / puikko vatii hieman taiteilua, kun puikot putoilevat koko ajan...

Sitten asiaan: kirja oli hieman erilainen kuin odotin: kuvittelin, että siinä kerrottaisiin enemmän neulomisen historiasta. Se sisälsi kuitenkin vain mallineuleita - ja kun tarkemmin tuota kirjan nimeä tavailen, niin sitähän nimessä juuri sanotaan.

Mallineuleita on monenlaisia: kirjoneuleita, pitsineuleita, intarsianeuleita ja ne ovat eri maista: arabialaisia, italialaisia, espanjalaisia, skandinaavisia ja brittiläisiä. Jotkut mallit ovat jo tuttuja, varsinkin pitsineulemallit, mutta kirjoneulemalleissa on uusia ja mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kirja onnistui siis yllättämään positiivisesti.

Ai niin, ja vaikka kirjan etukannessa lukeekin aivan oikein "Skandinavia", sen takakannessa kerrotaan mallien olevan "from Skandanavia". :-)

11.2.2004

Rokkenroll

Katsokaapa tätä videota: Steriogram - Walkie Talkie Man .

10.2.2004

Päivitä linkkisi!

Poistin html-tiedostojen uudelleenohjauksen shtml-sivuille (etteivät ylimääräiset pyynnöt kuormita turhaan palvelinta), sillä webbisivujen uudistuksesta on nyt reilu kuukausi ja sivujen uudet osoitteet ovat mitä todennäköisimmin päivittyneet hakukoneisiin. Päivitäthän linkkisi, kiitos!

9.2.2004

What kind of yarn are you?

You are Mohair Jälleen yksi neule- ja lanka-aiheinen testi. Kesäkuussa testasin jo, millainen neuloja olen ...

You are Mohair. You are a warm and fuzzy type who works well with others, doing your share without being too weighty. You can be stubborn and absolutely refuse to change your position once it is set, but that's okay since you are good at covering up your mistakes.

What kind of yarn are you?
brought to you by Quizilla

(Tuon kuvan mallineule näyttää muuten tutulta: käytin sitä reilut kymmenen vuotta sitten tekemässäni puuvillaneuleessa ...)

7.2.2004

Koti kuntoon, osa II

Olohuoneen verhot Saunalahti sai systeemit kuntoon ja FTP:kin alkoi toimia (kuten päivittyneistä sivuista voi huomata). Sitä en kyllä tiedä, missä FTP-vika tarkalleen oli, mutta eipä kai sillä ole enää niin väliäkään. Tärkeintä on, että netti toimii taas!

Kävinkin lauantain kunniaksi ompelemassa bestmanillemme Mikolle olohuoneen verhot. Kaksi viikkoa sitten ennätin ommella vain keittiön kapan ja makuuhuoneen verhot, olohuone jäi silloin vielä ilman verhoja.

Olohuoneen verhot olivatkin sitten speksien mukaiset: n. 150 cm leveät ja 220 cm pitkät. (Makuuhuoneen verhot tulivat hieman lyhyemmiksi kuin mitä alun alkaen suunnittelimme.) Verhoissa on myös samantyylistä chenille-lankamaista koristetta kuin makuuhuoneen verhoissa, tosin tällä kertaa sitä ei pystynyt nykimään ja kurttaamaan verhoja... Lisäksi sen mukaan oli helppo leikata sopivanlevyiset verhot. Kuvasta sitä ei oikein erota, mutta se on tuota kapeaa pystysuuntaista raitaa.

Mikon verhot lahikuvassa Tämäkin kangas oli 280 cm leveä ja 6 m pitkä - tai toisinpäin - joten verhopituuksien sijaan leikkasin jälleen verholeveyksiä. Lisäksi onnistuin ompelemaan verhot niin, että kullanväriset raidat laskeutuvat joka verhossa ylhäältä vasemmalta alas oikealle. Hyvä minä! Yllätän itseni positiivisesti aina, kun jaksan välillä vähän keskittyä! Hip hip hurraa! <g>

Neulomisrintamalla tapahtui myös: kietaisuneuleen toinen hiha on melkein valmis, joten pääsen kohta luovuttamaan neuleen kaverini tyttärelle. Ostin kietaisuneuletta varten napit lähi-Maxista, mutta aloin kuitenkin miettiä, mikä olisi paras tapa kiinniitää kietaisuneule: napit voisivat olla helpommat kuin nauha, toisaalta nauha voisi pysyä paremmin kiinni kuin napit... Täytyypä tiedustella asiaa kaveriltani, hän osaa varmasti sanoa, kumpi olisi parempi ratkaisu.

Leppävaaran Maxista puheenollen... Siellä on nyt ale - ja remonttiale alkaa varmaankin kohta kunnon rytinällä, ainakin sitä mainostettiin jo lehdessä. Maxista tulee Prisma, joten tarkoittaako tämä nyt sitä, että joudumme nimeämään Maxi-kissamme uudelleen? Onneksi Maxi ei osaa lukea, sillä "Leppävaaran Maxi lopetetaan" -tyyliset otsikot voisivat saada kollipolon huolestumaan pahasti.

6.2.2004

Aikaa neuloa

Kietaisuneule Samosista Saunalahti suo taas pääsyn nettiin - kyllä sitä koko viikko jo odotettiinkin ja ihmeteltiin, missä mättää. FTP ei tosin näytä tätä kirjoittaessani vieläkään toimivan, joten pahoittelen sen aiheuttamaa viivettä sivujen päivittämisessä.

Jos jotain positiivista haetaan, niin ainakin neulomiselle jäi aikaa, kun nettismurffaaminen jäi sattuneesta syystä vähemmälle. Siksi kietaisuneule luonnonvalkoisesta Samosista (koko 90 cm) onkin edistynyt hyvin ja sen etu- ja takakappaleet sekä kaulus ovat nyt valmiit. Hihat puuttuvat vielä, mutta niiden kanssa ei pitäisi nokan kauaa tuhista.

Kietaisuneuleessa on palmikot molemmissa etureunoissa ja reunojen helmineuleosuus jatkuu myös kauluksena. Ensin suunnittelin, että palmikko olisi jatkunut kauluksena, mutta tässä ratkaisussa (helmineulereunus + palmikko) kauluksesta olisi tullut liian leveä...

Katajala.net testaa: Samos

Samos on Novitan kevään uutuuslanka (50% puuvillaa, 50% akryylia). Se on varsin mukavan tuntuista, pehmeää ja samettilankamaista, eikä halkeile neulottaessa läheskään yhtä herkästi kuin esim. Novitan aikaisempi puuvillasekoitelanka Maxi.

Samosin puikkosuositus on 4,5 - 5 mm, mikä yllättää. Yleensä neulon suurimmalla suositelluilla puikoilla tai ehkä vähän suuremmallakin, mutta Samosista parhaimman näköisen jäljen sain yllättäen pienemmillä 4,5 mm puikoilla. 5 mm puikoilla pinnasta tuli hieman liian harva - 4,5 mm puikoillakin olen siinä rajalla: neuletiheys on kyllä oikea (17 s / 10 cm), mutta nurjalta puolelta huomaa oikeiden ja nurjien silmukoiden erosta sen, että pienemmillä puikoilla saisi ehkä tasaisempaa jälkeä aikaan. Ehkäpä höyryttäminen auttaa myös asiaa ja tasoittaa neulepintaa.

Samosin värit ovat myös viehättäviä. Vaikka en yleensä vihreästä pidäkään, jostain syystä Samosin vedenvihreät ja khakinväriset kerät alkoivat houkutella...

2.2.2004

Tsu-dubbi-duu

Maxi ja Isoveli-paita Lila Isoveli-paita on valmis. Viime vuonna se jäi tekemättä, mutta tänä vuonna ryhdistäydyin ja ostin langat Novitan tehtaanmyymälän alesta. Väri on mielestäni kaunis ja perusvillapaitoja tarvitsee aina.

Vastaavanlainen ribbineuleinen Spot-paita on paksummasta langasta, joten kun pakkasta on (vain) -3 astetta, Spot-paita taitaa olla liian kuuma - varsinkin, kun meikäläisen vaatenaulakosta tuntuu nykyisin löytyvän vain eripaksuisia untuvatakkeja ja untuvatakki yllä töihin kävellessä (matkaa on n. 2 km) tulee lämmin. Toisaalta lämmin = hyvä juttu. Lisäksi jippii, tammikuussa ei ollutkaan -30 astetta pakkasta niinkuin muutamana aikaisempana vuonna! (Toivottavasti helmikuussakaan ei pakasta.)

Alunperin halusin paidasta pidemmän, mutta tosielämän karu fakta on se, että joustavasta neuleesta pituutta katoaa sitä mukaa kuin neule venyy leveyttä... Siispä paidasta ei tullut ihan niin pitkä kuin ajattelin, koska siitä tuli tyköistuvampi kuin ajattelin, mutta se on hyvä juuri tuollaisena. (Pidempi paita olisi voinut mennä jo minimekoksi ja olisi ehkä näyttänyt hassulta farkkujen kanssa.) Sitten vain push-upit paidan alle ja tsu-dubbi-duu... (Heh!)

Kuvassa neuletta ei ole vielä höyrytetty, joten se ei ole edustavimmillaan (siksi annoin Maxin lojua neuleen päällä ikäänkuin peittämässä sen).

Seuravaksi ajattelin siirtyä yhä valoisampien aamujen kunniaksi kesäaikaan (ainakin hetkeksi) ja aloittaa kaverini tyttärelle kietaisutakin Samosista. Samalla voisi kyllä neuloa itselleen jotain khakinvärisestä Tallinnan-langastakin - niin, ja vanhan roosan värisen Maxi-langan varalle sain myös idean (= toinen viime vuoden kaivertamaan jäänyt projekti)... Mistähän saisin vuorokauteen enemmän tunteja? Onnistuisinkohan neulomaan töihin kävellessäni? (Samalla voisi saada hyvin tilaa Leppävaaran asemalla vellovaa ihmismassaa vastavirtaan luoviessa, kun tökkisi puikoilla joka suuntaan...)

Niin, ja katsokaapa muuten, kuinka kauniisti keltaiset sukkapuikkoni sointuvat lilaan lankaan... Neuloin taas pyöröneuleena ja hihat oli pakko aloittaa pyöröpuikoilla, koska pyöröpuikkoni olivat liian pitkät ja niillä neulominen olisi ollut hankalaa. (Niin, en ole jaksanut opiskella Magic Loop - "neulo mitä tahansa pyöröpuikoilla" -tekniikkaa - vielä.)

Tässä blogissa on merkintöjä kahdelta eri aikakaudelta.

Vuosien 2003 ja 2004 merkinnät ovat staattisilla sivulla ja niiden Haloscan-järjestelmän kautta annetut kommentit saattavat ajan kuluessa kadota.

Vuodesta 2005 alkaen blogi on toiminut Movable Type -ympäristössä.

2004

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

2003

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Maalis-toukokuu