Lokakuu 2003

27.10.2003

Odotettavissa tiistaina...

Spot-paita rusertaaViikonloppuna satoi kunnolla lunta (kyllä, menimme siinä myräkässä Kirjamessuille - en löytänyt mitään, joten se siitä) ja tänä aamuna pakkasta oli noin -8 astetta. Huomenna tiistaina lämmintä on ennusteen mukaan +7 astetta. Mikäs sen mukavampaa, kun ottaa huomioon sen, että Spot-paitani on valmis ja että se on p-a-k-s-u ja oletettavasti l-ä-m-m-i-n! (Kuvia tulossa Galleriaan jossain vaiheessa.)

Langat eivät sitten riittäneet poolokaulusta varten, mutta eiköhän tuo kilpikonnakauluskin ole ihan jees ja lämmitä tarpeeksi kylminä talvipäivinä. (Jos jaksaisin purkaa kauluksen päättelyn, voisin saada langanlopuista ehkä vielä pari kerrosta lisää korkeutta kaulukseen.) Paidan tekemiseen kului viikko(!) eikä tarvinnut edes pinnistellä - paksut langat ovat siinä mielessä mainioita, että valmista tulee suit sait sukkelaan.

Toim. huom.: viereinen kuva valehtelee. Oikeasti Spot-paita on kaunis luonnonvalkoinen, mutta jostain syystä kuvassa paita rusertaa. Oikea väri näkyy paremmin tuossa allaolevassa kuvassa. Niin, ja ehkä kuitenkin säästän paidan hieman kylmempien ilmojen varalle.

24.10.2003

Ensilumen aikaan

Spot-paidan etu- ja takakappale Tänään satoi lunta. Ei nin paljon kuin muualla Suomessa, mutta sen verran, että maa oli paikka paikoin valkoinen. Lumipallonkin olisi varmaan saanut, jos olisi ollut suojasää ja olisi jaksanut kaapia lunta kasaan noin 5 neliömetrin alueelta... No, se olisi ollut aika hiekkainen pallo.

Brr, lämpimät villapaidat ja -takit alkoivat tuntua yhtä houkuttelevimmilta! Yksi sellainen onkin tulossa: viime viikonloppuna aloittamani luonnonvalkoinen ribbineulepaita Spot-langasta. Näen jo itseni uusi lämmin poolokauluksinen paita päällä... (Ai mitkä meikkivoide- ja puuteritahrat kauluksessa?)

Spot on todella nopeaa neulottavaa, 8 mm puikoilla työ etenee yhdessä hujauksessa. Minulla on samaan aikaan menossa ompeluprojekti, joten Spotille ei ole kovinkaan runsaasti aikaa, mutta siitä huolimatta takakappale on valmis, samoin etukappalekin on pääntien toista puolta lukuunottamatta (eikä siihenkään mene aikaa oikeastaan yhtään).

Regia-sukat Tässä taas lähikuvaa Regia-sukkien kuvioinnista. Kaverini isällä oli tapana sanoa Volkkaria korjatessaan, että "kukaan ei ole niin viisas kuin insinööri paitsi saksalainen autoinsinööri". Häntä mukaillen voisin sanoa, että "kukaan ei ole niin viisas kuin insinööri paitsi saksalainen sukkalankainsinööri". Kuinkahan paljon tuotekehitystä tuollaisen itsestäänraidoittuvan sukkalangan kehittäminen on vaatinut?

Arvatkaapas muuten, mikä oli ensimmäinen osuma, kun yritin tarkistaa, onko Regia-lanka todellakin saksalaista ja hain Googlella sanalla " regia "? Englantilaisen keskiajan elävöittämisyhdistyksen sivut ! Eikö noista keski- ja viikinkiaikaan höpsähtäneistä pääse eroon edes neuloessa?

23.10.2003

Ne Regia-sukat & Maxi-paita

Maxi-paita ja Regia-sukat Tässä vihdoin viimein lähes valmis khakin värinen Maxi-paita. Kuvasta ei sitä oikein erota, mutta paidan sivuissa ja hihoissa on 2o, 2 n -joustinneuletta, samoi kaulus on joustinta, muuten paita on sileää.

Inspiraatio loppui melkein kesken ilmojen viiletessä, sillä puuvilla ei enää napannut, sen sijaan villa alkoi kutsua. (Lokakuun loppu on muuten ollut keskivertoa kylmempi.) Päätin kuitenkin tehdä paidan loppuun, sillä muuten olisi ollut se vaara, että se jää ikuisiksi ajoiksi (tai ainakin kevääseen saakka) kesken.

Kauluksen tein lopulta kahteen kertaan: halusin siitä sittenkin napakan, joten purin ensimmäisen version ja neuloin kauluksen uudelleen pienemmillä puikoilla ja tein samalla paitaan poolokauluksen kilpikonnakauluksen sijaan.

Mini ja Frank ja painimatsi Yksi asia puuttuu vielä: haluaisin eteen jonkinlaisen punaisen kuvion. Ensin ajattelin tähteä, mutta olisiko se liikaa sosialistista realismia? Kantti ei kestänytkään loppun saakka sen suunnitelman suhteen... Jotain siihen olisi saatava, punainen Maxi-lanka odottaa jo.

Maxi-paidan päällä ovat ne äidin tekemät Regia-sukat. Varpaani ovat edelleen erittäin kiitolliset!

Ai niin, mitä täällä tapahtuukaan samaan aikaan selkäni takana, kun naputtelen tietokonetta? Villejä taisteluita tietenkin, pääosissa Frank ja Mini!

19.10.2003

Korillinen kissanpentuja

Takku korissa - Marjut, mitä sä haluaisit synttärilahjaksi?
- Korillisen kissanpentuja!

Kuvassa ei kuitenkaan ole viivästynyt synttärilahja, vaan anopin uusi kissanpentu Takku, suloinen pieni tummanruskea pitkäkarvainen pallero. Jussi laittoi sen koriin kannatuksen vuoksi...

Sunnuntain suuren sukulaiskierroksen aikana aloitin villapaidan kesän ensimmäisen Tallinnan-reissun saaliista eli 8 mm puikoilla neulottavasta Spot-langasta. Siitä tulee paksu! (Kuva tulossa myöhemmin.)

Kotona taas odotti loistava myöhäinen synttärilahja: äiti oli tehnyt minulle Regia-kirjoneulelangasta sukat. Aloin sitten miettimään, miksi jotkut muut sukat näyttävät jollain tavalla vääriltä (vaikka eiväthän ne ole väärin tehtyjä). Keksin sitten, että niissä on kärjen kavennukset tehty eri tavalla kuin äidin tekemissä sukissa! Nyt kuitenkin sain ne "aidot oikeat sukan näköiset" sukat... Kylmät varpaani sanovat: "Kiitos, äiti!"

18.10.2003

Kuvia ja kuvastoja

Kappas vain, Novitan sivut ovat uudistuneet edelleen eli etusivulle on saatu animaatiota ja vaihtuvaa väriä ja muillekin sivuille oli lisätty kuvia.

Sitten vielä muotikatsaus: H&M:n Rowellsin kuvasto tupsahti eilen postiluukusta ja ilokseni huomasin, että kuvasto sisälsi paljon erilaisia käsinneulotun näköisiä neuleita. Silmään pisti kuitenkin seuraava: "Kuvioneuletakki. Harvaa pitsineulosta". No, eihän tuo aivan legendaarisen Bilteman kuvaston tasolle yllä, mutta herää kysymys, että eikös kuvioneuletakki harvaa pitsineulosta olekaan pitsineule(neulos?)takki - paitsi jos tietenkin pitsineuloskuvio on myös kuvio ja...? Äh, en mä tiedä.

16.10.2003

Huitaistaan huiviin

Maxi ja huivi Tango & Orkidé -huivi on valmis. Olisi siitä voinut tehdä pidemmänkin, mutta ajattelin, että tuo saa kelvata. Neljä kerää Orkidéta ja viisi Tangoa kului ja lopputuloksena on noin 60 cm leveä ja 150 cm pitkä huivi, jota saanee venytettyä vielä hieman isommaksi, jos siltä tuntuu - ja muutenkin neulos on niin elastista, että huivin mitat tuntuivat vaihtelevan joka mittauskerralla...

Muutama päivä sitten taas huivi tuli olohuoneen ovella vastaan, kun Mini oli saanut päähänsä viedä sen kävelylle. Samalla lattialle olivat levineet työkalupakkini päältä (neulekamani ovat työkalupakissa ja senhetkinen työ tykötarpeineen pakin päällä) keskeneräinen Maxi-paita eli etu- ja takakappale ja toinen hiha, kahdet puikot, kahdet sakset, mittanauha, silmukka- ja kerrosmittari... Kaikki kamat olivat sulassa sovussa peräkkäin olohuoneen lattialla.

13.10.2003

Lisää lankaa eli minäkö muka vaikutuksille altis?

Rustika-lanka Kapiokirstun keskustelusta inspiroituneena kävin Makkaratalon Anttilassa (no, itse asiassa etsimme pesukoneen venttiiliä ja kävelimme lankahyllyn ohi) ja bongasin sieltä Rustika-langan. (Kyllä, myös Rustic-niminen lanka on ollut, olen tehnyt siitä villatakin ja poolopaidan.) Luulin jo saavuttaneeni jonkinasteisen saturaatiopisteen lankojen hankinnassa, mutta sorruin kuitenkin tuohon ruskea-mustasävyiseen versioon...

Plussaa: 7-8 mm puikot. Miinusta: käsinpesu.

Värit olivat houkuttelevia - no, ehkä beigensävyinen voisi olla turhan hailakka ja musta-punainen turhan dramaattinen, mutta sinisävyinen jäi houkuttelemaan. Hmm? Täytyy katsella uudelleen lankahyllyn suuntaan ja yrittää pysyä lujana - tai sitten sorrun ja kasvatan lankavarastojani edelleen. Onhan talvi tulossa... Kuinkahan lankakerät toimisivat eristeenä, jos niitä tunkisi ikkunan väliin? Hmmm?

Anttilassa oli tarjolla myös Schachenmayrin Salsa-lankaa eli Tangon tyylistä hapsulankaa. (En ostanut - hyvä minä!)

12.10.2003

Paljon onnea mulle, paljon onnea vaan!

Jos kukaan uskaltaa soittaa tänään Frederikin Kolmekymppisen, tapahtuu jotain julmaa... Grr!

No, toistaiseksi olen turvassa ja mauttomien biisien sijaan ystäväni Kirsi & Mari ostivat lahjaksi Neuleen neljä vuodenaikaa -kirjan (linkki vie Kuvalehtien verkkokauppaan) .

Lisäksi sain valmiiksi ex tempore -projektini eli ranteenlämmittimet työkaverilleni. Lankana oli Wool ja tietenkin värit ovat ajatuksella valitut (lue: ne, mitä komerosta löytyi) eli keltainen lisää älykkyyttä, oranssi tehokkuutta, punainen lämmittää ja ruskea tuo mieleen joka tytön rakkaan ystävän suklaan...

11.11.2003

Hullut päivät revisited

Hullujen päivin löytöjä Stockan Hullut Päivät olivat taas. Viime keväänä löysin vinon pinon pitkiä pyöröpuikkoja, tänä vuonna hieman lyhyempiä... Etsin kovasti 6 mm pyöröpuikkoja, mutta en löytänyt kuin 40 cm pitkiä - hinta oli kuitenkin vain euron, joten kannattihan ne ostaa. Eihän sitä koskaan tiedä...

Lisäksi mukaan tarttui Akateemisesta Solveig Hisdalin Silmukat kuvioiksi -kirja. Se on ulkoasultaan erittäin kaunis ja harmoninen kirja, upeiden neuleiden lisäksi myös kuvituskuvat ovat upeita.

Ah, sitten havainto: sekä Akateemisessa kirjakaupan Helsingin-myymälässä että Kurssikirjat.netissä on saatavilla pehmeäkantista versiota Sheila McGregorin Traditional Fairisle Knitting -kirjasta (linkki vie Kurssikirjat.netiin) - ja minä metsästin tuota käytettynä amazon.comista ja amazon.co.uk:sta (ja sain sen). Julkaistaisiinkohan kohta muitakin saman sarjan kirjoja uudelleen?

10.10.2003

Liikaa projekteja

Sekalaisia proggiksia Mitähän tekisin, kun mikään ei miellytä: ei pitsineule, ei Maxi-paita, ei mikään... Valkoinen huivi pitäisi saada tehtyä, mutta minkälainen? Ehkä teen pörröisen version Tangosta ja Orkidésta, kun tuo pitsineulekaan ei oikein miellytä.

Kuvassa seuraavaa: aivan vasemmalla Minin kylkeä (musta läntti, jossa on hitunen valkoista) sekä projektit: vasemmalla ylhäällä khakinvärisen Maxi-paidan ensimmäinen hiha (kyllä, tämäkin projekti etenee aina välillä), vasemmalla alhaalla pitsihuivi Orkidésta (tuomittu purettavaksi) ja oikealla pörröinen huivi Orkidésta ja Tangosta (saanee armoa). Ruskea läntti keskellä on ranteenlämmitin työkaverilleni - projekti, josta on näin ilmojen viiletessä taatusti hyötyä.

Mulla ei ole koskaan ollut näin paljon neuleita menossa samaan aikaan! Voi mua.

9.10.2003

Taas uusi kirja

Kurssikirjat.netistä tilaamani Harmony Guide to Aran and Fairisle Knitting tömähti tänään postiluukusta. Kirja on aran-osuudeltaan sama kuin Harmony Guidesin 220 Aran Stitches and Patterns - Volume 5 , siihen on vain lisätty muutama paitaohje, mutta mallineuleet ovat samat. En ainakaan äkkiä selatessani huomannut muuta uutta... Fairisle-osuus on uusi ja käyttökelpoinen, mutta yhtä laaja kuin aran-osuus. Siispä suositus: jos Harmony Guidesin n 220 Aran Stitches and Patterns ei vielä kuulu kirjastoosi, mutta olet harkinnut sitä, tilaa sen sijaan Harmony Guide to Aran and Fairisle Knitting .

6.10.2003

Teknisen vian tehokas hyödyntäminen

Mini ja Orkide-lanka Netti oli aamulla särki, joten se piti ehjätä. Odottelimme aikamme, kunnes lounaan jälkeen työkaverini sai loistavan idean: päätimme singahtaa Tapiolan lankakauppaan bussilla 57 (se menee aivan työpaikan vierestä) noin kuuden minuutin varoitusajalla.

Kävimme Neuletikin lisäksi Suomalaisessa kirjakaupassa, ja ehdin myös kännykkää kassista kaivaessani (toinen työkaveri hälytti tekstiviestillä takaisin töihin) pudottaa sinne uudet bambupuikkoni ja kääntyä takaisin ja hakea puikot - ja kaiken sen jälkeenkin ehdimme puoli tuntia aikaisempaan bussiin kuin mitä mennessä arvelimme ja sitäkin saimme odottaa vielä muutaman minuutin pysäkillä. Olimme todellakin tehokkaita!

Saldo: bambuiset puikot (onhan niitäkin joskus kokeiltava) ja 400 g valkoista Orkidé-lankaa, josta olisi tarkoitus tulla pitsineulehuivi. Työkaverini osti Maija-lankaa kirjoneuletta varten.

Vein vielä langat päivän päätteeksi Helsingin keskustaan shoppaamaan ja takaisin tullessani päätin koeajaa puikot. Ikävä kyllä viereeni istui parin pysäkin jälkeen toinen matkustaja ja päätin laittaa puikot takaisin kassiin, sillä ei ole kohteliasta tökkiä kanssamatkustajaa puikoilla, vaikka uusi lanka kuinka houkuttelisi kassissa...

3.10.2003

Minähän sanoin, että meille ei osteta enää lisää kirjoja...

Alekirjoja ...ja siitä huolimatta kirmasin Suomalaisen kirjakaupan alennusmyyntien alettua heti käsityöhyllylle ja kahmin mukaani Lesley Stanfieldin The New Knitting Stitch Libraryn ja Anita Gunnarsin Tee itse kauniit neuleet -kirjan.

The New Knitting Stitch Libraryn suomennos oli minulla aiemmin lainassa kirjastosta ja nyt englanninkielisen version sai ihan mukavaan alehintaan (normaalihinta siinä 25 € hujakoilla). Mallineuleita on yli 300 erilaista, tosin monet niistä ovat samoja kuin Harmony Guides -sarjan kirjoissa , mutta eiköhän tuostakin kirjasta löydy jotain uutta.

Tee itse kauniit neuleet -kirjassa taas on perusneuleita lapsille ja aikuisille: myssyjä, sukkia, lapasia, huiveja... Kai sellainenkin kirja pitää olla omassa hyllyssä, eihän sitä koskaan tiedä, milloin inspiraatio iskee ja haluan tehdä elämäni toiset lapaset (ensimmäiset tein ala-asteella eikä se ollut ollenkaan paha asia!). Kirjan lopussa on mielenkiintoinen osuus, se käsittelee neulomista kahdella langalla (tvåändsstickning ), siihen pitää perehtyä joskus tarkemmin.

 

Tässä blogissa on merkintöjä kahdelta eri aikakaudelta.

Vuosien 2003 ja 2004 merkinnät ovat staattisilla sivulla ja niiden Haloscan-järjestelmän kautta annetut kommentit saattavat ajan kuluessa kadota.

Vuodesta 2005 alkaen blogi on toiminut Movable Type -ympäristössä.

2004

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu

2003

Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Maalis-toukokuu