Galleria - Kesä ja syksy 2003 - Tietoa Jussipaidasta

Suomessa neulekulttuuri on kukoistanut Pohjanmaalla, joten ei ihme, että myös jussipaidan malli on sieltä kotoisin. Mary Olki kutsuukin jussipaitaa "pohjalaispaidaksi". Muita pohjalaisia neuleita ovat esim. 1800-luvulla kehittyneet Pirttikylän paita, Vöyrin paita ja Korsnäsin paita, jossa on yhdistetty neuletta ja virkkausta.

Jussipaidan synnystä on kaksi selitystä: se on suunniteltu joko Pohjalaisia-näytelmää varten tai pesäpalloseuran peliasuksi.

Ensimmäisen selityksen mukaan jussipaita suunniteltiin Kansallismuseon kokoelmissa olevan paidan mukaan 1910-luvun puolivälissä Lapualla Pohjalaisia-näytelmän Harrin Jussin roolia varten. Kirjastot-fi -sivulla kerrotaan edelleen, että Kansallisteatterin Pohjalaisia-näytelmän (1914) Jussilla oli päällään Korsnäsin paita, mutta 11 vuotta myöhemmin elokuvaversion (1925) Jussi oli pukeutunutkin jussipaitaan. Voi hyvin olla, että jussipaita on suunniteltu elokuvaan Korsnäsin paidan pohjalta.

Toisen selityksen mukaan Helsingin yliopistossa opiskelleet eteläpohjalaiset ylioppilaat etsivät myöskin Kansallismuseon kokoelmista kansanomaista mallia osakuntansa pesäpallojoukkueen peliasua varten 1920-luvun lopulla. Ajatus pesäpallojoukkueesta kahtoi hedelmää ja vuonna 1932 perustettu Seinäjoen Maila-Jussit käyttää edelleen jussipaitaa peliasunaan.

Jussipaidan perinteiset värit ovat luonnonharmaa ja viininpunainen. Myöhemmin kehitettyä jussipaidan sini-harmaata versiota kutsutaan anttipaidaksi, koska ensimmäiset anttipaidat valmistanut kutomo sijaitsi Isontalon Antin mailla. Viininpunainen väri korvattiin sinisellä, koska sini-harmaat paidat menivät paremmin kaupaksi punaista vierastavien körttiläisten keskuudessa.

Lähteet

Kirjat

Almay, Mirja, Marketta Luutonen ja Kyllikki Mitronen (1993): Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita. Perinteisiä neuleita Suomesta ja Eestistä. Tammi: Tampere.

Nieminen, Maija (toim.) (1992, 5. painos): Mary Oljen kauneimmat käsityöt. WSOY: Porvoo.

Linkit

Kirjastot.fi: Kysy kirjastonhoitajalta, alasivut

Kroger, Tarja. Työpaja: Kotiseudun kirjoneuleperinnettä.

Käspaikka: Suomalaisia perinneneuleita.

Pitkänen, Anne ja Marja Talves: Silmukka silmukalta, kerros kerrokselta perinteen maailmaan, alasivu Kutimen historiaa.

Seinäjoen Maila-Jussit: Historia.

Muita linkkejä

Luutonen, Marjatta (2003): Semiotiikan hyödyntäminen laadullisessa tutkimuksessa, esimerkkinä jussipaidat tiivistelmä ja luentoaineistoa

 

 

 

~

Jussipaidan ohje