Galleria - Kesä ja syksy 2003 - Jussipaita

Lanka Helsingin villakehräämö: Jussi
Langan menekki 1000 g (600 g harmaata, 400 g viininpunaista)
Puikot 4,5 mm pyöröpuikot ja suorat puikot, 3,5 mm pyöröpuikot resoria varten (tai käsialan mukaan)
Neuletiheys 20 s ja 27 krs / 10 cm; mallineule 11 o, 1 n (edestakaisneuleessa neulo silmukat nurjalla puolella niinkuin ne ovat). Huomaa, että neuletiheytesi voi muuttua, kun vaihdat suljetusta neuleesta edestakaisneuleeseen.
Koko XL

Etu- ja takakappaleet

Jussipaidan kuvioEtu- ja takakappale neulotaan kädentiehen saakka suljettuna neuleena (pyöröneuleena) ja sen jälkeen edestakaisneuleena.

Luo viininpunaisella langalla 216 s ohuemmille pyöröpuikoille. Neulo suljettuna neuleena / pyöröneuleena 1 o, 1 n -resoria 5 cm.

Vaihda neuleeseen paksummat pyöröpuikot ja neulo viininpunaisella ensimmäinen kerros mallineuletta: 6 o, 1 n, *11 o, 1 n*, 5 o. Jatka mallineuletta ja neulo helmaan raidat: 2 krs harmaata, 2 krs viininpunaista, 2 krs harmaata, 1 krs viininpunaista.

Jatka mallineuletta harmaalla, kunnes kappale on 32 cm korkea. Aloita vinoneliöraita.

Neulo kuvan mukaan mallineuletta 1 krs viininpunaista, 2 krs harmaata, 2 krs viininpunaista.

Jatka sileää. Neulo 2 krs harmaata ja vinoneliöt.

Huom! Voit neuloa vinoneliöt myös meleerattuna. Neulo tällöin kuviosilmukat kahteen kertaan: joka 2. krs tummalla langalla oikein ja vaalealla langalla nurin ja joka 2. krs tummalla langalla nurin ja vaalealla langalla oikein.

Kun olet mallikuviossa rivillä vinoneliöiden jälkeisellä rivillä (merkitty punaisella ympyrällä) ja kappale on n. 47 cm korkea, päättele silmukat kädentietä varten.

Päättele ensimmäisellä sileällä harmaalla kerroksella 6 s kerroksen alusta. Neulo 96 s eli kappaleen vastakkaiselle puolelle. Päättele 11 s eli kahden vinoneliön kärkien väliin jäävät silmukat.

Jatka neulomista, kunnes kerrosta on jäljellä 6 s ja päättele loput silmukat. Siirrä etukappaleen silmukat apupuikolle tai -langalle odottamaan tai jätä nr pyöröpuikolle ja vaihda neuleeseen suorat puikot.

Huomaa, että reunimmaiset silmukat jäävät reunasilmukoiksi, ts. ne silmukat, jotka ovat vinoneliön kärkien kohdalla kappaleen reunoissa. Neulo ne aina oikein (tai miten haluat neuloa reunasilmukat). Sekä etu- ja takakappaletta varten on jäljellä 95 s + 2 reunasilmukkaa = 97 s.

Jussipaidan hihaHuom! Mikään ei ole täydellistä, ei edes Jussi3-paita.

Takakappale

Jatka edestakaisneuleena mallikuvion mukaan ja neulo harmaalla toinen kerros sileää. Jatka sitten 11 o, 1 n -mallineuletta: neulo 2 krs viininpunaista ja 2 krs harmaata. Jatka viininpunaisella 11 o, 1 n -mallineuletta. Tarkista, että vinoneliöiden kärjet asettuvat nurjien silmukoiden muodostamien pystyraitojen kohdalle.

Kun kappale on 71 cm korkea, päättele 33 silmukkaa pääntietä varten. Neulo pääntien toinen puoli ensin. Päättele pääntien reunassa 1 silmukka joka kerroksella (sekä oikealla että nurjalla puolella) yhteensä 5 kertaa, kunnes olkasaumoja varten jää 27 silmukkaa. Jos tarpeen, jatka neulomista, kunnes kappale on 73 cm korkea. Päättele olkasilmukat. Neulo pääntien toinen puoli peilikuvaksi.

Etukappale

Jatka edestakaisneuleena mallikuvion mukaan ja neulo harmaalla toinen kerros sileää. Jatka sitten 11 o, 1 n -mallineuletta: neulo 2 krs viininpunaista ja 2 krs harmaata. Jatka viininpunaisella 11 o, 1 n -mallineuletta. Tarkista, että vinoneliöiden kärjet asettuvat nurjien silmukoiden muodostamien pystyraitojen kohdalle.

Kun kappale on 68 cm korkea, päättele kappaleen keskeltä 23 silmukkaa pääntietä varten. Neulo pääntien toinen puoli ensin. Päättele pääntien reunassa 1 silmukka joka kerroksella yhteensä 10 kertaa, kunnes olkasaumoja varten jää 27 silmukkaa. Jos tarpeen, jatka neulomista, kunnes kappale on 73 cm korkea. Päättele olkasilmukat. Neulo pääntien toinen puoli peilikuvaksi.

Hihat

Luo 48 s ohuemmille pyöröpuikoille viininpunaisella langalla. Neulo suljettuna neuleena / pyöröneuleena 1 o, 1 n -resoria 4 cm.

Vaihda paksummat pyöröpuikot ja neulo 1 krs sileää viininpunaisella, lisää samalla neljän silmukan välein yhteensä 12 s = 60 s.

Lisää jatkossa 2 s joka 4. kerros, kunnes silmukoita on 120.

Jatka mallineuletta ja neulo 2 krs harmaata, 2 krs viininpunaista, 2 krs harmaata ja 1 krs viininpunaista. Jatka raitojen jälkeen harmaalla.

Kun hiha on 40 cm pitkä, neulo vinoneliöraita samoin kuin etu- ja takakappaleessa.

Neulo vinoneliöraidan jälkeen vielä 2 krs 11 o, 1 n -mallineuletta suljettuna neuleena viininpunaisella. Jatka sen jälkeen mallineuletta edestakaisneuleena kunnes hiha on 60 cm pitkä (viininpunaista on n. 4,5 cm eli hihan istutuksen verran). Päättele silmukat.

Viimeistely ja kaulus

Höyrytä kappaleet kevyesti. Ompele olkasaumat.

Poimi pääntien reunasta tasaisesti silmukoita resoria varten. Neulo 1o, 1n -resoria 2 krs harmaata, 2 krs viininpunaista, 2 krs harmaata ja loput viininpunaisella, kunnes resori on 12 cm korkea. Päättele silmukat löyhästi. Käännä resori nurjalle puolelle ja ompele kiinni.

Kiinnitä hihat. Päättele langanpäät.

 

 

~

Jussipaidan taustaa