Galleria - Syksy-talvi 2004

Neulottu elefantti

Nordisk Hemmelig Venn -vaihdon kolmannella kierroksella neuloin Karinelle myös elefantin, koska hän kerää elefantteja.

Ohje on Debbie Blissin Toy Knits -kirjasta ja sain sen Minnan suosiollisella avustuksella. Omissa kokoelmissani minulla ei norsun ohjetta olekaan ja sellaisen kehittäminen itse tuntui tässä aikataulussa hieman haastavalta.

Lankana käytin Nallea. Paita on mystisestä harmaasta langasta (vyöte hukassa) ja violetista Jussi-langasta.

Tarkoituksenani oli tehdä elefantille jotain suomalaista päällepantavaa (alkuperäisen ohjeen elefantilla olii luisteluasu), mutta Jussipaitamukaelmani hieman epäonnistui: unohdin illalla viime tingassa paitaa väsätessäni, että sen yläosan kuuluisi olla violetti! Hihojen kuviot jätin suosiolla pois.

Tämä elefantti kulki mukana myös Ruotsin-risteilyllä ja toi Jussille taas Ikimuistoisia Neulehetkiä:

Jussi: Mitä sä teet?
Marjut: Neulon elefanttia.
J: Ja mitä sä aiot tehdä sillä?
M: Lähetän Norjaan.

Minisukat Bambinosta

Työkaverini jäi äitiyslomalle lokakuun lopussa, joten neuloin hänelle ex tempore -sukat Bambinosta.

Sukat ovat hyvin, hyvin pienet, vain 8 s puikolla, ja testasin niiden avulla Minnan Ullaan kirjoittaman tiimalasikantapään ohjetta sekä kokeilin, miltä kärjen spiraalikavennus näyttäisi.

Kantapää onnistui hyvin noin teknisesti ajatellen, ohjetta oli helppo seurata ja kantapää kääntyi. Ei elämäni ensimmäinen tiimalasikantapää tietenkään ole täydellinen, reikiähän tuossa on, mutta ne ovat nk. design-elementti! Ehkä seuraava tiimalasikantapää näyttää huomattavasti paremmalta nyt, kun periaate on tuttu ja voin keskittyä yksityiskohtiin paremmin.

Kärjen spiraalikavennus (kavennus joka puikon alussa) taas onnistui mainiosti. Yleensä teen sukkien kärkeen (onkohan tämä nyt jopa kolmen sukkaparin kokemuksella?) nauhakavennuksen, koska äiti kaventaa aina niin ja minun silmääni se näyttää siltä ainoalta oikealta kärkikavennukselta.

Tätä kirjoittaessani en tiedä, kuinka sukat sopivat. Sanoinkin työkaverilleni, että jos sukat eivät sovi vauvalle, ne voi antaa hänen tyttärensä nukelle, sillä nukelle ne ainakin sopivat.

Ribbipoolo Butterfly-langasta

Neuloin Liisalle toisen ribbipoolon, koska Jussin viikinkisivut kaipasivat lisää kuvia.

Tämä paita on hieman pienempi kuin edellinen, ehkä hieman liiankin pieni... Ainakin se paljastui yllättävän lyhyeksi! No, paitaan saa tietenkin jatkoa aina tarvittaessa. Poolokaulus sen sijaan oli riittävän korkea.

Lankana olivat luonnonvalkoinen ja ruskea Butterfly, jotka yhdessä saivat paitaan hauskan meleeratun pinnan. Butterflyssä itsessään on jo hauska pinta, siinä kiiltävä ja matta vaihtelevat ja tässä neuleessa ruskea ja luonnonvalkoinen toimivat hyvin yhdessä.

En tiedä miksi, mutta tästä tulee mieleen karkki. Jos paita olisi punavalkoinen, ajattelisin Marianne-karkkia, mutta ruskeavalkoiselle en osaa vielä keksiä selityst'ä... Ehkä se tulee aikanaan.

Parilapaset

Kynsiteknikkoni Sarianne (hän, joka on huolehtinut akryylin voimin siitä, ettei meikäläinen pureskele hysteerisesti kynsiään) meni naimisiin syksyllä 2004 ja päätin neuloa pariskunnalle yllätyslahjaksi parilapaset.

Aivan seuraavalle häiden jälkeiselle kynsienhuoltokerralle nämä eivät ehtineet, mutta sitä seuraavalle kerralle kyllä. Lahja oli mieluinen ja sillä oli hauska hauskuuttaa myös muita asiakkaita.

Valkoinen lanka on Madil Fullia ja oranssi Garnstudion Karismaa. Päädyin oranssiin, koska se on Sariannen ja hänen miehensä teemaväri. (Jos lapaset olisivat olleet vain Sariannelle, ne olisivat olleet turkoosit.) Lisäksi neuloin lapasiin heidän nimikirjaimensa.

Parilapasten ohje löytyy Novitasta 1/2001, siinä lapaset on neulottu Nallesta.

Pertin sormikkaat

Pertin opin tuntemaan jo lukioaikoina. Hän oli jo silloin lahjakas taiteilija ja on sitä edelleen. Lisäksi hän on ehkä hauskin ihminen, jota tunnen.

Meillä oli diili: minä neulon Pertille sormikkaat ja hän piirtää sarjiksen Ullaan. Sarjis valmistui, mutta sormikkaat jäivät...

Sitten tapasin Pertin marraskuun alussa kaupassa aivan sattumalta ja hän näytti pari päivää aiemmin halpakaupasta ostamiaan sormikkaita. Niissä oli jo reikä!

Omatuntoni käski minun tarttua heti puikkoihin, unohtaa kaiken muun ja neuloa Pertille ne luvatut sormikkaat, sillä sarjis oli hauska ja keräsi tietenkin ansaitsemansa suosion. Seuraavaankin Ullaan pitäisi saada sarjis...

Hippy-huivi

Sain Novitalta ystävälahjaksi kaksi kerää Hippyä ja puikot, kun onnistuin värväämään yhden uuden jäsenen Novita-klubiin. Luulin kyllä värvänneeni kaksi jäsentä, mutta aina ei voi onnistua...

Tämä puuterinvärinen Hippy-lanka on erityisen kauniin väristä, johtuneeko sitten siitä, että se muistuttaa Colinetten Point 5 -lankaa. Ikävä kyllä vain Hippy on 80% akryylia ja 20% villaa, joten se ei ainakaan tämänhetkisellä hinnallaan minun ostoskoriini kovin herkästi päädy. Yritän ostaa lankoja, jotka ovat vähintään 50% luonnonkuituja.

Mutta kun ilmaiseksi saa, niin ei voi valittaa! Tämä Hippy tahtoi olla reikäinen huivi silloin, kun se ei tahtonut olla Minin tyyny. Kaksi kerää eivät kuitenkaan riittäneet ja jouduin toisen ystävälahjan puutteessa ostamaan kaksi kerää lisää (koska lanka oli Anttilassa alennuksessa ja koska tahdoin ison huivin ja hapsut).

Valmis huivi on noin 155 s eli 180 cm leveä ja... öh... riittävän pitkä. Sen mallineule on seuraavanlainen:

1. krs: 2o, lk, 1o, *lk, ylivetokavennus*, lk, 2o
2. krs: kaikki oikein

Huivi alkoi kolmesta silmukasta: neuloin ensin 2 krs oikein (eli ne 3 s), sitten aloitin lisäykset joka toisella krs: 2. krs ensin 1o, lk, 1o, sitten 4. krs 2o, lk, 2o ja edelleen 6. krs 2o, lk, ylivetokavennus, lk, 2o ja siitä sitten mallineuleen mukaan.

Valmis huivi näytti hieman epäsymmetriseltä, koska mallineule veti kasaan, mutta kostuttamalla ja pingottamalla huivin sai oikean muotoiseksi. Toki myös sitä voisi kokeilla, että joka toisella reikäkierroksella neuloo lk, ylivetokavennus ja joka toisella kerroksella 2 o yhteen, lk. Sitä en tiedä, kuinka tuo käytännössä toimisi, mutta jos joku haluaa kehittää ajatusta, niin siitä vain.

Rogue

Joskus olen hämäläinen. (Tai ainakin vetoan siihen osaan geeniperimästäni, jolla parhaiten selviän tilanteesta.)

Muut olivat neuloneet montakin Rogueta, kun minä tajusin vihdoin viimein lähteä mukaan villitykseen. (Sama juttu kävi Stitch 'n Bitch -kirjan kanssa, mutta otin vahingon takaisin ennakkotilaamalla Stitch 'n Bitch Nation -kirjan.)

Neuloin Roguen Marks & Kattensin Natura-langasta ja toiseksi suurimpaan kokoon kului lankaa noin 650 g.

Kaikenkaikkiaan valmiin ohjeen mukaan neulominen oli yllättävän mukavaa! Ohje oli perusteellinen (19 sivua!) ja sitä oli helppo seurata. Hieman päänvaivaa tuottivat 2 s lisäykset, mutta niistäkin selvisi ohjeita lukemalla. (Kyllä, ne kannattaa tehdä aivan ohjeen mukaan eikä soveltamalla.)

Ohjeen saa ostaa suunnittelijan sivuilta.

Barbara-tossut

Tiedättekö ne hauskat epäkäytännöllisen näköiset aamutossut, joissa on jalkaterän päällä pörröinen tupsu? Sellaiset naiselliset, joissa on siro pohja ja mahdollisesti hieman korkoakin? (Ainakin kiilakorkoa, jos ei muuta.) Nii-in, sellaiset, jotka eivät taatusti pysyisi minun jalassani. Nämä sen sijaan pysyvät melko hyvin.

Barbara-tossut syntyivät ihan päähänpistosta ja halusta yhdistää pörrölankaa ja huovuttuvaa lankaa. Niistä piti tietenkin tulla punaiset! Punaisen Huopasen kanssa sopikin hyvin pitkähapsuinen Sandnesgarnin Funny. Kuvassa vasemmanpuoleinen tossu on jo huovutettu ja oikeanpuoleinen ei.

Ohje löytyy Ullasta.

Tossut ovat lämpimät ja mukavat. Niiden kanssa kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen, vaan ensimmäisestä tossusta tuli laskelmista huolimatta aivan liian leveä. Siitä tuli siskon Huuko-kissalle jouluylläri, kun ostin sinne kaikenlaista kissannamia ja kiinnitin tossuntekeleeseen ripustusnarun. Myös Mini innostui siitä, mutta systeemi lähti kuitenkin lahjaksi...

Meidän poijjaat eivät kuitenkaan jääneet ihan osattomiksi, sillä neuloin ja huovutin samoista langoista vielä kissanlelupötkylän (oikeanpuoleisin kuva), jonka ohje löytyy blogista 11.2.2005 -merkinnästä. Ehkä tuon voisi laskea jo vuoden 2005 neuleisiin, mutta menköön nyt tässä samassa... Kissanlelu oli hetken aikaa hitti, kun sen tunki täyteen kissanminttua ja antoi pojille.