Galleria - Kesä, syksy ja talvi 2002

Neuletakki Maxi-langasta (esittelijänä Maxi-kissa)

Neuletakki Maxi-langasta ja Maxi-kissaTavoitteenani oli tehdä oranssien t-paitojeni seuraksi neuletakki loppukesää ja alkusyksyä 2002 varten eli neuletakki, joka lämmittäisi tarpeen mukaan, mutta ei olisi kuuma tai hiostava. Tästä alkoikin neule-/villatakkikausi...

Mallineule on yksinkertainen: oikealla puolella neulotaan kolme oikein, yksi nurin ja nurjalla puolella kaikki nurin. Neuleen kaula-aukosta tuli hieman omituisen mallinen (liian leveä), mutta en anna sen häiritä. Muuten oranssi väri on iloinen ja pirteä!

Maxi puolestaan on yksi kolmesta kollinroikaleestamme (kaksi muuta ovat Frank ja Maxin veli Mini), jotka avustavat mielellään neulomisessa esim. jäystämällä langan poikki väärään aikaan väärästä paikasta ja tunkemalla itsensä kaikkiin neuleista otettaviin valokuviin. Paitsi Frank.

Yksityiskohtia »

Villatakki Rustic-langasta

Villatakki Rustica-langastaTämä on mukaelma punaisesta Jumbo Soft -langasta tehdystä villatakista. Rustic-lanka on 100% villaa ja siinä on säännöllisen epäsäännöllisesti paksumpia kohtia ja neulepinnasta tuli mielenkiintoinen (mutta valitettavasti ei niin paksu ja muhkea kuin odotin). Siksi ajattelin, että neuleen malli saa olla melko yksinkertainen, lanka puhukoon puolestaan.

Lankaa tähän neuleeseen taisi mennä noin 600 g eli kaikki, mitä ostinkin.

Rustic-lanka löytyi Helsingin villakehräämön Korian-myymälästä samalla, kun ostimme vaaleanpunaista Venla-lankaa omaa neulettani ja meleerattua Isoveli-lankaa Jussin käpäläpalmikkopaitaa varten.

Toinen kiinnostava vaihtoehto olisi ollut palmikkoneule, mutta ajattelin, että Rustic ei ehkä sittenkään ole paras lanka palmikkoneuleisiin. Tosin siitä olisi saattanut tulla mielenkiintoisen vaihteleva neule, muutama yksinkertainen palmikko olisi voinut saada uutta ilmettä vaihtelevasta langasta.

Yksityiskohtia »

Villatakki Jumbo Soft -langasta

Mustavalkoinen villatakki Jumbo Soft -langastaJumbo Soft -lankaa tarttui mukaan Helsingin villakehräämön tehtaanmyymälästä. Olin jo punaista Jumbo Soft -takkia ex-työkaverilleni tehdessäni ihastunut siihen, kuinka nopeasti langasta saa aikaan valmista (hiha kahdessa tunnissa!), toisaalta langan hinta ei niin ihastuttanut - varsinkin, kun halusin itsekin ison ja lämpöisen neuleen. Lyhyt neule näin paksusta langasta tuntui jotenkin hassulta ajatukselta.

Myymälässä huomasin, että tarjouskorista Jumbo Soft -lankaa sai edullisesti, joten käytin tilaisuuden hyväkseni sen kummemmin neuletta etukäteen miettimättä. Seuraava pohtimisen aihe olikin se, millaisen neuleen sekalaisesta määrästä mustaa ja valkoista lankaa saisikaan... Lankaa oli muistaakseni noin 1400 g eli tarpeeksi villatakkia varten, kunhan vain kuviot sai ensin sumplittua kohdalleen.

Helman tähtikuvio on peräisin saksalaisen Neue Mode Strickideen -neulelehden numerosta 5115 malli 7, (lehden vuotta en löytänyt, mutta se on kultaiselta lepakkohihakaudelta - ja ääk, lehden mallit alkavat näyttää taas pelottavan hyviltä näin 80-luvun palatessa kovaa kyytiä...).

Yksityiskohtia »

Villatakki Teddy-langasta

Villatakki Teddy-langastaNovitan syksyn 2002 uutuuslanka, Teddy, oli rakkautta ensisilmäyksellä: pehmoista, pörröistä, punaista... Lisäksi lankaa oli Jumbo Softin seurana Helsingin villakehräämön tehtaanmyymälän tarjouskorissa runsain määrin. Langasta syntyi kuin itsestään villatakki, johon kietoudutaan kylminä syys- ja talvi-iltoina.

Huppariakin harkitsin hetken aikaa, mutta se jäi vielä tekemättä. Teddyä on vielä toinen mokoma, joten katsotaan... Onnistuin lukemaan vyötteestä kerän koon väärin ja ostin samantien kaksinkertaisen määrän lankaa, kun hintakaan ei hirvittänyt. Toisaalta, mikäs se siinä, kun lanka miellyttää ja pussilanka oli edullista.

Tässä villatakissa on vetoketjukiinnitys. Ei kovin viisas valinta, sillä Teddy on pörröistä ja pörröt jäävät välillä jumiin vetoketjun väliin ja sitten niitä saa nykiä irti..

Helman mallikuvio sovellettu (lue: unohdettu lukea ohjeesta pari riviä) Suuren Neulonta- ja ompelukirjan mallista "kierteiset kohoraidat". Palmikoiden jälkeen olisi ehkä kannattanut kaventaa muutama silmukka, sillä nyt palmikoiden osuus on kapeampi kuin muun neuleen ja huonoina päivinä (mutta vain huonoina) se saa olon tuntumaan siltä kuin olisin ylösalaisin oleva päärynä...

Yksityiskohtia »

Jussin viikinkilaivapaita

ViikinkilaivavillapaitaLankana 7 Veljestä, paitsi laivakuvio on neulottu Novita Woolista, samoin teksti on Woolia.

M: Villapaitaa taas? Isoveli olisi tarjouksessa.
J (alkaa jo alistua kohtaloonsa): Niin kai.

M (raapustelee ovelana tyttönä viikinkilaivan kuvaa paperille): Minkä kuvion sä haluaisit?
J (on viime aikoina ajatellut, että viikingit ovat tosi jee eikä keksi muutakaan): Mutta toihan olisi hyvä, eikö tuollainen laiva kävisi?

(Seuraa värien pohdintaa Anttilan lankahyllyn ääressä.)

M: Kävisikö nyt se viininpunainen?
J (alkaa miettiä muuttoa lämpimämpiin maihin, jossa ei tarvitsisi miettiä villapaitoja): Voisiko sen tehdä ohuemmasta langasta? Tulee niin kuuma.
M (miettii tuskissaan, kuinka monta silmukkaa enemmän pitää tehdä): No okei, kai sen voi...
J: Tää vihreä voisi olla aika jees.

Laivakuvan pohjana on piirretty viikinkilaivan kuva. Laivan yläpuolella lukee riimukirjoituksella "Jormungand".

Etukappaleessa sama palmikko on kaksi kertaa, takakappaleessa kolme. Palmikon malli löytyy monestakin paikasta, tähän neuleeseen se valittiin Elsebeth Lavoldin Viking Patterns for Knitting -kirjasta mallista "Ragna", mutta sama palmikko on esim. Neule on irti -tapahtumassa kauneimmaksi valitussa neuleessa, joka esitellään Novita 7 Veljestä 30 v -juhlavihossa ja Novitan numerossa 6/2001, malli 12.

Etukappaleessa laivan alla on lisäksi nurjien silmukoiden muodostamaa sik-sak-kuviota, joka on peräisin Harmony Guides, Volume 2: 450 Knitting Stitches -kirjasta.

Yksityiskohtia »

Leijonapaita

LeijonapaitaLankana Novita Wool, koko n. 85 cm.

Gallerian sivulla 1 esitellyt Bambino-neuleet olivat jo aikaa sitten jääneet pieniksi ja halusin tehdä ystäväni pojalle uuden neuleen. Tiesin, että poika pitää kaikesta keltaisesta ja mietin, mikä muu olisi auringon lisäksi keltaista: leijona tietenkin!

Valitsin langaksi Novita Woolin, koska merinovilla tuntui mukavan pehmeältä ja langan värivalikoimasta löytyi suhteellisen sopiva taustaväri oranssi-keltaiselle leijonalle (Bambino alkoi olla turhan hempeä). Valkoinen vaikutti turhan aralta väriltä, musta oli liian synkkä ja siniset ja vihreät olivat liian rätväköitä, joten päädyin ruskeaan.

Neuloessani resoria huomasin, että keltainen-oranssi-ruskea -yhdistelmä on melko 70-lukulainen... Groovy, baby! Tassukuvion piirsin itse.

Yksityiskohtia »

Villatakki Maxi Mohairista ja Tangosta

Villatakki Maxi Mohair- ja Tango-langoistaTämä villatakki on pitkästä aikaa neule, jonka olen tehnyt ohjeiden mukaan. Ohje löytyy Novita-lehdestä 5/2001 ja on malli 3. (Ohimennen sanottuna edellinen ohjeiden mukaan tehty neule päätyi ensimmäisen pesun jälkeen roskakoriin, koska sen hihat hapertuivat ohueksi verkoksi... Tämä villatakki on kyllä kestänyt useita pesukertoja.)

Ihastuin malliin ensisilmäyksellä (kuten ilmeisesti kaikki muutkin), sillä Novitan ilmestyttyä Helsingin villakehräämön tehtaanmyymälästä loppui punainen Maxi Mohair hyvin nopeasti. Itse päätin jo alunperin, että haluan neuleesta mustan (tosin punainenkin olisi ollut erittäin varteenotettava vaihtoehto).

Vuoden verran yritin saada neuleen aluilleen, langat odottivat ja loka-marraskuussa 2002 se viimein onnistui. Yllä lienee tarpeeksi syitä sille, miksi aloittaminen kesti ja kesti ja kesti...

Alkuperäisessä mallissa ei ollut minkäänlaista kiinnitystapaa, ei nappeja tai vetoketjua. Lisäsin itse neuleeseen kaksi nyöriä, jotta villatakkin saisi välillä kiinni.

Yritin myös saada Maxin mukaan kuvaan kannatuksen vuoksi, mutta aiemmin kuvaamista innokkaasti häirinnyt kollinroikale ei halunnutkaan tällä kertaa linssiluteeksi, vaan hyppäsi närkästyneenä pois. Tekopyhä otus! Yleensä se saa ainakin häntänsä mukaan kuviin, jollei muuta...

Yksityiskohtia »

Jussin poropaita Jussi-langasta

Poropaita Jussi-langastaHelsingin villakehräämön Jussi-lanka on 75% polyakryyli/villaa ja 25% polyamidia. Lupasin tosin aikaisemmin itselleni yhden tekokuituisen neuleen mentyä pesussa piloille, etten enää neulo kovin tekokuitupitoisista langoista. Jouduin kuitenkin sortumaan, mutta minkäs teet, kun sekä mies että lanka ovat nimeltään Jussi...

Itse ihastuin luumunpunaiseen lankaan, mutta Jussi halusi luonnonvalkoista (tarjolla oli luonnonvalkoista ja tummaa ja vaaleaa luumunväristä lankaa, tässä neuleessa tummempi versio). Sain kuitenkin puhuttua luumunvärisen langan mukaan, sillä kaupassa sain vision norjalaistyylisestä kirjoneuleesta, jossa olisi yläosassa valkoisia tähti- tai lumihiutalekuvioita luumunpunaisella pohjalla. (Päivän puujalkavitsi: jos Jussi-lankaa olisi ollut harmaana, olisi jussiutta ollut kerrakseen, kun olisin tehnyt Jussille Jussi-paidan Jussi-langasta.)

Toisin kävi. Visio tarkoittaa todellakin harhanäkyä... Ei tähtiä tai lumihiutaleita, vaan poroja, koska ne ovat kuulemma jouluisia. Ei luumunpunaista pohjaa, vaan luonnonvalkoista. Mitä tästä opimme? Älä kysy neuleen saajan mielipidettä! ;-)

M: Haluaisitko sä tähtiä?
J: Eikun poroja. Ne on jouluisia.
M: Let me rephrase the question: haluaisitko sä tähtiä?
J: Poroja.
M: Okei, etsi sitten noista lehdistä poron kuva.
J (plärää): Eikö tää ole ennemmin hirvi...?
M: Haluatko sä porot valkoiselle vai luumunpunaiselle pohjalle?
J: Valkoiselle.
M (yrittää samaa uudelleen): A-hem, let me rephrase the question: valkoiselle vai luumunpunaiselle pohjalle?
J: Valkoiselle.

(Tapahtuu myöhemmin.)

M: Mitä sä olisit muuten tahtonut pelkästään valkoiselle paidalle?
J: Niitä kiekuroita.
M: Ai palmikoita... Jaa.

Kauluksen soljen ostimme kesällä muinaismarkkinoilta Pukkisaaresta. Solkea suunniteltiin alunperin jo viikinkilaivapaitaan, mutta se ei vain sopinut siihen laivakuvion ja tekstin takia. Porokuvio on peräisin Pirta Neulelehti 92/93:stä (malli Poroneule Pirta-langasta), siksak- ja vinoneliö/rastikuviot taas Susanne Pagoldhin kirjasta Nordic Knitting.

Yksityiskohtia »