Galleria - Talvi 2001-kevät 2002

Jussin tiikeripaita

TiikeripaitaLankana 7 Veljestä Isoveli, koko L-XL. Lankaa meni noin 1 kg.

Tämä on ensimmäinen silloiselle avo-, nykyiselle aviomiehelleni Jussille tekemä neule. Se valmistui syksyllä 2001. Tiikerikuvio on kirjottu neuleeseen silmukoita jäljitellen.

M: Minkä kuvion sä haluaisit neuleeseen?
J (jonka mielestä tiikerit olivat - ja ovat edelleen - tosi jee): En mä tiedä. Tiikerin?

(Seuraa ankaraa surffausta.)

J: Ei täältä löydy valmista tiikerin mallia.
M: Sitten pitää piirtää itse.
J: Voiko niin tehdä? Osaatko sä tehdä sellaisen?
M: No OSAAN!

(Kuva löytyy. Seuraa eri tietokoneohjelmien kanssa räpeltämistä, spekulaatioita neuleen resoluutiosta yms. Jussi on insinööri, joten "neuletiheyden" sijasta voi käyttää sana "resoluutio"... Jussi päätyy tekemään mallikuvaa.)

J: Nää kuvankäsittelyohjelmat on ihan p:stä!
M: No voi voi.

(J keksii, että Exceliä voi käyttää. Seuraa ankaraa Excel-vääntöä yritys-ja-erehdys -menetelmällä.)

M: Kuule, sen kuvion pitäisi olla valmis, tää neule on jo muuten valmis ja mä olen jo aika pitkällä etukappaleessa. Tai no, voin mä kirjoa sen jälkeenpäinkin.
J: (Istuu koneen ääressä ja värittää soluja, ei ehdi kommentoida.)

Tiikerikuvion tekemisestä tarkemmin sivulla Kuvasta neuleen mallikuvioksi Excelin avulla.

Ohje »

Vauvan huppari ja haalarit

Vauvan huppari ja haalariNeule on noin 1-3 kk vanhalle vauvalle Bambino-langasta.

Ystäväni odotti vauvaa, jonka laskettu aika oli joulukuussa 2001, ja päätin muistaa uutta tulokasta neuleella.

Huppari on tehty Novita 2/2001 mallin 14 ohjeita soveltaen ja haalarit Novitan 3/2001 mallin 54 ohjetta soveltaen. Reunojen joustavan pitsineuleen ohje on peräisin Vogue Knitting -sivustolta (Ribs in Focus: part 2). Hupparissa on vetoketjukiinnitys. Myöhemmin ystäväni pujotti vielä hupun reunaan silkkinauhan.

Neulesettiä suunnitellessani en vielä tiennyt, onko uusi tulokas tyttö vai poika, joten päädyin neutraaliin väriin ja malliin. Lisäksi Helsingin villakehräämön tehtaanmyymälässä oli keltaista Bambinoa alennuksella...

Yksityiskohtia »

Vauvan villapaita ja -myssy

Vauvan villapaita ja myssyNeule on noin 1-3 kk vanhalle vauvalle Bambino-langasta.

Tämä paita ja myssy tulivat samalle vauvalle kuin ylläoleva neulesettikin. Neuleen keskellä oleva palmikko löytyy esim. Harmony Guides, Volume 5: 220 Aran Stitches and Patterns -kirjasta, malli 24.3. Myssyn ohje on Novitasta 2/2001, malli "Neulo päivässä".

Huomasin myöhemmin, että Tales of Fur and Fiber: Knitting Superstitions -sivuston mukaan vauvalle ei saisi neuloa vihreästä, etteivät keijukaiset varasta vauvaa. (Itse en vihreästä pidä, paitsi ehkä oliivinvihreästä, mutta myös tuo hilpeä kirkkaanvihreä Bambino oli keltaisen lisäksi alennuksessa HVK:n tehtaanmyymälässä - lieneekö sitten keijujen salajuoni nuukan neulojan varalle vai mitä?)

Tilannekatsaus myöhemmin: ainakaan kuluneen 12 kuukauden aikana ei täälläpäin ole keijuja näkynyt ja neuleetkin ovat jo ehtineet seuraavalle pienokaiselle lainaan. Nyt voi kai todeta, että olemme turvassa?

Yksityiskohtia »

Villatakki Jumbo Soft -langasta

Punainen villatakki Jumbo Soft -langastaTavoitteena oli neuloa ex-työkaverilleni iso ja lämmin villatakki kylmien talvipäivien varalle. Jumbo-lankaa kului n. 85 cm pitkään villatakkiin noin 1200 g. Takkiin kuuluu lisäksi vyö ja lopuista langoista sai vielä lyhyehkön helmineuleisen kaulaliinan.

Takissa on samaan aikaan etukappaleiden kanssa neulottu helmineuleinen huivikaulus (silmukoiden poimiminen jälkeenpäin ja kauluksen neulominen lopuksi ei houkutellut enkä edes omista tarpeeksi pitkiä ja paksuja pyöröpuikkoja - olikohan sellaisia edes myynnissä?). Kauluksen lisäksi helma, etukappaleiden reunat ja hihansuut ovat helmineuletta.

Jumbo Soft -lanka oli rakkautta ensi silmukalla, näinkin kärsimättömän ihmisen kuin minun mielestäni on valtavan upeaa, että hiha valmistuu kahdessa tunnissa! Tosin 12 mm puikkoihin tottuminen vie aikansa, ensin tuntuu siltä kuin heiluttelisi halkoja...

Yksityiskohtia »

Villapaita Venla-langasta

Villapaita VenlastaVenla-lankaa löytyi Helsingin villakehräämön Korian-myymälästä samalla, kun kävimme etsimässä lankoja Jussin neuleeseen (käpäläpalmikkoneule tuossa alla).

Tässä neuleessa tavoittelin leveiden resorien lisäksi hieman 80-lukulaista fiilistä, 80-lukuhan näyttää tulevan kovaa vauhtia takaisin muotiin... (Kääk!) Resoreissa on 2 silmukan levyiset palmikot, niissä oli melkoisesti näpertämistä, mutta lopputulos oli mainio.

Hihoista tuli hieman liian pitkät, mutta se taitaa olla tällä hetkellä trendikästä... Jos olisin tajunnut aiemmin, että en millään osaa lopettaa hihojen neulomista ajoissa, olisin neulonut hihansuiden palmikkoresorin niin, että näyttäisi siltä, että hihat olisi tarkoituskin kääntää. Kauluksessa tajusin vihdoin niin tehdäkin! (Onnittelen edelleen itseäni tästä oivalluksesta, paistaa se päivä risukasaankin jne. jne.)

Yksityiskohtia »

Jussin käpäläpalmikkoneule

KäpäläpalmikkoneuleLankana 7 Veljestä Isoveli, koko L-XL. Lankaa meni noin 1000 g niinkuin Jussin paitoihin yleensäkin (sanoo hän kokemuksen = kahden paidan syvällä rintaäänellä).

Käpäläpalmikon malli löytyi Suuresta Neulonta- ja ompelukirjasta. Joka toinen käpäläpalmikko kiertyy alaspäin ja joka toinen ylöspäin, koska emme osanneet päättää, kumpi olisi parempi - ja tietenkin jälleen kerran käytiin älykästä villapaita-aiheista keskustelua:

M: Mä voisin tehdä sulle villapaidan.
J: Taas!?
M: Joo. Mitä sä haluaisit?
J: Viininpunaisen pooloneuleen.

(Päädymme jälleen vanhaan tuttuun paikkaan eli Helsingin villakehräämön myymälään, tällä kertaa Lauttasaaren sijaan Korialle.)

J (ottaa meleeratun ruskean langan): Tää olisi alennuksessa.
M: Ai meleerattu ruskea, toihan on kiva.
J: Me-lee-mikä?

(Myöhemmin etsitään taas sopivaa mallia.)

M: No, millaisen sä haluaisit?
J (plärää kirjoja): No vaikka tällaisen. (Näyttää käpäläpalmikkoa.)
M: Ylös- vai alaspäin kääntyviä palmikoita?
J: Älä kysy noin vaikeita! Vaikka vuorotellen molempia.

Neule valmistui sopivasti toukokuun 2002 lopussa, joten sitä ei ehditty käyttää kertaakaan, vaan se varastoitiin melkein heti kesäksi odottamaan seuraavan talven pakkasia.

Yksityiskohtia »

Kultainen noutaja -paita ja myssy extrakorvien kera

Kultainen noutaja -neuleLankana on akryylilanka, koska vastaanottaja, Jussin serkun poika Joonatan on allerginen villalle.

Tämän aikaansaannoksen unohdin sitten kuvata. Alunperin tarkoituksena oli tehdä joululahjaksi paita, jossa on kultainen noutaja ja kypärämyssy, jossa on korvat. (Kummipojan vanhemmat harrastavat kultaisia noutajia.) Paita ja myssy ehtivät valmiiksi vasta kevätpuolella sopivasti synttärilahjaksi...

Myssystä ei valitettavasti ole kuvaa ja tämäkin kuva on skannattu printistä (ympäri käydään ja yhteen tullaan?). Sen kypärämyssyn malli löytyi Gro Sandvikin kirjasta Sticka mössor (suomeksi Helpot myssyt ja pipot).

Korvat piirsimme itse »

Vauvan pitsineuletakki

Vauvan pitsineuleKoko 1-3 kk, lankana on kymmenisen vuotta kaapissa marinoitunut ja eri puolella Suomea mukana matkustanut Schulgarn, jonka alunperin ostin Lahdesta Alestalon myymälästä. Lanka on samaa, josta neuloin Wanhat neuleet -sivulla olevan pitsineuleen. (Pitsineule on muuten edelleen kaapissa odottamassa kesää, katsotaan nyt, tuleeko sitä enää käytettyä.)

Toinen ystäväni sai tyttären keväällä 2002. Päätin tehdä jotain mukavaa onnitellakseni häntä, sillä vauvaneuleet ovat palkitsevia, koska ne valmistuvat niin nopeasti...

Mallineule löytyy ainakin Novitan numerosta 2/2001, malli 20 ja Lontoon murteella mallineuleen nimi on "feather and fan". Se tuntuu olevan hyvin yleinen mallineule ja siitä saa mukavan kaarevan reunan. Muistaakseni joskus neuloin kaverini tädille puuvillaisen verkkoneuleen, jonka helmassa ja hihansuissa oli tätä samaa mallineuletta.

Tämän neuleen tekemiseen ei sitten kulunutkaan kuin muutama kuukausi! Kesäinen laiskotusaika osui juuri pahaan aikaan ja pelkäsin jo vauvan kasvavan niin suureksi, että neule jää pieneksi ennen valmistumistaan. Neuleen suhteen ei onneksi ennättänyt tulla kiire, mutta neuleen seuraksi ostamani potkuhousut tosin muuttuivat "onkohan nää liian suuret" -mallista "ei kai nää ole liian pienet" -malliksi...

Yksityiskohtia »