Galleria - Talvi 2003 - Ullrik-paita

Langan menekki 800 g Garntjänstin Ullrik-lankaa
Puikot 9-10 mm tai käsialan mukaan
Neuletiheys Sileä neule: 10 s ja 13 krs / 10 cm
Koko M
Valmiin neuleen mitat Vartalonympärys n. 98-100 cm
Pituus 66 cm

Huom!

Palmikon ohje ei - ikävä kyllä - ole mukana, koska en ole täysin varma siitä, onko palmikko niin yleinen, että sen ohjeen saa julkaista tekijänoikeuksia rikkomatta. Palmikkoa varten on varattu neuleen keskeltä 18 s = 14 s palmikolle + palmikon kummallakin puolella neulotaan 2 s nurin. Myös neuleen pääntie on 18 s leveä. Huomaa, että jos teet 14 kapeamman palmikon, lisää vastaavasti reunoilla olevien nurjien silmukoiden määrää (esim. 10 s leveä palmikko => kummallakin sivulla on 4 s nurjaa)!

Palmikoiden ohjeita löytyy esim. seuraavilta sivustoilta:

Etu- ja takakappaleet

Takakappale

Luo 50 s (48 s + 2 reunasilmukkaa, neulo reunasilmukat esim. aina oikein). Neulo 1o, 1n -joustinneuletta 4 krs.

Jatka sileää ja tee keskelle palmikko: neulo 15 s oikein, 18 s palmikko, 15 oikein.

Neulo, kunnes kappale on 43 cm korkea.

Tee kädentiekavennukset: kavenna kummassakin reunassa joka kerroksella 1 s yhteensä 4 kertaa = jää 42 s (40 s + 2 reunasilmukkaa).

Jatka, kunnes kappale on 60 cm korkea ja kädentie on 17 cm korkea. Aloita pääntie.

Päättele tai nosta apupuikolle 12 s kappaleen keskeltä pääntietä varten: neulo 25 s, päättele tai nosta puikolle 12 s, neulo 25 s. Neulo pääntien vasen puoli (se puoli, jolla olet) ensin. Aloita kavennukset seuraavalla oikealla kerroksella ja päättele pääntien reunasta 1 s joka kerroksella yhteensä 3 kertaa. Puikolle jää 11 s (ts. sileä osuus, palmikon osuus on kavennettu pois). Päättele olan silmukat.

Neulo pääntien oikea puoli peilikuvaksi.

Etukappale

Aloita kuten takakappale (muista kädentien kavennukset) ja neulo, kunnes kappale on 58 cm korkea. Aloita pääntie.

Päättele kappaleen keskeltä 12 s kappaleen keskeltä pääntietä varten: neulo 25 s, päättele tai nosta puikolle 12 s, neulo 25 s. Neulo pääntien vasen puoli (se puoli, jolla olet) ensin. Aloita kavennukset seuraavalla oikealla kerroksella ja päättele pääntien reunasta 1 s joka toisella kerroksella yhteensä 3 kertaa. Puikolle jää 11 s (ts. sileä osuus, palmikon osuus on kavennettu pois). Päättele olan silmukat.

Hihat

Luo 24 s (22 s + 2 reunasilmukkaa).

Neulo 4 krs 1o, 1 n -joustinneuletta. Jatka sileää. Lisää joka 4. krs 1 s hihan kummassakin reunassa, kunnes silmukoita on 46 (44 + reunasilmukat) ja hiha on 46 cm leveä. Jos tarpeen, jatka sileää, kunnes hihan pituus on 43 cm.

Aloita hihan pyöriön kavennukset: kavenna hihan kummassakin reunassa joka kerroksella 1 s yhteensä 6 krt. Puikolle jää 32 s. Päättele silmukat.

Viimeistely

Ompele saumat.

Poimi pääntien reunasta parillinen määrä silmukoita poolokaulusta varten (esim. 50 s) ja neulo 20 cm 1o, 1n -joustinneuletta. Päättele silmukat löyhästi (neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin ja tarpeen vaatiessa isommilla puikoilla).

Huom, osa 2

Ullrik-lankaa (100% villaa) ei ole superwash-käsitelty, joten se ei kestä konepesua. Langassa on myös edelleen mukana lampaanrasvaa (ja sen tuoksun huomaa!). Paita puhdistuu melko pitkälti pelkästään tuulettamalla, mutta jos paita täytyy pestä esim. tahrojen takia, pese se varovasti käsin (älä hankaa, vaan puristele kevyesti ja vältä äkkinäisiä veden lämpötilan vaihteluja, älä esim. nosta paitaa kuumasta vedestä kylmään), ettei se huovutu.