Galleria - Kesä ja syksy 2003 - Rustika-huppari

Lanka Novita: Rustika
Langan menekki 1000 g
Puikot 8 mm tai käsialan mukaan
Neuletiheys 11 s ja 15-16 krs / 10 cm sileää neuletta
Koko M
Valmiin neuleen mitat Vartalonympärys 106 cm
Pituus 95 cm
Muut tarvikkeet 7 nappia

Huppari neulotaan pyöröpuikoilla edestakaisin yhtenä kappaleena kädenteille saakka, sen jälkeen neulotaan etukappaleet ja takakappale erikseen. Etukappaleiden reunassa lisätään silmukoita 6 krs välein noin hupun puoleenväliin/yläosaan saakka.

Etu- ja takakappaleet ja huppu

Luo 114 s. Neulo ensin 2o, 2n -joustinneuletta 16 cm, niin, että neulot oikealla puolella *2o, 2n*, 2o (toista ** väliä) ja nurjalla puolella 1o, 1n, 2o, *2n, 2o*, 1n, 1o (toista ** väliä). Toisin sanoen kappaleen ensimmäinen ja viimeinen silmukka ovat reunasilmukoita, jotka neulotaan aina oikein ja varsinainen joustinneuleosuus alkaa ja loppuu symmetrian takia 1o, muuten se neulotaan 2o, 2n.

Tee samaan aikaan napinlävet neuleen oikeaan reunaan 2 s päähän reunasta (joustinneuleen nurjalle osuudelle, tee napinlävet tälle osuudelle senkin jälkeen, kun lisäykset kappaleen reunassa ovat alkaneet; tällöin napinlävet tulevat kauemmas reunasta): neulo 2 s yhteen, lk. Tee ensimmäinen napinläpi 8. kerroksella ja sen jälkeen kuusi seuraavaa napinläpeä joka 10. krs. (Tee yhteensä 7 napinläpeä.)

Jatka joustinneuleosuuden jälkeen reunoissa joustinneuletta 12 s verran kummassakin reunassa ja neulo kappaleen keskellä olevilla 90 silmukalla sileää.

Jatka, kunnes kappale on 38 cm pitkä.

Aloita lisäykset kaulusta/huppua varten: lisää kappaleen kummassakin reunassa 1 s joka 6. krs ja jatka lisätyillä silmukoilla joustinneuletta (ts. joustinneuleosuus levenee). Jatka lisäyksiä koko ajan, kunnes toisin sanotaan.

Jatka, kunnes kappale on 72 cm korkea. Aloita etu- ja takakappaleet oikealla kerroksella.

Ensimmäinen etukappale

Neulo joustinneuleosuus ja sen jälkeen 17 s oikein. Käännä työ ja neulo nurjaa + joustinneuletta.

Aloita seuraavalla eli oikean puolen kerroksella kädentien kavennukset: kavenna kädentien reunassa joka kerroksella (oikealla ja nurjalla puolella) 1 s yhteensä 6 kertaa. Jäljelle jää sileän osuuden 11 s + joustinneuleen silmukat.

Jatka joustinta + sileää, kunnes kädentie on 24 cm korkea. Jätä silmukat apupuikolle. (Älä unohda lisäyksiä kappaleen reunassa joka 6. krs!)

Takakappale

Neulo takakappale seuraavilla 56 silmukalla eli neulo 56 o, käännä työ ja neulo seuraava kerros nurin. Aloita seuraavalla oikealla kerroksella kädentien kavennukset: kavenna kummassakin reunassa joka kerroksella 1 s yhteensä 6 kertaa. Jatka sileää, kunnes kädentie on 24 cm korkea. Jätä silmukat apupuikolle.

Toinen etukappale

Neulo jäljellejääneillä silmukoilla ensin 17 s oikein ja sitten joustinneuletta kerroksen loppuun. Käännä työ ja neulo joustinneuletta ja nurjaa.

Aloita seuraavalla oikealla kerroksella kädenteiden kavennukset ja neulo kappale loppuun ensimmäisen etukappaleen peilikuvaksi. Jätä silmukat apupuikolle.

Olkasaumat

Yhdistä olkasaumat päättelemällä etu- ja takakappaleet yhteen. Etukappaleen sileä osuus (11 s) päätellään yhteen takakappaleen reunimmaisten silmukoiden kanssa. Etukappaleiden joustinneuleosuus jatkuu huppuna takakappaleen keskelle silmukoiden kanssa.

Aseta ensin jompikumpi etukappale ja takakappale oikeat puolet vastakkain niin, että puikkojen kärjet osoittavat samaan suuntaan (tarkista, että silmukat ovat puikolla niin, että neulot etukappaleen sileitä silmukoita ja että kappaleet eivät ole kiertyneet tjsp. ja korjaa tilanne tarvittaessa).

Ota kolmas puikko ja neulo etu- ja takakappaleen puikoilta ensimmäiset silmukat yhteen. Neulo sen jälkeen puikkojen toiset silmukat yhteen. Vedä sitten ensin neulottu silmukka toiseksi neulotun silmukan yli ja jatka tätä seuraavan 11 s ajan eli kunnes pääset etukappaleen joustinneuleosuuteen saakka. Jätä viimeinen silmukka apupuikolle odottamaan.

Päättele toinen etukappale ja takakappaleen toinen puoli samalla tavalla. Huppua varten takakappaleen keskelle jää 22 s.

Huppu

Poimi olkasaumojen päättelyn jälkeen silmukat pyöröpuikolle huppua varten ja luo samalla kaksi silmukkaa lisää: poimi puikolle etukappaleiden joustinneuleosuuksien silmukat, poimi olkasauman päättelemisestä jäänyt silmukka, luo 1 s lisää, poimi takakappaleen 22 s, luo yksi silmukka lisää, poimi olkasauman päättelemisestä jäänyt silmukka ja toisen etukappaleen joustinneuleosuuden silmukat.

Neulo 2o, 2n -joustinneuletta ja jatka edelleen lisäyksiä kummassakin reunassa joka 6. krs, kunnes silmukoita on 84. Jatka sen jälkeen joustinneuletta, kunnes huppu on n. 32-33 cm korkea.

Tee sauma päälaelle neulomalla silmukat yhteen samalla tavalla kuin olkasaumoissakin, ts. aseta pyöröpuikon päät vierekkäin ja neulo silmukat yhteen kolmannella puikolla.

Hihat

Luo 24 s. Neulo pyöröneuleena ensin 2o, 2n -joustinneuletta 5 krs. Jatka sen jälkeen sileää. Lisää ensimmäisellä sileällä kerroksella 2 s.

Jatka sileää ja lisää 2 s joka 6. krs kohdassa, jossa kerros vaihtuu, kunnes silmukoita on 50. (Tai lisää 1 s joka 3. krs.) Neulo viimeisen lisäyskerroksen jälkeen vielä 5 krs sileää (tai 2 krs, jos lisäsit silmukoita joka 3. krs.)

Neulo hihan pyöriö edestakaisneuleena: kohdassa, jossa kerros alkaa, käännä työ ja neulo ensin 1 krs nurin. Jatka edestakaisneuleena. Kavenna seuraavalla kerroksella (ensimmäisellä oikealla kerroksella) kummassakin reunassa 1 s ja sen jälkeen seuraavien viiden kerroksen ajan joka kerroksella 1 s kummassakin reunassa (sekä oikealla että nurjalla puolella) 1 s, yhteensä kavennetaan kuudella kerroksella.

Päättele jäljelle jääneet 38 silmukkaa.

Neulo toinen hiha samalla tavalla.

Viimeistely

Ompele hihasaumat. Kiinnitä napit.

Tee vyö: luo 8 s ja neulo helmineuletta n. 160 cm.