Galleria - Kevät 2003 - Higgin's-paita

Lanka Marks & Kattens: Higgin's
Langan menekki 600 g (12 kerää)
Puikot 4,5 mm tai käsialan mukaan, virkkuukoukku ohjeen mukaan
Neuletiheys 17 s ja 24 krs / 10 cm
Koko M
Valmiin neuleen mitat Vartalonympärys n. 100 cm
Pituus 55 cm

Higgins-malliVirkatut neliöt

Tästä ohjeesta puuttuu virkattujen neliöiden ohje; käyttämieni neliöiden ohje ei ole omani, vaan tein neliöt tein Novitan 1/2003 ohjeen 47 mukaan. Virkattujen neliöiden ohjeita voit aloittaa etsimään mm. seuraavilta saiteilta:

Virkkaa 18 kpl noin 9 x 9 cm kokoista neliötä. Neliöt käytetään seuraavasti (ks. myös viereinen kuva):

Etu- ja takakappaleet

Higgin's-helmaLuo 92 silmukkaa (90 s + 2 reunasilmukkaa). Neulo 1. ja 2. krs oikein. Neulo kolmannelle krs:lla reikärivi: 1 o, *lk, ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, 1 o, vedä neulomatta nostettu silmukka neulotun silmukan yli)*. Toista krs:n loppuun saakka. Käytä reunasilmukka ylivetokavennukseen (älä neulo sitä normaalin reunasilmukan tavoin).

Jatka sileää, kunnes kappale on n. 24-25 cm korkea. Neulo sen jälkeen reikäraita, 1 krs nurin ja 2 krs oikein, kavenna samalla 4 x 1 s kummassakin reunassa. Päättele.

Neulo sekä etu- että takakappale samalla tavalla.

higgin's-kaula-aukko ja hihaHihat

Hihat muodostuvat kahdesta osasta.

1. osa

Luo 66 s (64 s + 2 reunasilmukkaa). Neulo 2 krs oikeaa ja reikäraita samalla tavoin kuin etu- ja takakappaleenkin alussa.

Kavenna joka 6. krs 1 silmukka kummassakin reunassa, kunnes silmukoita on 54. Neulo, kunnes kappaleen korkeus on 27 cm.

Lisää sen jälkeen 1 s kummassakin reunassa joka 2. krs, kunnes silmukoita on 64 ja kappaleen korkeus on 34 cm. Neulo lopuksi samanlainen reikäraita + 2 krs oikeaa kuten etu- ja takakappaleen yläreunassakin.

2. osa (kädentien kaarroke)

Luo 64 s, neulo 2 krs oikein ja reikäraita kuten etu- ja takakappaleen alaosassa. Lisää 1 s kummassakin reunassa joka 2. krs, kunnes silmukoita on 74. Neulo, kunnes kappale on 7 cm korkea.

Kavenna sen jälkeen 8 x 1 silmukkaa kummassakin reunassa sekä oikealla että nurjalla puolella. Neulo, kunnes kappaleen korkeus on 10 cm.

Viimeistely

Yhdistä virkkaamalla kumpaakin hihaa varten kolme neliötä. Yhdistä virkkaamalla loput 12 neliötä pääntietä varten: pääntien leveys ja korkeus on 4 neliötä.

Ompele neuleen osat yhteen: kokoa hihat, ompele olkasaumat, sivusaumat ja hihat. Yhdistin pitsineliöt toisiinsa virkkaamalla ketjusilmukoita ja kiinnittämällä ketjusilmukat aina säännöllisin välein neliöiden reunaan.

Virkkaa pääntien reunaan ensin yksi kerros kiinteitä silmukoita, sitten kerros ruutuja (pylväs, kjs, jätä 1 s väliin, pylväs, kjs...) ja kerros kiinteitä silmukoita.

Pujota pääntielle ja hihan kapeimpaan kohtaan ohutta kuminauhaa kiristämään hihaa tiukemmalle ja pääntietä pienemmäksi, jos tarpeen. Hihat ovat pitkät, joten kuminauhan avulla ne saa nostettua ylemmäs, samoin pääntie saattaa olla hieman avara.

Muokkausehdotus

Higginsin uusi yläosaJos hihat tuntuvat liian pitkiltä, pitsineliöiden väliin tulevan sileän osuuden voi jättää pois. Käytännössä se tarkoittaa, että hihan kolme neliötä on yhdistettävä yläosan neljään neliöön, mikä vaatii hieman kurttaamista ja saa yläosan hieman pussittamaan.

Nyt voi siis valita, haluaako pussittavan yläosan vaiko ylipitkät hihat... Itse mietin asiaa ja valitsin pussittavan yläosan ja toivon, että käytössä pussittamista ei niin huomaa.

...ja tässä minä

Kuten kuvasta näkyy, paidan hihat ovat pitkät. Kuminauhan avulla hihan pituuden ja pussituksen suhdetta voi säädellä.

Lisäksi glooriaa ja ylistystä sille, joka arvaa, mitä viimeisessä kuvassa on...