Galleria - Talvi 2003 - "Pohjaanvajoamispaita" Maxista

Langan menekki 12 kerää (1 200 g) Maxia
Puikot 6 mm tai käsialan mukaan
Neuletiheys 13 s ja 22 krs / 10 cm
Mallineule vuorotellen 5 s leveitä sileitä ja 6 s leveitä helmineuleraitoja
Koko L
Valmiin neuleen mitat Vartalonympärys n. 120 cm, pituus 74 cm

Etu- ja takakappaleet

mallineuleEtukappale

Luo 82 silmukkaa (80 s + 2 reunasilmukkaa, neulo reunasilmukat aina oikein). Neulo reunasilmukan jälkeen 4 o, 1n, 1o, 1n, 1o, 1n ja jatka sen jälkeen mallineuleen mukaisia raitoja. Neulo kerroksen lopuksi vielä 3 o ja reunasilmukka.

Neulo, kunnes kappale on n. 40 cm korkea. Neulo sen jälkeen mallikuvion 1 mukaan poikkiraita.

Aloita poikkiraidan jälkeen kädentiekavennukset: kavenna kummallakin puolella jokaisella kerroksella (sekä oikealla että nurjalla puolella) 1 s yhteensä 6 kertaa. Neulo samalla mallikuvion 2 mukaan kummallekin sivulle puukuvio kolme kertaa ja mallikuvion 3 mukaan kappaleen keskelle siksakkuvio, mallikuvion 4 mukaan ankkurikuvio ja jälleen siksakkuvio.

Kun kädentien korkeus on 22 cm, aloita pääntie. Päättele neuleen keskeltä 14 silmukkaa (ts. neulo 28 s, päättele 14 s ja neulo kerros loppuun). Neulo pääntien vasen puoli ensin: kavenna pääntien reunasta joka kerroksella 1 s yhteensä kuusi kertaa (sekä oikealla että nurjalla puolella). Neulo, kunnes kädentie on 30 cm korkea. Päättele olkasilmukat = 22 s.

Neulo pääntien toinen puoli peilikuvaksi.

Takakappale

Neulo poikkiraitaan / kädentiekavennuksiin saakka kuten etukappale. Aloita poikkiraidan jälkeen kädentiekavennukset: kavenna kummallakin puolella jokaisella kerroksella (sekä oikealla että nurjalla puolella) 1 s yhteensä 6 kertaa. Neulo samalla mallikuvion 2 mukaan kummallekin sivulle puukuvio kolme kertaa ja mallikuvion 3 mukaan kappaleen keskelle siksakkuvio neljä kertaa niin, että kuvioiden väliin jää 9 kerrosta.

Kun kädentien korkeus on 27 cm, aloita pääntie. Päättele neuleen keskeltä 20 silmukkaa (ts. neulo 25 s, päättele 20 s ja neulo kerros loppuun). Neulo pääntien vasen puoli ensin: kavenna pääntien reunasta joka kerroksella 1 s yhteensä kolme kertaa. Neulo, kunnes kädentie on 30 cm korkea. Päättele olkasilmukat = 22 s.

Neulo pääntien toinen puoli peilikuvaksi.

Hihat

Luo 36 silmukkaa (34 s + 2 reunasilmukkaa, neulo reunasilmukat aina oikein). Neulo mallineuletta. Lisää hihan kummassakin reunassa 1 s joka 6. krs yht. 22 krt, kunnes silmukoita on 80 (78 + 2 reunasilmukkaa) ja hiha on n. 60 cm leveä. Neulo sen jälkeen vielä 6 krs.

Huom! Tämän ohjeen mukaan hihoista tulee melko pitkät, n. 65 cm, joten lisäykset kannattaa ehkä sittenkin tehdä joka 5. krs, jolloin hihan pituudeksi tulee n. 55 cm. (Mulla iski paitaa neuloessa pelko siitä, että hihoista tulee liian lyhyet, nimim. "Kokemusta on").

Aloita hihan pyöriön kavennukset: kavenna kummallakin puolella 1 s joka kerroksella 6 kertaa. Päättele.

Kaulus

Poimi pääntien reunasta parillinen määrä silmukoita. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta, kunnes kaulus on riittävän korkea (voit neuloa makusi mukaan joko perinteisen o-pääntien tai poolokauluksen).

Viimeistely

Ompele olkasaumat. Kiinnitä hihat ja ompele sivusaumat. Tämä ohje on melko pitkäkätiselle miehelle eli jos hihat ovat liian pitkät, käännä ylimääräinen osuus sisäpuolelle ja kiinnitä harvakseltaan.

Vinkki: saumat voi kiinnittää yhteen ketjuvirkkaamalla, ts. virkkaamalla kiinteitä ketjusilmukoita reunasilmukoiden läpi. Saumasta tulee paksuhko (varsinkin, jos lanka on paksua), mutta tukeva ja siisti.

Ensimmäisessä kuvassa on sauma virkkauspuolelta. Toisessa kuvassa on sauman toinen puoli. Kolmannessa kuvassa on sauma hieman venytettynä ja neljännessä kuvassa sellaisenaan.

sauma virkatulta puolelta sauma toiselta puolelta

sauma hieman venytettynä sauma normaalisti


Mallikuviot

Mallikuvio 1: poikkiraita

poikkiraita poikkiraita


 

Mallikuvio 2: elämän puu

elämän puu elämän puu


 

Mallikuvio 3: siksak

siksak siksak


 

Mallikuvio 4: ankkuri

ankkuri ankkuri


 

Bonus: laivakissakandidaatit

Ei kuvia ilman kolleja eli laivakissakandidaatit kesän purjehduskautta varten esittäytyvät alla: vasemmalta oikealle Frank, Mini ja Maxi sekä Mini & Maxi yhdessä.

Frank, laivakissa Mini, laivakissa

Maxi, laivakissa Mini ja Maxi, laivakissaveljekset