Mistä saan inspiraatiota?

Inspiraation neuleeseen voi saada melkeinpä mistä vain. Tässä muutama esimerkki siitä, miten neuleeni ovat syntyneet - helppoa se ei aina ole ollut, vaan suunnittelu on vaatinut lehtien ja kirjojen ahkeraa pläräämistä, luonnostelua, laskemista ja muutoksia muutosten perään, hyvien ideoiden hylkäämistä ja huonojen ideoiden kehittelyä edelleen... 10% on inspiraatiota ja 90% kovaa työtä - vai kuinka se sanonta menikään?

Valmis malli sellaisenaan tai mukailtuna

Silloin tällöin neulon valmiin ohjeen mukaan, hyvin harvinaista se kuitenkin on. Yleensä ohje löytyy Novitasta, joskus netistä, joskus jostain muusta neulelehdestä tai -kirjasta. Joskus sovellan valmiin ohjeen toiselle langalle eli lasken silmukkamäärät, lisäykset ja kavennukset uudelleen niin, että lopputulos on suunnilleen samannäköinen. Valmiin ohjeen mukaan olen neulonut mm. mustan villatakin Maxi Mohairista ja Tangosta. Kaurapuuron värinen villatakki taas on sovellettu 7 Veljekselle alunperin Nallelle tarkoitetusta ohjeesta.

Joskus taas näen kaupassa jotain ja mietin, voisinko tehdä itse samanlaisen tai samantyylisen neuleen. Täytyy kuitenkin myöntää, että usein "tuon voisin tehdä itsekin" -neuleet jäävät vain ajatuksiksi - en koskaan saa mitään aikaan enkä edes sitä valmista neuletta ostettua kaupasta (alennusmyyntien aikaan sitä ei tietenkään enää löydy tai jos löytyykin, niin ei ainakaan oikeaa kokoa).

Mallineule, yksityiskohta valmiissa neuleessa

Joskus jokin valmiin mallin yksityiskohta (palmikko, mallineule, malli eli tietynlaiset hihat, mielenkiintoinen kaulus tjsp.) inspiroi kehittämään yksityiskohtaa pidemmälle niin, että sen ympärille muodostuu kokonaan uusi neule. Minulla on myös useita kirjoja, joissa on vain mallineuleiden (esim. palmikoiden, pitsineuleiden tai kirjoneuleiden) ohjeita ja joskus villapaita syntyy niiden pohjalta joko yhden tai useamman mallineuleen pohjalta.

Armaan aviomieheni Jussin kanssa tämä on hyvä tapa. Kirjoissa on jotain konkreettista, johon tarttua ja jonka pohjalta kehittelyä voi jatkaa. Yleensä Jussi nappaa ensimmäisen silmää miellyttävän mallin ja lopettaa pläräämisen siihen eikä kehoituksista huolimatta jatka enää etsimistä. Itse taas selaan kirjoja ja lehtiä edestakaisin, vertailen ja laskeskelen ja kyselen mielipiteitä enkä aina osaa päättää.

Jussin viikinkilaivapaidan palmikko löytyi monestakin paikasta. Neuleeseensa Jussi valitsi sen Elsebeth Lavoldin Viking Patterns for Knitting -kirjasta mallista "Ragna", mutta sama palmikko on esim. Neule on irti -tapahtumassa kauneimmaksi valitussa neuleessa, joka esitellään Novita 7 Veljestä 30 v -juhlavihossa ja Novitan numerossa 6/2001, malli 12.

Ympäristö

Jokin ympäröivä asia alkaa kiehtoa, se voi olla esine, asia, keskustelunpätkä, mielikuva, ajatus - melkein mitä tahansa. Sen jälkeen syntyy mielikuva hippipaidasta, lämpimästä kirjoneuleesta, neuleen yksityiskohdasta (kaulus, hihansuu...) ja neule syntyy yksityiskohdan ympärille. Higgin's-paita syntyi "voisin vaikka virkata" -ajatuksesta, Venla-paita taas "olisinko 80-lukulainen" -ajatuksesta ja leijonapaita "mikä muu olisi keltaista kuin aurinko" -ajatuksesta.

Kiertelen myös vaatekauppoja ja etsin vaikutteita: mitkä värit ovat tällä hetkellä muodissa? Millaisia ovat tarjolla olevat neuleet, onko muissa vaatteissa kiinnostavia muotoja, ideoita, yksityiskohtia, linjoja? Millainen neule kävisi kaupassa olevan hameen tai housujen kanssa? Onko jotain muuta neulottua?

Sama pätee myös muihin kauppoihin: onko sisustuksessa ruutua, raitaa, kukkia, eläinkuvioita? Voisiko niistä saada ideoita neuleeseen, esim. jonkin kuvion? Onko tämänhetkinen linja selkeä vai koristeellinen, pelkistetty vai rönsyilevä? Entä mitä värejä on tarjolla? Tai mitä ihmisillä on päällä? Ollaanko hipahtavia, urheilullisia, klassisia, romanttisia, graafisia?

Vuodenaika

Vuodenaika inspiroi: talvella mieli tekee muhkeaa, villaista ja lämmintä, esim. Ullrik-paidan tai Spot-paidan tapaista ja keväällä ja kesällä taas pitsistä, keveää, puuvillaista. Pakon edessä syntyy inspiraatio (vaikkakin villaiset neuleet ovat ehdottomasti suosikkejani, kesällä en aina osaa pukeutua neuleeseen - jotenkin vain ajattelen niiden olevan liian kuumia). Yhdistän myös tietyt värit ja kuviot tiettyyn vuodenaikaan: tähdet ja lumihiutaleet talveen ja jouluun, keväällä taas mieli tekee kukkia.

Jälkiviisaus on paras viisaus, mutta mustavalkoiseen Jumbo Soft -langasta tehtyyn villatakkiin olisin tietenkin voinut neuloa muutakin kuin tähtiä/lumihiutaleita, niin olisin osannut pitää neuletta keväälläkin vaikkapa takin korvikkeena.

Lanka

Usein lanka kertoo, millainen neule siitä olisi tehtävä. Toiset langat ovat jo niin mielenkiintoisia, että pelkkä sileä neule riittää, joskus taas langasta on helppo neuloa palmikoita tai kirjoneuletta. Rustic-langan paksummat ja ohuemmat kohdat tekivät pelkästä sileästä neuleesta mielenkiintoisen, Teddy-lanka houkutteli tekemään jotain lämmintä ja ympärille kiedottavaa, Ullrik taas inspiroi muhkean palmikon...

Ystävät ja kaverit

Ystävät ja kaverien neuleet syntyvät heidän kiinnostuksiensa kohteiden ja mieltymysten perusteella. Tällä hetkellä mietin Jussille viikinkitunikan tyyppistä neuletta, mutta en ole vielä keksinyt, kuinka sen saisi parhaiten sovellettua käytäntöön - viikingithän eivät neuloneet. Lanka on jo valmiina: Johanneksen pellavan villa-pellavalankaa. Mietittävänä on myös se, millaisen neuleen Jussi oikeastaan haluaa, sillä hänen mieltymyksiään on välillä vaikea ennustaa.

Joidenkin ystävien kanssa taas tietää heti, millainen neule heille sopii, samoin sen värit, materiaalin ja tietenkin koon. Paras esimerkki lienee purjehdusta harrastava tuttavani: aikamme rantaanajautumispaidoista naljailtuamme hänelle oli pakko neuloa kalastajapaidan tyylinen paita. Keltaisesta väristä pitävä ystäväni poika taas sai paidan, jossa on keltainen leijona. (Lapsille on aina helppo neuloa!)

Mitkä asiat sitten auttavat suunnittelemaan lähipiirin neuleita? Miettimisen voisi aloittaa esim. seuraavista asioista:

Niin, ja tietenkin ratkaisu voi olla hyvin yksinkertainen: aina voi tiedustella, millainen neule miellyttäisi, minkä jälkeen toiveet voi toteuttaa parhaan kykynsä mukaan.

 

Katso myös