Thor

Ukkosenjumala Thor oli suosituin kaikista viikinkijumalista, jopa Odinia suositumpi, koska Thor suojeli ihmisiä ja jumalia pahoilta voimilta eikä vaatinut ihmisuhreja kuten Odin. Thor oli kookas, lihaksikas ja punatukkainen, ja Megingjard-taikavyö kaksinkertaisti Thorin ennestäänkin valtavat voimat. Thor oli lempeä ja hieman yksinkertainen, mutta vihastuessaan pelottava. Loki pilaili usein Thorin kustannuksella.

Thor oli Odinin poika, ja hänen vaimonsa oli Sif. Heillä oli kaksi poikaa, Modi ja Magni.

Thorilla oli Mjölnir (Murskaaja) -niminen vasara, joka osui aina, kun sitä heitettiin ja palasi heiton jälkeen Thorin käteen. Thorin vasara oli suojeluksen ja hyvän onnen symboli, joten ihmiset kantoivat kaulassaan vasaran muotoista korua. Asioita ja ihmisiä voitiin myös siunata Thorin nimeen piirtämällä ilmaan T-kirjain vähän niin kuin nykyisin tehdään ristinmerkki.

Mjölnir-vasaran heitto sai aikaan salamat. Ukkosen jyrinän aiheutti Thor ajaessaan vaunuillaan taivaalla. Thorin vaunuja veti kaksi vuohipukkia, Tanngrisni (Harvahammas) ja Tanngnost (Hampaanpurija).

Thorin poika Magni oli ainut, joka pystyi Thorin lisäksi nostamaan Mjölnirin. Thorin toinen poika Modi puolestaan oli berserkkien palvoma taisteluraivon jumala. Modi ja Magni perivät Mjölnirin Thorin kuoltua Ragnarökissä.

Thorista on olemassa paljon tarinoita:

Jääjättiläinen varasti Thorin vasaran, ja jättiläisten kuningas Trymr lupasi palauttaa vasaran, jos saisi jumalatar Freyjan vaimokseen. Freyja kieltäytyi, vaikka aasat suostuttelivat häntä hartaasti. Loki taivutti Thorin hakemaan vasaransa takaisin Freyjaksi pukeutuneena ja seurasi häntä palvelijattareksi naamioituneena. Trymr luuli Thoria Freyjaksi ja järjesti hääjuhlan. Hääaterialla Trymr hämmästeli, kun "morsian" pisteli poskeensa kokonaisen härän, kahdeksan lohta ja kaikki naisille tarkoitetut pikkuherkut sekä huuhteli ruokansa alas tynnyrillisellä viiniä. Loki selitti valtavan ruokahalun johtuvan siitä, että ennen häitä Freyja oli ollut liian hermostunut syödäkseen. Kun Trymr otti vasaran esiin, Thor sieppasi sen ja tappoi kaikki läsnä olleet jättiläiset.

Vaikka Thor nitistikin suuret määrät jättiläisiä ja oli jättiläisten vihollinen, hän meni kerran kalaan Hymir-jättiläisen kanssa. Hymir vastusteli ensin, koska Thor vaikutti heikolta rääpäleeltä, mutta suostui viimein. Hymir käski Thorin hankkia itse omat syöttinsä, joten Thor napsaisi pään yhdeltä Hymirin häristä. Hymir ei halunnut soutaa kauas, koska pelkäsi maailmankäärme Jormundgandia. Jääräpäinen Thor kuitenkin souti keskelle merta ja sai Jormundgandin koukkuun häränpääsyötillään. Juuri kun Thor aikoi tappaa sen vasarallaan, pelokas Hymir leikkasi siiman poikki ja Jormundgand pääsi pakoon. Thor heitti vasaransa Jormudgandin perään, mutta tämän ainoan kerran vasara ei osunut, sillä Jormudgandin ja Thorin kohtalo on kohdata Ragnarökissä. Raivostunut Thor antoi Hymirille nyrkiniskun, joka lennätti Hymirin veneestä. Thor souti yksin rantaan ja palasi kotiin Asgardiin