Loki

Tulen jumala Loki (Pilailija) oli jättiläisten Farbautin (Julma iskijä) ja naisjättiläisen Laufeyn poika. Loki oli muodonmuuttaja ja keppostelija. Vaikka Loki oli jättiläisten lapsi, hänet laskettiin aasoihin ja hän kulki usein Odinin ja Thorin mukana näiden retkillä.

Aluksi Loki auttoi usein aasoja. Freyja oli kerran luvattu maksuksi eräälle rakentajalle, jolle oli annettu tehtäväksi uuden muurin pystyttäminen Asgardin ympärille. Aasat pitivät tehtävää mahdottomana, sillä he eivät tienneet, että rakentaja oli valepukuinen jättiläinen, jolla oli apunaan noiduttu tamma. Kun Loki sai tämän selville, hän muutti itsensä häikäiseväksi oriiksi, viekoitteli tamman ja esti siten jättiläistä saamasta palkkiotaan. Tamma synnytti Lokille kahdeksanjalkaisen oriin, Sleipnirin, jonka Loki antoi Odinille.

Loki sai Angerboda-nimisen naisjättiläisen kanssa kolme lasta: Helin, Jormundgandin ja Fenrisin. Hel-tyttärestä tuli kuolleiden valtakunnan Niflheimin valtiatar. Jormundgand-niminen maailmankäärme uinui meressä ja tappoi Thorin Ragnarökissä. Fenris-susi puolestaan tappoi Odinin samassa taistelussa.

Loki teki kaiken aikaa piloja aasojen ja ihmisten kustannuksella. Aikaa myöten pilat muuttuivat yhä julmemmiksi ja Lokista tuli yhä petollisempi. Loki katkeroitui, koska hänen mielestään aasat eivät pitäneet hänestä ja halveksivat häntä, koska hän oli jättiläisten sukua. Viimein Loki aiheutti hyvyyden ja kauneuden jumalan Balderin kuoleman ja käynnisti Ragnarökin.