Odin, ylijumala

Odin ("henki", engl. "spirit") on viikinkien ylijumala, joka tunnetaan myös nimillä Woden ja Wotan. Odin on ensimmäisen aasan, alkujumalan Burin pojan Börrin poika. Odinilla on kaksi veljeä, Vili (tahto) ja Ve (pyhä). Yhdessä isänsä ja veljiensä kanssa Odin tappoi vihollisensa Ymir-jättiläisen ja teki tämän ruumiista maailman.

Odinia ajaa hillitön tiedonhalu ja hän etsii alati uutta tietoa ja viisautta. Sen takia hänellä on vain yksi silmä, sillä hän antoi toisen silmänsä saadakseen juoda Mimirin vartioimasta viisauden lähteestä.

Odinista tuli myös hirtettyjen suojelusjumala sen jälkeen, kun hän "uhrasi itsensä itselleen" saadakseen lisää viisautta. Hän lävisti itsensä keihäällä ja roikkui hirtettynä maailmanpuusta yhdeksän päivää. Tuona aikana hän oppi suuria viisauksia ja keksi riimut. Tämän jälkeen Odin herätti itsensä henkiin taikuudella.

Odin on myös sodan jumala. Odin korvasi sodan jumalana Tyrin sen jälkeen, kun Fenris-susi puri Tyrin käden poikki eikä yksikätinen Tyr enää kelvannut sodan jumalaksi. Odin paitsi antaa voiton taistelussa, myös aloittaa taisteluita. Usein Odin käskee rakkauden ja hedelmällisyyden jumalaa Freijaa etsimään kaksi kuningasta ja aiheuttamaan sodan näiden välille, jotta Odin saisi lisää sotureita Valhallaan.

Odin voi myös kääntää taistelun viime hetkellä niin, että voiton puolella ollut häviääkin taistelun. Jos Odinilta kysyy, miksi hän tekee näin, Odin vastaa: "Harmaa susi tarkkailee jumalten saleja". Lause tarkoittaa, että Ragnarök uhkaa jumalia koko ajan ja Odin haluaa urheita sotureita joukkoihinsa.

Odinin vaimo Asgardissa on Frigga, mutta hänellä on ollut muitakin vaimoja. Thor, Balder, Hodr, Vidar ja Vali ovat Odinin poikia.

Odinilla on Asgardissa kolme salia - Gladsheim, Valaskialf ja Valhalla. Odinin valtaistuin on nimeltään Hlidskialf ja istuessaan valtaistuimellaan Odin näkee kaiken, mitä tapahtuu.

Odinilla on keihäs nimeltä Gungnir, joka osuu aina kohteeseensa. Gungnirin kautta vannottua valaa ei voi rikkoa. Odin ratsu on Sleipnir, kahdeksanjalkainen hevonen, joka on Lokin poika. Odinilla on myös sormus nimeltä Draupnir, joka loi aikanaan itsestään kahdeksan kopiota ja toi täten sormuksen haltijalle lisää rikkauksia.

Odinilla on kaksi korppia, joiden nimet ovat Hugin ja Munin (Ajatus ja Muisti). Korpit tuovat Odinille tietoa yhdeksästä maailmasta, joita he tarkkailevat. Odinilla on myös kaksi sutta, nimiltään Freki ja Geri.