tammikuu 07, 2013

Maya III

Maya III

Didrichsenin taidemuseossa on 28.4.2013 asti Maya III -näyttely, joka on jatkoa aikaisemmille Maya-näyttelyille. Teemana on Life - Death - Time. Museon maanpinnalla olevissa tiloissa esitellään mayojen elämää, alakerrassa on kuolemaa käsittelevä Xibalba-osasto sekä teatteri, jossa esitetään vuoden 2012 ennustuksia käsittelevää dokumenttia. Kaikki lienevät tosin huomanneet, ettei maailmanloppua tullutkaan. Esillä on myös käsitöitä sekä nykymayoista otettuja valokuvia.

Näyttely kannattaa käydä katsomassa, vaikka olisi nähnyt aikaisemmatkin Maya-näyttelyt, sillä mukana on paljon uutta esineistöä ja edellisestä näyttelystä on jo kuusi vuotta. Tällä kertaa mieleen jäivät erityisesti kuninkaalliset kanimaljakot, joissa kuvataan kuinka kepposteleva kani nöyryyttää jumala L:ä. Ainoastaan teatterissa esitettävä video oli pettymys, sillä siinä oli liikaa new age -hörhöilyä. Mayojen kalenteria koskevat osuudet olivat kuitenkin mielenkiintoisia, joten niiden vuoksi videon katsomista kannattaa harkita.

Didrichsenin taidemuseo itse on yhtä aikaa hämmentävä ja sympaattinen, sillä se on rakennettu entiseen asuintaloon. Harvassa museossa on takkanurkkausta lepotuoleineen, sänkyä vessan vieressä tai ikivanhaa jääkaappia teatterin nurkassa. Museo menee Maya-näyttelyn jälkeen peruskorjaukseen, joten jos ei ole nähnyt museota nykymuodossaan niin siinä yksi syy lisää suunnata Maya III -näyttelyyn.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

tammikuu 06, 2013

Atorox 2013

Atorox-kisa on jälleen käynnistynyt. Atorox-palkinto myönnetään vuosittain edellisen vuoden parhaalle ensimmäistä kertaa julkaistulle kotimaiselle science fiction- tai fantasianovellille. Ehdokasasettelu on käynnissä, mikä tarkoittaa että viime vuonna ilmestyneistä novelleista valitaan varsinaiseen äänestykseen pääsevät. Kuka tahansa voi ehdottaa 10.3. asti haluamaansa novellia jatkoon. Lopulliselle äänestyslistalle valikoidaan 20–30 eniten kannatusta saanutta novellia, joiden joukosta valitaan voittaja yleisöäänestyksellä.

Itse olen mukana kisassa seuraavilla novelleilla:

Kuninkaiden veri (Kultakuoriainen #4)
Wilhelmus Lyypekkiläisen kuolema (Huomenna ne tulevat ja muita eriskummallisia kohtaamisia)
Kun huominen saapuu (Huomenna ne tulevat ja muita eriskummallisia kohtaamisia)
Katarsis (Kumman rakas)
Eivätkä he kokoontuneet vuorelle (Maailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita)
Valkea varpunen (Mannerheimin seikkailuja)
Marsin aave (Me emme valehtele ja muita Puolueen hyväksymiä novelleja)
Paavo Väyrynen - elvyttäjä (On suurten muinaisten aika)

Eli jos haluaa jonkin noista pääsevän jatkoon, niin ei muuta kuin ehdottamaan. Ohjeet löytyvät Atorox-sivulta.

(Jos joku ihmettelee, miksi Tiamatin värit -antologiassa oleva Clothanin silmä ei ole listalla, niin se ilmestyi ensimmäisen kerran jo 2008.)

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

tammikuu 01, 2012

Patjalla makailu oli tapana jo varhaisimmilla nykyihmisillä

YLE kertoo seuraavaa:

Etelä-Afrikasta on löytynyt muistoja maailman vanhimmasta kodinsisustuksesta. 77 000 vuoden ikäinen patja löytyi Sibudun kallioluolasta Etelä-Afrikasta. Tutkijat arvelevat, että lehdistä, ruohoista ja kaisloista tehtyä patjaa käytettiin sekä nukkuma- että työskentelyalustana.

Patjalla makailu oli tapana jo varhaisimmilla nykyihmisillä | YLE Uutiset

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Sosiaalinen media 1500-luvulla

Uuden vuoden myötä puhalletaan pölyt tästä blogista. Sosiaalinen media ei ole uusi keksintö, jo Luther käytti oman aikansa sosiaalista mediaa hyväkseen. Lutherin ajatukset levisivät sosiaalisten verkostojen avulla aivan kuten mielenkiintoiset linkit nykyään Facebookissa. Linkkien sijaan ihmiset levittivät painettuja pamfletteja, joiden valmistaminen oli helppoa ja edullista uuden tekniikan eli kirjapainotaidon vuoksi. Lutherin 95 teesiä levisivät Saksaan kahdessa viikossa ja kuukaudessa kaikkialle kristittyyn maailmaan. Lutherin ajatusten nopea leviäminen yllätti kirkon aivan samoin kuin Twitter, YouTube ja muut sosiaaliset mediat yllättivät arabimaailman diktaattorit tänä vuonna.

Social media in the 16th Century: How Luther went viral | The Economist

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

elokuu 10, 2011

llmavoimien lentokalusto kautta aikojen löytyy nyt verkosta

Ilmavoimien sivuilta löytyy nyt esittely entisestä ja nykyisestä kalustosta 1910-luvulta tähän päivään. Ilmavoimilla on ollut käytössään vuodesta 1918 alkaen 160 erilaista päätyyppiä edustavaa lentokonetta ja helikopteria.

Esittelyssä lentokalusto kautta aikojen

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

heinäkuu 21, 2011

Lähes kaikki ovat sukua neandertalinihmisille

Montrealin yliopistolla tehdyn tutkimuksen mukaan jotkut nykyihmisen x-kromosomeista ovat neandertalilaista alkuperää. Kyseisiä kromosomeja ei kuitenkaan löydy Saharan eteläpuolisen Afrikan ja Australian alkuperäisasukkailta, muualla asuvilta se löytyy. Tutkijoiden mukaan kromosomien löytyminen osoittaa, että neandertalinihmiset ja nykyihmiset risteytyivät keskenään. Risteytyminen tapahtui luultavimmin Lähi-Idässä, jonka kautta nykyihminen levisi Afrikasta muille mantereille.

All Non-Africans Part Neanderthal, Genetics Confirm : Discovery News
Genetic research confirms that non-Africans are part Neanderthal

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

heinäkuu 20, 2011

Tutkijat testasivat keskiaikaisia haarniskoja juoksumatolla

Leedsin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan haarniskassa liikkuminen kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa kuin sitä ilman liikkuminen. Haarniskan metallilevyt myös vaikeuttavat hengittämistä. Tutkijoiden mukaan raskaat haarniskat ovat saattaneet vaikuttaa esimerkiksi Agincourtin taistelun lopputulokseen viemällä ritarien voimat jo ennen itse taistelua.

BBC News - Treadmill shows medieval armour influenced battles
Tutkijat testasivat keskiaikaisia haarniskoja juoksumatolla - HS.fi

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Karthago

heikkila-jukka-m-karthago.jpg
Karthago on Jukka M. Heikkilän seitsemäs historiallinen romaani, joka pääsi Kariston 110-vuotiskirjoituskilpailun 3. sijalle viime vuonna. Kirja sijoittuu vuoteen 256 eKr., jolloin ensimmäistä puunilaissotaa on käyty yhdeksän vuotta. Rooma ja Karthago taistelevat maailman herruudesta ja Karthago on jäämässä pahasti alakynteen. Karthagolaiset palkkaavat avukseen palkkasoturi Ksanthippoksen, jonka uskotaan olevan jumalten lähettämä apu roomalaisia vastaan. Kaikki karthagolaiset eivät kuitenkaan suhtaudu suopeasti siihen, että ulkomaalainen ryhtyy johtamaan sotavoimia ja kun mukana pyörii vielä kaunis ylimysnainen omine suunnitelmineen, alkaa lakonialaisenkin mielenrauha järkkyä. Vain se on varmaa, että karthagolainen pettää aina.

Karthago perustuu enemmän historiallisiin faktoihin kuin Heikkilän edellinen seikkailuromaani Germania, mutta juoni on yhtä vauhdikas. Myös henkilöt ovat uskottavia ja toimivat aikansa moraalisääntöjen ja uskomusten mukaisesti. Heikkilän pitkä kokemus historiallisten romaanien kirjoittajana näkyy tavassa, jolla hän onnistuu sekoittamaan historiallista faktaa fiktioon saaden aikaan viihdyttävän lopputuloksen. Karthagoa voi suositella kaikille historiallisten romaanien ystäville.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

kesäkuu 28, 2011

Haarniskassa kokeeseen

Queen’s Universityn opiskelija päätti suorittaa keskiajan historian tentin asiaan kuuluvalla tavalla ja marssi paikalle haarniska päällä. Tiedossa ei ole, auttoiko haarniska saamaan paremman arvosanan.

Queen’s University Student Writes Exam in Full Armour | Kingston Herald

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Keskiajan Tallinnaa kaivamassa

Arkeologit aikovat tehdä kaivauksia Viron taideakatemian puretun rakennuksen tontilla Tallinnassa. Keskiajalla paikalla oli asuinrakennuksia ja arkeologit uskovat tekevänsä paljon esinelöytyöjä. Kaivaukset pitää suorittaa syksyyn mennessä, sillä paikalle ryhdytään rakentamaan taideakatemian uutta rakennusta.

Researchers Dig Down for Cesspits of Medieval Tallinn | ERR

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments