Ragnarök

 

Ragnarök on viikinkien jumalien (aasojen) ja jättiläisten viimeinen taistelu, jossa kaikki tuhoutuu. "Ragna" tarkoittaa järjestyksen voimia eli aasoja ja "rök" tarkoittaa kohtaloa.

Ragnarökin ennustetaan alkavan siitä, kun Loki aiheuttaa hyvyyden ja kauneuden jumalan Balderin kuoleman. Balder näki unessa oman kuolemansa ja kertoi tästä äidilleen Friggalle (joidenkin mukaan Frigga näki painajaisia poikansa kuolemasta eikä Balder itse). Frigga vannotti kaikkia maailman eläimiä, kasveja, luonnonvoimia ja muita olentoja olemaan vahingoittamatta Balderia. Kaikki suostuivat Friggan pyyntöön. Koska Blader tämän jälkeen oli haavoittumaton, aasat huvittelivat pitämällä Balderia jousiammunnan ja veitsenheiton maalina. Frigga oli kuitenkin jättänyt kaukana lännessä kasvaneen mistelin vannottamatta, koska piti tätä liian mitättömänä vannomaan valaa. Loki tiesi tämän ja teki mistelistä nuolen. Loki huijasi Balderin sokean veljen Hodin heittämään nuolella veljeään. Mistelinuoli lävisti Balderin sydämen ja Balder kuoli. Aasat pyysivät kuoleman jumalatarta Heliä palauttamaan Balderin henkiin ja Hel suostui, jos kaikki maan päällä surisivat Balderia. Loki, joka oli pukeutunut noita Thokkiksi kieltäytyi suremasta vaikka kaikki muut maan päällä surivat. Niin Balder jäi kuoleman valtakuntaan.

Balder poltettiin laivassaan omaisuutensa kanssa. Balderin vaimo Nanna kuoli surusta ja hänet poltettiin Balderin mukana. Jättiläisnainen Hyrrokin työnsi palavan laivan merelle. Odin sai Vali-nimisen pojan Rind-nimisen jättiläisnaisen kanssa ja päivän vanhana Vali tappoi Hodin, kostaen näin velipuolensa kuoleman. Loki sidottiin kolmeen kivenlohkareeseen syvälle maan alle ja hänen yläpuolelleen asetettiin käärmne valuttamaan myrkkyä Lokin päälle. Lokin vaimo Sigyn korjaa putoavan myrkyn astiaan, jotta se ei polttaisi hänen miestään. Kun Sigyn tyhjentää astian myrkystä, käärmeen myrkky polttaa Lokia, jonka tuskankouristukset aiheuttavat maanjäristykset.
Balderin kuoleman jälkeen ihmisten maailmassa raivoaa armoton sota kolme vuotta. Sodan jälkeen seuraa kolme Fimbul-talvea. Fimbulin aikana koko maailma peittyy lumeen, joka ei sula edes kesällä. Kaksi sutta syövät auringon ja kuun ja maailma peittyy pimeyteen. Sen jälkeen on vuorossa maanjäristyksiä ja tulvia. Fenris-susi ja maailmankäärme Jormundgand pääsevät irralleen ja levittävät tulta ja myrkkyä maailmaan.

Jormundgandin aiheuttamat aallot lähettävät matkaan kaksi laivaa. Kuolleiden kynsistä tehdyllä Naglfar-laivalla purjehtivat jättiläiset Hymirin johdolla. Kuolleiden valtakunnasta lähtee liikkeelle toinen laiva täynnä kuolleita. Loki riistäytyy irti ja ohjaa kuolleiden laivaa. Aasojen viholliset kerääntyvät Vigrid-tasangolle. Asgardin sisäänkäyntiä vartioiva aasa Heimdall näkee tämän paikaltaan ja puhaltaa torveensa viimeisen taistelun alkamisen merkiksi. Ragnarökissä jumalat kuolevat ennalta säädetyllä tavalla: Thor ja Jormudgand tuhoavat toisensa. Fenris syö Odinin, mutta Odinin poika Vidar tappaa Fenrisin. Loki ja Heimdall tappavat toisensa. Tyr tappaa Garmin, kuolleiden maailmaa vartioivan koiran mutta kuolee itsekin. Viimein tulijättiläinen Surt polttaa koko maailman. Odin tietää tämän, mutta voi ainoastaan siirtää Ragnarökiä. Jopa hän on voimaton maailmanlopun edessä.

Ragnarökin jälkeen vain Odinin pojat Vidar ja Vali sekä Thorin pojat Modi ja Magni ovat enää hengissä. Aasat Balder ja Hod palaavat kuolleiden valtakunnasta ja yhdessä he kertoilevat menneistä ajoista. Kaksi ihmistä, Lif ja Lifthrasir, säilyy hengissä ja ihmisten suku alkaa heistä uudestaan. Auringon tytär nousee taivaalle ja elämä alkaa uudelleen. Kristinuskon leviämisen yhteydessä tarinaa muutettiin niin, että Ragnarökin jälkeen kun vanhat jumalat ovat kaikki kuolleet, Kristus palaa kuolleista maailman valtiaaksi Balderin ja Hodin sijasta.