06.12.2005 | 16:12

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Ajattelin juhlistaa sitä esittelemällä kirjan, jonka ostin jonkin aikaa sitten: Theodor Schvindtin Ompelu- ja nauhakoristeita.

Kirjan johdanto on päivätty ennen Suomen itsenäisyyttä 5.12.1893. Tämä on kolmas painos vuodelta 1992 ja sen on julkaissut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Theodor Schvindt oli arkeologi ja kansatieteilijä. Hän syntyi 13.10.1851 Räisälässä, Karjalan kannaksella. (Se on aivan Antrean, isoäitini ja hänen sukunsa kotipaikan naapurissa!) Uransa aikana hän tutki aluetta perusteellisesti ja julkaisi monia kirjoja esimerkiksi Käkisalmen linnasta. Käkisalmea käsitteli hänen tohtorinväitöskirjansakin, jonka aiheena oli Karjalan rautakausi Käkisalmen kihlakunnan alueella tehtyjen löytöjen mukaan. Tämän lisäksi hän osallistui retkille, joilla tutkittiin suomalaisia muinais- ja kansallispukuja sekä kirjoitettiin muistiin vanhoja runoja ja tarinoita - Schvindtin työ esim. kansallispukujen rekonstruoimiseksi on merkittävää.

Kirjassa kuvataan ompelukoristeita, joilla ortodoksiset Sakkolan ja Raudun naiset koristelivät päähineensä, harakan. Mallit ovat pysyneet samoina 600 vuotta ja enemmänkin, ja tämä kirja tallentaa ne niin, että niitä voidaan käyttää edelleen kirjonnassa - ja miksei neulonnassakin.

Kirjassa on myös kuvia perinteisistä lautanauhoista ja siinä kerrotaan niiden teosta, historiasta ja käyttötarkoituksista.

Tämä on aivan ihana kirja! Perinteiset mallit ovat upeita! Näin tämän kirjan ensin Kirjamessuilla. Eräällä myyjällä oli pöydällään vanhempi ja kuluneempi painos, se oli hurmaavan näköinen ja hetken olin jo valmis tuhlaamaan 150 euroa siihen. Sitten ajattelin hetken, kävelin muutaman kerran pöydän ohi ihan muina naisina ja painoin kirjoittajan nimen mieleeni. Kotona googletin. Lopulta tämä uudempi painos löytyi
Antikka.net:in kautta ja maksoi 20 euroa. Se on joka sentin arvoinen ja enemmänkin.

Hyvää 88. itsenäisyyspäivää kaikille! (Mielipiteet hyväntekeväisyysjärjestöistä ovat edelleen tervetulleita. Tähän mennessä tulleet ideat ovat erinomaisia, joten jatketaan samaan malliin!)

« Happy Independence Day! | Blog | The Faroese scarf progress photos »