06.11.2005 | 20:50

Wanhoja ja wanhempia kirjoja

Viime aikoina olen ostanut vanhoja kirjoja eri paikoista ja etsinyt niistä inspiraatiota.

Tämä kirja tarttui mukaan kirjamessuilta: Eeva Haaviston Ristipistomallejamme (1955). Eeva Haaviston kirjoihin kuuluu myös Sata kansanomaista kuviokudinmallia, kirja, jonka ostin jo pitkän aikaa sitten.

Kyllä vain, väsäsin jotain ristipistojen tapaista Silkroad Ultra -paitaan ja kutsuin sitä taideparsinnaksi, mutta en ole tulossa ulos kirjontakaapista ja tunnustautumassa ristipistelijäksi. Ei sentään. Tämän kirjan ostin ihan inspistä varten. (Olette tainneet kuulla tämän selityksen ennenkin?) Oli miten oli, kirjan kuvioita voisi käyttää hyvin kirjoneuleisiin. Ne ovat noin 6-10 kerroksen korkuisia raitoja, jotkut tosin hieman matalampia ja jotkut korkeampia - ja kyllä, niitä voisi käyttää hyvin lapasissakin.

Tässä lisää kirjontainspiraatiota. Ostin nämä Antikka.netin kautta. Vasemmalla on Onerva Puhakka-Hyvösen Vanhoja punakirjontamalleja (1987) ja oikealla Karjalainen käspaikka (1979).

Vanhoja punakirjontamalleja ei ole niin hyvä inspiraation lähde, koska sen kuviot on tehty etupistoilla (vai mitä ne nyt ovat?) ja niiden muokkaaminen neulontaa varten olisi hieman haastavaa. Kirja on kuitenkin kiva ja se muistuttaa liinoista, joita mummolassa (äidin äidin luona) oli - muistatteko liinoja, joissa oli paimentyttö tai prinsessa? Niissä oli kylläkin käytetty monia värejä punaisen lisäksi, mutta idea oli sama.

Karjalainen käspaikka kertoo... jeps, käspaikoista. "Paikka" on synomyymi sanoille "pyyhe" tai "liina". Isän äiti on Karjalasta, mutta etelämpää, joten käspaikka ei ole minulle mitenkään tuttu ilmiö. Käspaikkoja käytetään pohjoisemmassa ja ortodoksisessa Karjalassa.

Käspaikka on pitkä ja kapea pellavainen pyyhe, noin 15-50 cm leveä ja 2-2,5 m pitkä, tosin 7-8-metrisistä käspaikoistakin kerrotaan. Se on koristeltu punakirjonnalla, virkkaamalla, revinnäistekniikalla, jo kudottaessa... Yksinkertaisia käspaikkoja käytettiin arkiaskareissa käsien kuivaamiseen, ja koristeellisia käspaikkoja uskonnollisissa ja tärkeissä juhlatilaisuuksissa, esim. rotinoita tuodessa, häissä ja hautajaisissa. Myös kodin seinällä ollut ikoni koristeltiin käspaikalla.

Entäs neulominen sitten? Käspaikkakuvioita voisi hyödyntää melko helposti neulonnassa, koska ne muodostuvat neliskulmaisista muodoista. Kuviot ovat abstrakteja, neliöitä ja vinoneliöitä tai ihmis- ja eläinhahmoja (enimmäkseen lintuja), joten voisin olettaa, että niillä ei ole koristeellisuutta kummempaa merkitystä. Jos aion jotakin kuviota joskus käyttää, aion kuitenkin tarkistaa, ettei siihen sisälly symboliikkaa, koska en halua kämmäillä sen suhteen.

Hetkinen, tuohan on neulekirja! Löysin surffatessani Biblio-nimisen saitin, jonka kautta pystyi etsimään käytettyjä ja harvinaisia kirjoja ja vertailemaan niiden hintoja.

Mary Smithin ja Maggie Liddlen A Shetland Pattern Book (1992) sisältää - yllätys yllätys - neulemalleja Shetlannista. Tässä voisin kopioida kommentit ristipistokirjasta: inspiraatiota fairisle-neuleisiin. Näitä malleja on kerätty monta kertaa moneen kirjaan, joten ne ovat entuudestaan tuttuja, mutta ei se mitään, ne ovat silti kauniita. Hassua - tykkään todella paljon fairisle- ja kirjoneulekuvioista, mutta en silti koskaan saa aikaiseksi kirjoneuleita!

Kielitieteilijänä voisin kiinnittää huomion näiden kirjojen nimiin, koska niiden takia ne päätyivät samaan kuvaan, ts. huomatkaapa sukulaiskielien ruotsin ja fäärin yhtäläisyydet.

Vasemmalla on Føroysk bindingarmynstur (1969) ja oikealla Britta Johanssonin ja Kersti Nilssonin Binge - en halländsk sticktradition (1980). Aloitetaanpa siis: Hallannissa vanha neulontaa tarkoittava sana on "bindslöjd" (jonka murteellista muotoa "binge" käytetään kirjan nimessä) ja kuten tarkkasilmäisimmät huomaavat, fääriksi "neulemallit" ovat "bindningarmynstur".

Pidän molemmista kirjoista. Føroysk bindingarmynstur todistaa edelleen sen, että kirjoneulemallit Suomessa, Ruotsissa, Shetlannissa ja Färsaarilla ovat hyvin samanlaisia. Pidän erityisesti mallien nimistä - Jussi ja minä aloitimme islannin opiskelun syksyllä, joten minusta on kivaa katsoa mallien nimiä ja miettiä, voisinko islannin perusteella päätellä, mitä ne tarkoittavat. Onhan minulla takana jo huimat seitsemän viikkoa opiskelua!

Binge - en halländsk sticktradition kertoo hallantilaisesta kirjoneuletekniikasta, bingestä ja sen historiasta. Kirjassa on mallikuvioita ja ohjeita paitoja, villatakkeja, lapasia, myssyjä ja... ponchoja varten! Binge-mallit ovat perinteisesti puna-sini-valkoisia, mutta kirjassa niitä on sovellettu myös muunvärisinä.

PS. Asiasta sadanteen: blogikissamme Frank (11 vee, leikattu kolli) on alkanut merkkailla. Olemme käyttäneet kissaa eläinlääkärissä, antaneet antibioottikuurin virtsatietulehduksen varalta ja yrittäneet helpottaa stressiä Feliway-haihduttimella, mutta sekään ei tunnu auttavan. Onko kenelläkään vinkkejä siitä, kuinka ylläreiltä vältyttäisiin?

PS PS: Kristiina lahjoitti neuleita Ullan keräykseen. Palaan niihin myöhemmin, en ole unohtanut niitä!

« Ye Olde Booke | Blog | First thanks, then a meme »

Kommentit - Comments

KirsiJ: kiitos! Gallerian päivitys on jäänyt monestakin syystä, mutta yritän kyllä saada sen ajan tasalle. Olen vain... vaikkapa Zen Cafeta lainatakseni tyhmä, laiska ja saamaton sen suhteen. :)

Hei!
Olet todella ahkeroinut. Ja kirjahyllysikin näyttävät (blogista päätellen) notkuvan. Yhtä asiaa olen jäänyt kaipaamaan: miksi et ole galleriaan laittanut kuvia tältä vuodelta?
Hyvää jatkoa neuleiden keralla!

Sahrami ja Nanna: kiitos vinkeistä! Lääkäri ei ainakaan vielä epäillyt virtsakiviä, vaikka se kyllä kävi mulla mielessä. (Frank taitaa käydä hiekkiksellä ihan normaaliin tapaan.) Suuria muutoksiakaan ei ole tapahtunut, mutta ehkä Frank sai jostain tarpeekseen meidän Belgian-matkan aikana, koska sen jälkeen tämä alkoi... Ehkä Minin ja Maxin seurallisuus alkoi rasittaa, Frank kuitenkin tuntuu kaipaavan omaa rauhaa ja sitä ei aina saa.

Sahramin ideat ovat hyviä. Toinen mahdollisuus on, että Frankia pännii joku muu muutos, joka huushollissanne on tapahtunut. Uusia hajuja, uusia huonekaluja, jotain muuta...? Pahin vaihtoehto on kai, että "pikkuveljet" ovat alkaneet jotenkin ärsyttää ja tällaista sopeutumisvaikeutta onkin sitten todella vaikeaa ellei mahdotonta hoitaa. Oskullakin oli ennen Valtteri -setä, ennen kuin vanhalle sedälle piti hankkia oma koti. Sitä ennen joka ikinen nurkka ja tavara huushollissa olikin pissiä lorotettu läpimäräksi.

Sitä Feliwayta kannattaa kokeilla ainakin pari-kolme viikkoa, sillä se ei ehkä tehoa ihan heti. Ja jos ongelma olisi vaikka joku uusi tuoli/matto tms, kannattaa siihen suihkutella sitä Feliway sprayta.

Eläinlääkäri ei siis pitänyt sirtsakiviä mahdollisina? Ne ovat ainakin meidän vanhalla (leikatulla)20v kollilla aiheuttaneet ongelmia aina välillä. Toinen mahdollisuus on, että herra on kyllästynyt huussinsa hygieniaan ja osoittaa mieltään. Ehkä hän kaipaisi omaa privaattivessaa?

Kiitos Taiston puolesta! Kertoisikohan Kati, missä Taisto parhaillaan vaikuttaa?

Hyvää nimipäivää Taistolle, missä hän vaikuttakaan tällä hetkellä.