13.05.2005 | 09:53

Perjantai 13. päivä

Näyttää siltä, että perjantai 13. päivä ei ole Huukon epäonnenpäivä: Huuko johtaa vierailevan blogikissan äänestystä äänin 4-2. Huuko on muuten tyttökissa nimestään huolimatta. Luulimme sitä ensin kolliksi, mutta myöhemmin paljastui, että Hugeli onkin tyttö. Paljastukseen ei muuten liittynyt kissanpentuja!

Tässäpä sen kunniaksi pikauusintana Huuko ja rumat huivit.

Vein huivit kotiin ja sanoin äidilleni ja siskolleni (joista molemmat neulovat satunnaisesti), että he voivat joko purkaa huivit tai antaa ne kissalle. Huuko on pitänyt siskon jämälangoista neulomista peitoista hyvin paljon, joten arvelin, että kissa saattaisi arvostaa myös rumia huiveja ja niin tapahtuikin.

Mutta miksi perjantai 13. päivää pidetään epäonnisena päivänä ja niin pahana, että jotkut kärsivät jopa paraskevidekatriafobiasta? Sana tarkoittaa sairaalloista, selittämätöntä perjantain 13. päivän pelkoa, triskaidekafobia puolestaan on numeron 13 pelko.

Aloitetaan numerosta 13, jota pidetään epäonnen numerona monestakin syystä. Erään teorian mukaan syy on yksinkertainen: ihmisillä on 10 sormea ja kaksi jalkaa, joten aikoja sitten he pystyivät laskemaan vain kahteentoista ja siitä seuraava numero, 13, oli jotain mystistä ja käsittämätöntä. (Miksihän kukaan ei kertonut, että varpaita voisi käyttää laskemisen apuna? Oliko ihmisillä niin mukavia neulottuja sukkia jaloissaan, että he eivät hennoneet ottaa niitä pois?)

Muinaisille egyptiläisille numero 13 symboloi kuolemaa. Maallisen vaelluksen 12 tason jälkeen siirryttiin seuraavalle, 13. tasolle, kuolemanjälkeiseen elämään. Numeron kuolemaan liittyvä symboliikka säilyi, mutta muuttui muissa kulttuureissa ja luku 13 yhdistyi kuolemanpelkoon, ei kuolemanjälkeisen elämän odotukseen.

Huonoa onnea on tuonut myös se, kun 13 henkilöä kokoontuu yhteen. Nyt otan riskin, että alan kuulostaa Jussilta, kun kerron, että viikinkien taruissa kerrotaan, kuinka aasa Loki tunkeutui kuokkavieraaksi juhliin ja oli samalla juhlien 13. vieras. Juhlissa Loki aloitti tappelun, jonka aikana hän tappoi jumalien suosikin Balderin, ja koko Valhalla suri tätä. (Loki vangittiin, mutta hän onnistui pakenemaan katkeroituneena, mistä seuraa myöhemmin Ragnarök, maailmanloppu, mutta se on taas toinen juttu.)

Myös viimeisellä ehtoollisella oli läsnä 13 henkilöä, mikä onkin sujuva siirtymä numerosta 13 perjantaihin: Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina. Sanotaan myös, että perjantaina Eeva houkutteli Aatamin maistamaan kiellettyä hedelmää - eikä siinä kaikki: perjantaina alkoi vedenpaisumus (johon Nooa varautui rakentamalla arkin), perjantaina sekoitettiin Baabelin tornin rakentajien kielet ja hajoitettiin kansat sekä tuhottiin Salomon temppeli. Huh!

Mutta miksi juuri perjantaina? Ehkä siksi, että perjantai sattui olemaan viikon kuudes päivä (kyllä, kuudes) ja pakanallinen sapatti, joten se ei voinut olla kristillisen kirkon pyhä päivä. Vaikka kirkko yritti tukahduttaa pakanalliset perinteet, perjantaihin liittyvät mielleyhtymät säilyivät, mutta muuttuivat niinkuin egyptiläisten lukuun 13 liittyvät mielleyhtymätkin.

Suomen kielen sana perjantai on muuten lainattu muinaisbaijerin kielestä ja tarkoittaa lepopäivää, mutta esim. ruotsin ja englannin kielissä näkyy perjantai-sanan pakanallinen tausta: fredag ja Friday tarkoittavat Freijan/Friggin päivää. Freija oli viikinkien hedelmällisyyden jumalatar (jonka pyhä eläin on kissa ja jotta tähän saisi lisää triviaa, jotkut kutsuvat perjantai 13. päivän pelkoa friggatriskaidekafobiaksi).

Perjantai oli siis sapatti ja hedelmällisyyden päivä, ja se oli omistettu jumalien palvonnalle. Hedelmällisyyteen liittynee myös se, että muinaiset germaanit uskoivat, että perjantai on hyvä päivä avioliittoon vihkimiselle. Muinaisessa Roomassakin perjantai oli omistettu hedelmällisyyden ja rakkauden jumalattarelle Venukselle (paikalliselle Freijalle), mutta se oli myös päivä, jolloin kuolemaantuomitut teloitettiin...

Freijasta puheenollen, legenda kertoo, että eräänä synkkänä ja myrskyisenä yönä... tai ainakin eräänä yönä Freija liittyi 12 sapattia viettävän noidan joukkoon ja antoi heille yhden kissoistaan, jolloin heitä oli koolla - yllätys yllätys - 13. (Oikeastaan 14, jos kissa lasketaan - eikö kukaan laskenut kissaa mukaan?)

Sekoitetaan lopuksi kaikki mielleyhtymät: otetaan pahamaineinen numero ja pahamaineinen päivä, ravistetaan ja saadaan perjantai 13. päivä!

« Friday the 13th | Blog | It's the season again »

Kommentit - Comments

Joo, tuo tieto löytyi netistäkin, mutta mä en jaksanut enää perehtyä siihen... :)

Simon Coxin Da Vinci koodin aakkoset-kirjassa oltiin tultu siihen tulokseen että perjantai 13. päivä johtuu siitä että tuona päivänä Ranskan kuningas vangitsi kaikki temppeliritarit ympäri Eurooppaa. Otapa tästä sitten selvä.