Galleria - Kevät 2003 - Butterfly-huivi

Langan menekki: 2 kerää Butterflytä huiviin + vajaa 1 kerä reunaan ja hapsuihin

Puikot 4 mm, virkkuukoukku 3,5 mm

Huivin mitat virkatun reunan kanssa: 47 cm x 180 cm, hapsut n. 25 cm (69 s)

Mallineuleen ohje The Harmony Guides 450 Knitting Stitches (volume 2) -kirjassa. Huivin alussa ja lopussa on neljän kerroksen korkuinen reikäneulekerros:

1. krs: oikein
2. krs: oikein
3. krs: 1 o, *lk, ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, 1 o, vedä neulomatta nostettu silmukka neulotun yli)*. Toista ** kerroksen loppuun saakka
4. krs: oikein

Reunus

1. krs: virkkaa samaan silmukkaan 3 p, 3 kjs, 3 p. Jätä n. 6 reunasilmukkaa väliin, virkkaa pylväsviuhka uudelleen. Toista kerroksen loppuun saakka.

2. krs: virkkaa piilosilmukoita ketjusilmukkakaareen saakka,* 7 kjs, 1 ks seuraavaan ketjusilmukkakaareen*. Toista ** kerroksen loppuun saakka.


 

Hapsujen ohjeet

Osa kuvista on hieman ylivalottuneita, toivottavasti niistä saa kuitenkin selvää...

1. Hapsut

Kiedo lankaa kirjan ympärille1. Päätä haluttu hapsun pituus. Jos haluat solmia hapsuja yhteen, varaa hieman myös solmuja varten.

Etsi sopivan kokoinen kirja ja kierrä lankaa sen ympärille. Kirjan pituus = 2 x hapsun pituus eli valmiin hapsun pituus on puolet kirjan pituudesta. Voit tietenkin leikata hapsulangat suoraan haluamaasi mittaan mittanauhan tai viivoittimenkin kanssa.

Kasa hapsulankoja2. Leikkaa hapsulangat. Yritä välttää solmuisen lankakasan muodostumista...

Pujota hapsut neuleeseen3. Poimi haluttu määrä hapsulankoja. Huomaa, että langat tulevat hapsuun kaksinkertaisena, ts. valmis hapsu on kaksi kertaa paksumpi.

Omiin hapsuihini päätin valita neljä hapsulankaa eli valmis hapsu on kahdeksan lankaa paksu.

4. Taita hapsulangat keskeltä kahtia ja pujota ne taitteesta halutuun kohtaan neuletta. Omassa huivissani pujottaminen onnistui käsin, koska tein hapsut ketjusilmukkalenkkiin. Jos teet hapsut suoraan neuleeseen, voit käyttää apuna virkkuukoukkua ja vetää sillä langat neuleen läpi.

Pujota hapsut neuleeseen ja tee solmu5. Tee solmu eli vedä langanpäät muodostuneen silmukan läpi ja kiristä. Solmu on hieman erinäköinen kummaltakin puolelta, päätä itse, kumpi puoli miellyttää sinua enemmän... Jatka samalla tavalla reunan loppuun saakka.

valmis hapsurivi6. Hapsurivi on valmis. Tuo hapsujen yläosassa näkyvä vinoneliörivi on ketjusilmukkakaarien rivi, joihin solmin hapsut.

2. Hapsut - jatkoa

Halutessasi voit jatkaa hapsujen tekoa ja solmia hapsuja yhteen, jolloin ne muodostavat ensin kolmioita ja seuraavalla kerralla vinoneliöitä. Hapsujen määrän on oltava parillinen.

1. Ota vierekkäisistä hapsuista puolet kummastakin. En jakanut reunimmaisia hapsuja puoliksi, koska yksinään jäävät puolikkaat hapsut olisivat näyttäneet mielestäni hassuilta, joten solmin reunimmaisen hapsun kahdeksan lankaa yhteen toiseksi reunimmaisen hapsun neljän langan kanssa.

2. Käytä apuna esim. viivoitinta tai muuta suoraa sopivan mittaista esinettä ja tee hapsuihin solmu sen reunan kohdalle.

Ota huomioon se, että jos teet vielä yhden rivin solmuja, muodostuvat vinoneliöt ovat kaksi kertaa viivoittimen tms. korkuisia.

3. Solmi koko rivi hapsuja samalla tavalla, aina puolet ja puolet vierekkäisistä hapsuista.

4. Tee seuraava rivi solmuja samalla tavalla viivoitinta tms. apuna käyttäen, jolloin hapsut muodostavat vinoneliörivin. Jätin reunimmaiset hapsut (8 lankaa) sellaisikseen, jolloin toisen ja kolmannen hapsun välinen solmu muodosti vinöneliön kärjen.

Tein reunimmaiseen hapsuun solmun samaan kohtaan kuin muihinkin ja jätin sen muuten yksinään.

5. Kolmas solmurivi on valmis. Jälki on hieman epätasaista, mutta eiköhän se siitä... Lopuksi voit vielä tarkistaa hapsujen pituuden ja leikata hapsut samanmittaisiksi.