26.10.2006 | 16:20

Vaihteen vuoksi kirjoja

En ole ostanut uusia kirjoja pitkään aikaan, joten oli jo korkea aika tehdä jotain asian hyväksi.

Nämä saapuivat jo jokunen aika sitten. Nyt, kun sairastelen kotona flunssaa, kaikenlainen luettava (ja varsinkin kivat kuvat) on mukavaa ajanvietettä.

Marianne Isager: Knitting Out of Africa

Marianne Isagerin Knitting out of Africa kiinnosti varsinkin nimensä takia. Afrikka ei ole sana, jonka ihan ensimmäisenä yhdistäisin neulomiseen.

Kirjan kirjoneulemallit ovat saaneet inspiraationsa afrikkalaisesta käsityöstä, mm. matoista ja koreista. Malleja on yhteensä 16, ne on kuvattu kauniisti ja selkeästi ja niiden värimaailma on mukavan maanläheinen. Kuten aina, osa malleista miellyttää (esim. kannen neule) ja osa ei, samoin osa ideoista toimii ja osa ei.

Neuleet ovat muodoltaan laatikkomaisia, mikä tekee niistä hieman tylsiä, mutta toisaalta takaa sen, että mallit eivät vanhene aivan hetkessä. Kirjoneulemalleissa on joskus havaittavissa häivähdys 80-lukuakin... Mutta ei se mitään, malleista saa ammennettua paljon ajatuksia ja ideoita ja etniset kuviot ovat aina miellyttäneet silmääni. Mielenkiintoinen ajatus oli myös dominoneulonnan hyödyntäminen osassa malleja.

Ihan vielä en ole osannut päättää, mitä mieltä kirjasta olen. Ensin se tuntui olevan hieman blääh, mutta mitä useammin selaan sitä läpi, sitä enemmän se alkaa miellyttää.

Norah Gaughan: Knitting Nature

Tätä kirjaa olettekin jo nähneet muissa blogeissa (pahoitteluni siitä, että en saanut niitä etsittyä tähän hätään)... Norah Gaughanin Knitting Nature oli rakkautta ensi silmäyksellä. Kirjan 39 mallia ovat saaneet inspiraationsa luonnosta ja niissa on hyödynnetty luonnossa esiintyviä muotoja: viisi- ja kuusikulmioita, spiraaleja, fraktaaleja...

Toki osa neuleista menee "mitä ihmettä" -kategoriaan, kuten vaikkapa viisikulmioista koottu reiällinen huivi (toim. huom: varaan oikeuden muuttaa mieltäni ja hehkuttaa mallin nerokkuutta myöhemmin), mutta suurin osa malleista on upeita. Rrrrrakastan tavallisuudesta poikkeavia, erilaisia ja vaativia palmikkoneuleita ja niitä tästä kirjasta löytyy vähintäänkin riittävästi kirjo- ja pitsineuleiden lisäksi.

Tällä hetkellä flunssainen pääni arvostaa myös kauniita kuvia ja mukavia tekstejä. Kuten Isagerinkin kirjassa, myös tässäkin kirjassa kerrotaan, mistä inspiraatio neuleisiin on tullut. Joskus niiden kohtien lukeminen voi olla jopa antoisampaa kuin itse neule... Enkä tarkoita tällä sitä, että neuleet olisivat huonoja, vaan että taustatiedot ovat mielenkiintoisia ja inspiroivia.

Kirjan neuleita varten on myös perustettu oma Knit-along -ryhmä.

Wendy D. Johnson: Wendy Knits

Olen lukenut WendyKnits-blogia vuosien ajan (enkä ainoastaan kissojen takia), mutta sain tilattua WendyKnits: My Never-ending Adventures in Yarn -kirjan vasta nyt. Kirja ilmestyi huhtikuussa, joten jahkailin huimat puoli vuotta! On ollut mielenkiintoista lukea kirjan syntyhistoriasta ja seurata siihen tulevien neuleiden valmistumista (huomaatteko - taustatietoa pitää saada).

Nyt sain viimein kirjan käsiini. Se sisältää 20 neulemallia sukista ja huiveista villapaitoihin ja neuletoppeihin sekä Wendyn neulontahistoriaa. Historiaosuus on hauskasti kirjoitettu ja sitä on mukava lukea ja mallit vaihtelevat helpoista haastaviin. Toki näin eurooppalaisen neulojan kannalta on tylsää lukea (tai siis...) viiden sivun verran aukikirjoitettua neuleohjetta "k2tbl, yo, p2, k1"-tyyliin, kun kaaviolla saman asian saa kerrottua puolessa sivussa, mutta ei takerruta nyt siihen. (Kirjassa on sekä kaaviot että tekstiä.)

Kirjan neuleisiin on myös käytetty (oletettavasti) ihania lankoja, sillä ohjeiden alussa vilisee sanoja "silkki", "kashmir" ja "merino" - mutta ah ja voi! Surkeuksien surkeus! Kirja on painettu mustavalkoisena! Kuinka nyt voin ihailla käsinvärjättyä Koigu Kerstiä, silkin kiiltoa tai kuvitella kashmirin pehmeyttä? Kannen lankojen punaiset värit ovat niin houkuttelevat, että saman värimaailman soisi jatkuvan kirjan sisälläkin ja olisin voinut siitä maksaa vähän enemmänkin. (Nythän kirja oli edullinen. Tekstiosuudet eivät tietenkään väriä kaipaa, mutta olisikohan värillinen kuvaliite tuonut paljon lisähintaa?)

Toki neuleita ja lankoja voisi käydä bongailemassa väreissä Wendyn blogista, mutta silti... Oli miten oli, jos neulebloggaajien kirjat kiinnostavat, tässä on oiva sellainen.

« Books for a change | Blog | To winter time »

Kommentit - Comments

No, tuo Knitting Nature on ehdottomasti listallani, kunhan nyt saan rahaa. Sain viimein siitä silkistä jonkinmoisen kuvan blogiini, siinä näkyy varsin hyvin minkä väristä siitä nyt sitten lopulta tuli. Kiitos vielä kerran tuosta ihanuudesta =).

minnuu kanssa kiinnostais tuo knitting nature, ja yks mikä myös kiinnostais on Victorian Lace Today. no jos olis kiltti itelleen ja tilais ne jossain välissä. minkähän takia neulekirjoja pitäis olla hyllyt täynnä? kirajhulluus on yhtä paha kuin lankahulluus. musta ei varmaan olis kirjakauppiaaksi kun pitäis ostajalta tivata saako kirja nyt varmasti hyvän kodin ja kohdellaanko sitä hellästi ja muistetaanhan sitä lukea useammin kuin vain kerran, juu ei musta ole kirjakauppiaaksi.

Juttelin kerran kerhossa parin somaliäidin kanssa ja he olivat hyvin kiinnostuneita neulomisestani. He kertoivat, että Somaliassa tehdään paljon kyllä käsitöitä, mutta ei neulota. Mahtaako Afrikan neulehistoria juontaa juurensa kolonialismiin, eli olisi Eurooppa-peräistä?