12.07.2006 | 20:51

Parempi pyy pivossa...

Mitä tässä nyt voisi sanoa? Praha oli uskomattoman hieno kaupunki enkä olisi millään halunnut lähteä kotiin. Saavuimme Prahaan lauantaina ja lähdimme tiistaina 11.30 lennolla. 11.30!!! Se on aivan liian aikaisin.

Aivan liian aikaisin on aivan liian aikaisin varsinkin silloin, kun taksi juuttuu ruuhkaan ja taskussa polttelee aikanaan kaupungilla tuputettu Diner's Club -kortti ja huutaa "loungeen, loungeen" ja lentokentällä jonot ovat kilometrien mittaiset ja monitorit huutavat, että Helsinkiin lähtijöiden on jo siirryttävä portille eikä viime hetken tuliaisten hankkimiseen ole aikaa loungessa ilmaisten juomien ja ruokien parissa lojumisesta puhumattakaan...

Mutta haluatteko pyyn pivossa, pivon tuopissa vaiko nähtävyyksiä? Saatte pivoa.

Vasemmalta oikealle: banánové, kávové ja kopřivové - suomeksi siis banaaniolut (jossa lillui viipale kuivattua banaania), kahviolut (jossa lillui kahvinpapu) ja houkuttelevan vihreä nokkosolut (jossa ei lillunut mitään).

Noiden lisäksi tarjolla oli mustikkaolutta, hapankirsikkaolutta ja vehnäolutta. Woo, vehnäolutta. Jos jano alkoi vaivata, näitä tarjoillaan Pivovarský dùm -nimisen baarin hanoista.

Vaikka joutuisitkin kävelemään pubbeniin vanhan kaupungin toiselta puolelta (ai, mikä metro?) 30 asteen helteellä, se kannattaa. (Hei, saisikohan ensi reissulla ilmaisia oluita tämän mainoksen ansiosta?) Jos lasku ylittää 600 korunaa per lärvi, pubi lahjoittaa muistorahan - kallein ruoka oli 295 korunaa ja oluet 33 korunaa, joten laskeskelkaa siitä itse...

Vasemmalla on uusi paras kaverini, vanhan kaupungin kirkkoa vartioimaan tuomitun teurastajan haamu. Kummituskierroksella tapasimme myös toisen kummituksen. Hassua oli, kuinka kaikki Prahan kummitukset näyttivät siltä, että ne olisivat pukeutuneet kuminaamariin. Ehkä sellaiseksi tulee, kun haamuilee ja kummittelee satoja vuosia...

Keskellä nautiskelen perinteistä Long Island Ice Teaa viehättävässä keskiaikahenkisessä Cartouche-ravintolassa. Kummituskävelykierrosta varten pitää varautua hyvin!

Oikealla taas Darth Vaderin haamu... tai oikeastaan tämä hemmo ei ole edes Darth Vaderin kaukainen tsekkiserkku, vaan ritari tai vastaava tyyppi, joka herää eloon yhdeksi yöksi sadan vuoden välein (seuraavaksi vuonna 2009 tai 2008 tai jotain sinnepäin) etsimään neitsyttä, jonka kanssa voisi viettää yön ja palata taas kokonaan elävien kirjoihin. Kyseinen heebo sattui olemaan hieman äkkipikainen ja tappoi morsiamensa, koska tämän naapurit sanoivat morsiamen olleen uskoton sillä välin, kun mies reissasi pitkin maailmaa. No, sen siitä saa, kun ei kysy morsiameltaan ensin, vaan uskoo muita - rangaistukseksi rikoksestaan mies muuttui raudaksi.

Niin, ja keskiaikaisista ravintoloista puheenollen... Ensimmäisenä iltana menimme syömään U Sadlu -nimiseen paikkaan. Jos olet menossa, printtaa varmuuden vuoksi englanninkielinen ruokalista mukaan netistä, sillä paikan päällä menyyt ovat vain tsekiksi.

Tarjoilijamme oli kuitenkin ystävällinen ja suositteli meille eri ruokia. Tilasimme lautasen, jolla oli erilaisia lihoja, koska valinta oli vaikeaa ja lautanen oli "tarpeeksi iso kahdelle". Kyllä vain, tarjotin oli todellakin riittävän iso! Hieman myöhemmin Jussi vinkkasi kohti naapuripöytää ja siellä neljä tyyppiä jakoivat saman annoksen. Paikan plussaksi voitaneen laskea täyden masun saamisen lisäksi myös se, että pöytään kiikutettiin automaattisesti uusi tuoppi olutta, kun tarjoilijat huomasivat edellisen tuopin tyhjenneen huolestuttavan paljon.

Prahaa menee

Kuten sanottu, Prahassa oli kuuma ja ajattelin vain kylmää vettä ja sitä, että saisin tarpeeksi juotavaa (eli em. vettä), mutta onnistuimme kuitenkin shoppailemaankin. Ennakkotutkimukset paljastivat, että Prahassa on ainakin kolme lankakauppaa, joista yhden missasin ihan tyystin. Sen piti olla osoitteessa Spálená 35 ja matkan varrella banaaniolutbaariin mennessä, mutta en onnistunut bongaamaan sitä. Saattaa olla, että hiki sumensi silmäni tai että päänsisäinen lankahälytin oli mennyt helteessä rikki.

Ensimmäisen lankakaupan löysimme linnan läheltä, mutta se oli sunnuntaisin kiinni emmekä jaksaneet palata sinne maanantaina. Paikan nimi on Textilní Galanterie ja sen osoite on Trzište 6. Saaliina sieltä siis vain pari valokuvaa.

MarLen sijaitsee osoitteessa Karolíny Světlé 12. Uskomatonta! Siellä ei ainoastaan ole MarLen--merkkisiä lankoja kahdella seinällä, mutta myös kankaita, nauhoja, kaikkea... Tila on täysi, todellakin aivan täysi, siellä voi vain haukkoa hetken henkeään.

Kuvassa on 100 g keriä, jotka ovat joko puuvillaa tai viskoosia tai sekoitteita. Oli niin kuuma, että en halunnut katsoa villaan tai mohairiin päinkään! Akryylilankojen määrä oli ilahduttavan vähäinen, mutta siitä huolimatta sain ostettua vain 12 kerää lankaa, 2 kerää jokaista. Niistä taitaa tulla huiveja. Hinnat olivat 55 - 70 korunaa per kerä eli siinä 2-3 euron hujakoilla.

Böömiläinen rapsodia

Viimeisin kiinnostuksen kohteeni ovat helmet ja tietenkin kristallin luvatussa maassa helmiä löytyi joka puolelta.

Kahdessa vasemmanpuoleisimmassa kuvassa olevat helmet tarttuivat mukaan linnan läheltä turistikrääsämyyjiä täynnä olevalta kujalta. 250 gramman pussi maksoi vain(?) 200 korunaa, joten ehkä väsäilen näistä kaula- ja rannekoruja tai koristelen neuleitani erilaisilla helmillä. Oikealla olevat läpinäkyvät ja punaiset helmet ovat päätymässä huivin koristeeksi, kunhan ensin saan sen aloitettua.

Niinkuin edellisen kuvan läpinäkyvät ja punaiset helmet, nämäkin ovat Star Beads -kaupasta, joka sattui matkan varrelle banaaniolutvaelluksellamme. Oranssit Swarovskin kristallihelmet (7 kpl 60 korunaa) oli pakko saada, koska niiden väri on niin upea. Aion ihailla niitä joka päivä ja huokailla ja katsoa, kuinka ne kimaltavat auringonpaisteessa. Ihan totta. Oikealla taas on niiden tsekkiläisiä serkkuja, joita taas sai 105 kpl 60 korunalla, joten pitihän ne ostaa kannatuksen vuoksi. Ihquja nekin ovat.

Ai niin, se pakollinen vitsi, jonka työkaverini kertoi ennen reissua:

- Mitä pitää tehdä, kun prahat on loppu ja tsekit eivät kelpaa?
- Pitää ottaa velkoa.

(Paitsi että vain yhdessä pubissa oli Velkoa ja sen hinta oli "koska pubi on sopivasti torin reunalla, riistämme hölmöjä turisteja" -luokkaa.)

« Czech this out | Blog | Now I'm proud »

Kommentit - Comments

Ihania helmiä. :DD