05.02.2006 | 22:21

Tällä viikolla tapahtunutta

Maanantai ei mittään

Maanantai taidettiinkin jo käsitellä edellisessä postauksessa, joten eteenpäin!

Tiistai ei (oikeastaan) mittään

Aloitan huivin. Ajoitus on hieman pielessä, sillä Lankahamsterit alkavat vasta seuraavana päivänä eikä huiviin menneitä lankoja voi laskea mukaan hamsterisaldoon. Olkoon. Ei se ole niin nuukaa.

Keskiviikko...

Pääsen viimein Espoon työväenopiston Etnoneuleita-kurssille, joka alkoi jo viime viikolla, mutta jonka ensimmäisen kerran missasin. Kahdeksan kokoontumisen aikana tutustutaan perinteisiin neuleisiin ja tekniikoihin sekä suunnitellaan ja toteutetaan oma neule. Useimmat tuntuvat neulovan lapasia, joten ajattelin olla poikkeava yksilö ja neuloa sukat.

Kurssilla opetellaan myös uusia tekniikoita. Opin Kihnu vits -koristeraidan. Se neulotaan nurjilla silmukoilla niin, että joka silmukan jälkeen vaihdetaan väriä niin, että langat kierretään aina samoin päin toistensa ympäri, ts. joko ala- tai yläkautta. Siitä seuraa lankasotkua ja kiva raita. (Huono selitys, eikö olekin?)

Keskiviikkona uusi elämä alkaa muutenkin. Aloitan uuden projektin uudella asiakkaalla (vaikkakin olen edelleen töissä samassa firmassa) Helsingin keskustassa. Voih eih! Ainakin kolme lankakauppaa kävelymatkan päässä! (Asiakkaalta ei ole löytynyt vielä neulojia, mutta yksi kissaihminen kyllä.)

Koska Lankahamsteritkin alkavat, en voi kuitenkaan mennä lankaostoksille. Voih eih!

...torstai ei mittään

Saan postia Tuulialta. Lähetin hänelle valkoiset Schulgarnit ja sain vaihdossa muuta lanka. Myöhemmin paljastuu, että vaaleansininen alpakkalanka halusi jo huiviksi ja vielä islantilaiseksi huiviksi, Litla Hyrna Hulduksi (Huldan pieni huivi?), jonka ohje on kirjassa Þríhyrnur og Langsjöl (Three-Cornered and Long Shawls). Violetti lanka haluaa huovutetuiksi tossuiksi.

Perjantai on mielessäin

Aiemmin viikolla aloittamani huivi on valmis. Siihen kului kaksi 50 g kerää Novita Havajia (iiks, akryylia!) eikä siitä tullut ihan sellaista, kun ajattelin. Ihan kiva huivi siitä tuli kuitenkin. Uskoisitteko, että huivin ohje on Ullasta, Helkan suunnittelema Autere-huivi?

Ei itketä lauantaina

Lauantait ovat kivoja, kun voi vain neuloa...

Ei koskaan sunnuntaisin

Litla Hyrna Huldu huivi valmistuu ja kaipaa vain hieman pingotusta. Se on ihq! Huivi ei todellakaan valmistunut alkuperäisen ohjeen mukaan, vaan oman sovelluksen mukaan, koska en millään keksinyt, mitä aluksi luoduilla 118 silmukalla olisi pitänyt tehdä. Siihen ei islannin taitoni riittänyt. Tein huivin omalla tavallani keskeltä ylhäältä ja siitä tuli hyvin aidon näköinen.

Huivi on nimensä mukaan pieni, vain noin metrin levyinen. Se ei ole lähellekään yhtä iso kuin aiemmin neulomani huivit, vaan pieni ja suloinen...

« The week gone by | Blog | Yarn shopping (an outsider's view) »

Kommentit - Comments

Kiitos suomennoksesta. :D

Joko: kiva juttu! Toivottavasti villatakille löytyy paljon käyttöä.

Sirpa: pitääkin tarkistaa kirjahyllyn Mary Oljet. Kiitos vinkistä!

Hepe: Havaji purkaantui ihan hyvin, mulla ei ollut ongelmia. Tein huivin 7 mm puikoilla, mikä oli virhe, sillä purkautuneet silmukat eivät jääneet hauskoiksi raidoiksi, vaan levisivät ja koko neule näyttää siltä, että se olisi vain neulottu isoilla puikoilla.

Tuosta Autere-huivista - siinähän malli perustuu silmukoiden purkamiseen. Miten ihmeessä sait Havaijia puretuksi? Itse en meinaa saada siitä kudottua edes ainaoikein-neuletta. Autere-huivi mulla on tekeillä Novita Tennessee-langasta.

Myös Mary oljen kirjoissa on ollut tuota Kihnu vits -raitaa muistaakseni kierreraidan nimellä eli lienee jossain idän suunnalla käytetty Suomessakin. Oljen lapasissa oli sitä kaksi tai kolme raitaa reunassa, välissä oikea kerros. Olen usein tehnyt kaksi raitaa lapasen suuhun, mutta ikinä ei ole tullut mieleenkään kiertää lankoja yläkautta. Hauska idea olisi sekin.

onpas nätti huivi! Kiitos vielä langoista. Sain nyt pienen villatakin niistä tehtyä. Oranssia jäi vajaa kerä, sinistä pari metriä ja keltainen meni kokonaan.

Kati: opettaja ei sanonut! Kihnu on saari Riianlahdessa, "vits" taas voisi parhaiten kääntyä sanalla "nauha", luulisin. (Se voisi myös olla vanne, ruoska tai vitsa.) Kihnun nauha siis.

Oh, ihania huiveja taas. :D Mutta mitä Kihnu vits on suomeksi???

Nanny Ogg: 3,5 mm puikoilla... Tuo alpakka oli todella ohutta lankaa (ainakin minulle)! Siksi palasinkin arkeen ja aloitin torkkupeiton 7 mm puikolla.

Mmmm, tuo kihnu vits on hauska! Joskus hämmästyttää, miten saat 50 grammasta lankaa isoja töitä: neulotko ykkösen puikoilla?

KirsiJ: olet ihan oikeassa, neuleiden taustalla on virkattu kolmiohuivi. Äiti on virkannut sen vuosikausia sitten paksusta akryylilangasta - en edes muista, koska, sillä tuo huivi on ollut olemassa aina.

Mitä? Olenko näkevinäni jotain virkattua pilkistävän neuleiden taustalla! Onko uusi aluevaltaus vai jonkun muun tekemä?

Äkkiäkös sinä niistä asiakkaista teet neulojia! :-) Pahus, mulla taitaa jäädä eka hamsteriviikko merkinnättä, vaikka lankaa on "jo" kulutettu liki 150 gr. Ei vaan ihan taida valmistua vielä huomisen aikana tuo lapsen villapusero. No, loppuviikosta sitten. Onnea sulle huivista ja pistetilin avaamisesta!

Tuulia: lankaa jäi vielä toiseenkin huiviin! Mä punnitsin tän valmiin huivin meidän iki-ihanalla keittiövaa'alla varmuuden vuoksi. :)

Pia: katsotaan... :)

Kaytitko koko sen palleron siihen huiviin? Siina oli lankaa 100g, hoksin etta olit laittanut huivin hamstereihin ja sen kohdalla oli maininta etta 50 g.

Lueskelin vanhoja blogipäivityksiäsi ja huomasin 12.6.05 päivityksessä aivan ihanan huivin, jonka ohjeen muistaakseni olit joskus luvannut julkistaakin. Voisikohan sitä saada vaikka seuraavaan Ullaan tms:?:-)

Hui miten nopee sie olet! Huivi on ihana!