12.04.2005 | 20:49

Omissa bileissä saa neuloa

Aina mä sorrun tähän. Aina mä sorrun ostamaan kirjoja, jotka kertovat neulomisesta. Ostin aikanaan jo Zen and the Art of Knitting:in, mutta koska en kokenut valaistuneeni tarpeeksi, jätin The Knitting Goddess -kirjan väliin. (Huhhuh?)

Ostin kuitenkin The Joy of Knitting:in ja The Joy of Knitting Companion:in - tai siis oikeastaan ostin The Joy of Knitting Companion:in ensin ja sen jälkeen kannatuksen vuoksi myös The Joy of Knitting:in...

Ja nyt ostin Sharon Arisin It's My Party and I Knit If I Want To -kirjan.

Kristel, tässä pieni arviontapainen. (Jos kiinnostaa, niin voin lainata kirjan sulle - ja sä voit lainata At Knit's Endin mulle! Hihii! Kaikki ovat tyytyväisiä!)

Näitä kirjoja on varmaan älyttömän hauska kirjoittaa: niiden ansiosta pääsee tapaamaan muita neulojia eli ihmisiä, jotka pitävät samoista asioista kuin sinäkin ja heidän kanssaan voi jutskata mukavista asioista, heidän kanssaan voi jakaa kokemuksia, mennä lankaostoksille, rupatella kahvikupposen äärellä ja harrastaa kaikenlaista neulontahauskaa. Yhteisistä asioista riittää puhuttavaa, samalla voi vaihtaa mielipiteitä, kertoa hassuja juttuja ja anekdootteja, opetella uutta tai paljastaa omia niksejään - ja kaikki tämä menee tutkimustyön piikkiin!

Mutta onko neulonta-aiheisia kirjoja yhtä hauska lukea? En todellakaan osaa sanoa. Minusta on mielenkiintoista lukea neulonnan historiasta ja uusista, erilaisista, kiinnostavista tekniikoista enkä oikein tiedä, mitä tällaisesta hauskasta, kepeästä kirjasta oikein sanoisin. Olenko tylsä? Olenko ikävä ihminen? Luullakseni niin. Viime aikoina elämä on mennyt niin asiatekstin parissa, että proosan lukeminen ja siitä nauttiminen alkaa olla vaikeaa.

Ei kuitenkaan saa olla liian hätäinen: aloitin vasta kirjan lukemisen. Se koostuu lyhyehköistä osioista, jotka kertovat erilaisista neulojista ja osioiden välissä on otteita kirjoittajan (kuvitteellisesta?) neulontapäiväkirjasta, joka paljastaa meille, kuinka hän jäi koukkuun neulomiseen. Sitä on kyllä hauska lukea!

Kirja kertoo meille myös, että neulominen on trendikästä ja että yhä useammat opettelevat neulomaan (myös he, joiden et osannut arvata tekevän sitä). Se käsittelee tutut kliseet "Knitting is the new feminism" ja "Knitting is the new yoga" ja kertoo neulontapiireistä, muodinluojista ja edelläkävijöistä sekä heistä, jotka ovat pitäneet neulontataidon hengissä. Kirjassa on myös Knit and Myth -osioita sekä Kysymys- ja vastauspalsta, jolla kirjoittaja vastaa kysymyksiin kieli poskessa. Lisäksi kirjan lopussa on muutama perusohje.

Joskus kirja on hauska ja saa hymyilemään ja naureskelemaan ja toteamaan, että "kyllä, tuo pitää kyllä ihan tismalleen paikkansa". Joskus hypin kappaleiden yli, kun kirjailija alkaa kuvailla kanssaneulojaansa liikaa tai kun aihe ei vain kiinnosta... Aion kuitenkin lukea kirjan loppuun - samaa en voi sanoa Zen and the Art of Knitting:istä.

Mietinpä myös, kuka kirjoittaisi samanlaisen kirjan suomeksi. Olisikohan sillä lukijoita? Pääsisikö sillä bestseller-listalle? Kustantajat, ottakaa yhteyttä, niin sovitaan tarkemmin yksityiskohdista!

« It's my party and I knit if I want to | Blog | When everything goes wrong »

Kommentit - Comments

Hei, mä löysin jo Zenin... Eiku...

http://www.theyarnco.com/brand_display/95

Heh, kerro heti jos zen löytyy! Ei ole ainakaan täälläpäin näkynyt, tarvetta kyllä olis. Mä olen luvannut hoitaa yhden kaverin koiraa tässä lähitulevaisuudessa ja olen jo etukäteen sanonut sille (emännälle, ei koiralle) että pidän kyseisenä viikonloppuna neuleretriitin. En puhu kenellekään mitään, koirakin on niin kiltti ettei sitä tartte komentaa. Istun ulkona puutarhatuolissa, kuuntelen linnunlaulua ja neulon. (Kuka se sanoikaan, että mulla on hyvä mielikuvitus? Taitaa tästäkin suunnitelmasta jäädä vain sellainen mielikuvituskupla ilmaan roikkumaan. Kunnes kuuluu poks ja putoan maanpinnalle.)

Anne: jep, tuo voisi olla seuraavana listalla, kunhan zen vaan löytyy ensin...?

Jeps, kun tässä nyt ollaan tutkailemassa neulomisen ja henkistymisen yhteyksiä, niin siihen sarjaan kuulunee myös "Knitting into the Mystery"
http://tinyurl.com/59tjy

Joo, tehdään vaihtarit vaikka neuletapaamisessa. Knitting Goddessin mä voisin jättää vielä tässä valaistumisen vaiheessa ihan suosiolla väliin... :)

Kiitos kiitos. ;) Joo, voidaan vaihtaa kirjoja. Olen tavaillut Knit's Endiä koko eilisen illan ja tänään aina kun olen vauvanhoidolta ehtinyt (ja kiusannut myös neulomattomia kavereita sitaateilla). Haluatko lainata myös sen Knitting Goddessin? Se kyllä vaatisi varmaan sitä valaistumista että oikein iskisi...