20.04.2005 | 20:27

Mielenkiintoisia ilmiöitä

Eilisessä neuletapaamisessa meitä ei ainoastaan kuvattu MTV3:n uutisiin, vaan pääsimme keskustelemaan mielenkiintoisesta ilmiöstä: pätkävärjätystä langasta.

Tärkeimmät kuitenkin ensin: Jenni oli ensimmäistä kertaa mukana ja oli oikein hauska tavata!

Uutinen taas tulee Seitsemän tai Kymmenen uutisissa joskus, mutta emme vielä tiedä, minä päivänä. Kerron heti, kun tiedän! Toimittaja oli löytänyt ensin Ninnin ja haastatellut häntä. Ninnin kautta toimittaja löysi Ullan, joten kun vastasin hänen soittopyyntöönsä, yksi asia johti toiseen ja lopulta hän päätti tulla neuletapaamiseen kuvaamaan meitä Ninnin jutun taustamateriaaliksi.

Samalla toimittaja haastatteli Ullan varapuheenjohtajaa, Niinaa. Viisas valinta, ehdottomasti. (Minä olen aivan liian kamerakammoinen.)

Sitten siihen mielenkiintoiseen ilmiöön... Tosin äskeisen TV-uutis-uutisen jälkeen kaikki muu tuntuu varmaankin hyvin lattealta.

Hölköttelin Prisman läpi ennen neuletapaamista ja ostin Nalle Coloria suunnittelemaani huivia varten. Havaitsin hassun ilmiön, katsokaapa:

Huomaatteko jotain outoa? Nii-in, mutta molempien kerien värjäyserä on sama:

Värit jakaantuvat aivan eri tavoin! Hyllyssä enemmistö keristä oli samanlaisia kuin vasemmanpuoleinen kerä, jossa värit ovat jakaantuneet tasaisen epätasaisesti. Hyllyyn jäi vielä yksi tai kaksi oikeanpuoleisen kerän kaltaista kerää, jossa värit muodostavat tasaisia alueita. Neuletapaamisen jälkeen matka vei lankahyllyn kautta ja kävimme tarkistamassa kannatuksen vuoksi, miten muiden Nallen värien kanssa on. Vain yhdessä sinisessä kerässä värit olivat samanlaisia alueittain jakaantuneita, muissa väreissä ne menivät tasaisen sekaisesti niinkuin yleensäkin.

En ole koskaan aiemmin nähnyt Nallen värien länttiytyvän kerällä. Mistähän se johtuu? Langan kerimisestä? Väripätkien pituudesta? Kuun asennosta? Raitiovaunujen liikkeistä? Jostain ihan muusta?

Outoa, hyvin outoa. Hassua. Mielenkiintoista.

Tässä vaiheessa on kuitenkin myönnettävä, että en ole neulonut mallitilkkuja. Kun neulon sen... tai siis ne, haluatteko kuulla tulokset? Ei se mitään, bloggaan niistä kuitenkin. Luulisin, että mallitilkuista tulee melko pitkälti samannäköisiä kerien eroista huolimatta.

« Mind-boggling phenomena | Blog | Ulla gets official and is seen on TV »

Kommentit - Comments

Kyllähän ulkomailla tekeminen maksaa... jos en ihan väärässä noi pätkävärjättyt oli värjätty muualla...todella kotimaisia??? :/

Jos ne on vaan yksinkertaisesti keritty eri päästä alkaen samanlailla kun raidatki, joissa pitää aloittaessa tarkkailla raitojen järjestystä ettei tuu vahingossa eriparisia???

Mä joskus aikasemminkin törmänny samaan tapaukseen tuosta kerien värityksessä... mä vihaan yksittäisiä samanvärisii laikkuja joita mä saan noil aikaan, joten nykyään miksailen joko muuhun tai sit vaan kaksin kertaisena ni tulee tasasemman kirjavaa... tällä hetkellä menossa punanen colori + viininpun nalle wavy ja vihreästä normaalit sukat, mut ne meneekin äidille... ;)

Mäkin olen huomannut noita lankoja. Juuri meinasin tänään ostaa tuota samaa nalle coloria, mutta en ostanutkaan. Musta noi colori langat on ihan ylihinnoteltuja. Jos tavallinen nalle lanka maksaa n. 3e, ja toi colori maksaa 5.90, nii musta se on aika kallis.

Noita Nalleja on nyt kovasti liikkeellä. Ihan tässä viimeisen kuukauden aikana on aikalailla joka kaupassa (siis niissä parissa joissa minä käyn) ollut tuollaisia keriä joissa värit ovat ryhmittyneet. Melkeinpä näyttää jo siltä, että joku on saanut päähänsä keriä langat ja heitellä sitten värit päälle... :)

Nuo on kyllä mystisiä nuo pätkä- ja liukuvärjätyt langat ... en muuten ole edes oikein ollut selvillä, onko termeillä eroa, mutta Neulonta-listalla sekin on selvinnyt :-) ... ja niissäkin on virheitä. Ja todellakin silmukkamäärä ja käsialakin tekee omia vaikutuksiaan. Joten uniikkitöitä niistä syntyy :-). Ja aivan varmasti on mallitilkuista myös tehtävä raportti!

Mä arvaisin että keriminen on vaan lähtenyt eri kohdasta lankaa liikkeelle.

Oli muuten kiva nähdä :) Harmittaa vaan kun avokin koulu on ma- & ti-iltaisin niin en ikuna pääse sinne _ihan_yksin. Vaikka jaksoihan tuo puuha-pete pitkään istuakin.

Mä huomasin noita samoja keriä Prismassa. Mietin kanssa, että millasia tulee. Mutta mä odotan, että mitä sä saat aikaan. :)

Olen tehnyt jonkin verran neuleita tuosta Colorista ja minusta tuntuu että ainakin neuloessa on tosi pienestä kiinni minkälainen kuvio alkaa muodostua. Jos lapasiin tekee muutaman silmukan enemmän tai vähemmän, niin värit asettuvat eri tavoin. Ja vähän ärsyttävääkin oli että lapsia tehdessä peukaloon muodostui toisenlainen värimalli kuin kämmenosaan.

Eli ensimmäinen mulle mieleen tuleva selitys tuolle ilmiölle on tylsästi sattuma ;-)