23.04.2011 | 12:40

Lankalauantaita - Holy Saturday

Hyvää pääsiäistä!

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus kertoo, että lankalauantailla ei ole mitään tekemistä langan kanssa. Päivän nimi on syntynyt kansanetymologisesti. Pitkäperjantai on ruotsiksi "lång fredag", ja sana "lång" on yhdistetty lanka-sanaan (ja ilmeisesti alkusoinnun ansiosta lauantaihin eikä perjantaihin).

Mutta ei se mitään, puhutaan langasta.

A Happy Easter to you all!

In Finland, this day is called Yarn Saturday. It has nothing to do with yarn, though. According to The Research Institute for the Languages of Finland the day got its name when the Swedish word "lång" (long) was associated with the Finnish word "lanka" (yarn). In Swedish--and Finnish--Good Friday is known as "Long Friday" (långfredag in Swedish and pitkäperjantai in Finnish).

But nevermind, let's talk about yarn anyway.

Tässä on Hopeasäikeen Sukkaa (100 % superwash-BFL), väri Carrot ja Pitsiä (70 % baby alpakkaa ja 30 % silkkiä), väri Sweet Dreams. Ihania värejä! Oranssi on niiiiiiiiiiiiiiiiiin keväistä ja pitsilanka taas juuri unenomaisen suloista.

Here's Sukka (100% superwash BFL) in Carrot and Pitsi (70% baby alpaca, 30% silk) in Sweet Dreams from Hopeasäie. Lovely colours! The orange is sooooooooooo right for spring and the lace yarn is so dreamy and sweet.

Tämänkin uskaltaa varmasti esitellä. TitiTyyn sukkalankaklubin viimeisimmässä lähetyksessä oli myös neliskanttisista puikoista tunnetun Kolláge Yarnsin Sock-a-licious-lankaa (70 % superwash-merinoa, 10 % mulperisilkkiä ja 20 % nylonia). Lanka tuntuu mukavalta ja sen väri on pirteää peikeä ja hilpeää harmaata, oikein rauhallinen ja harmoninen yhdistelmä. (En nyt yritä pilkata, nuo määritelmät vain jäivät päälle kahvitunnilla, kun työkaveri pyysi valitsemaan uuden autonsa värin. Autosta taisi tulla silti siniharmaa.)

I'll dare to show you this, too. The latest yarn from the TitiTyy sock yarn club was Sock-a-licious by Kolláge Yarns, also known from its square needles. The yarn feels nice and soft and the colours are a harmonious combination of beige and gray.

PS. Jos kuvat näyttävät hassuilta, se johtuu siitä, että sain uuden rakkaan nimeltä Sony Vaio, joka itsepäisesti yrittää kalibroida itse näyttöään eri tilanteisiin sopivaksi. Jos värit näyttävät oudoilta, hihkaiskaa, niin yritän säätää asetuksia.

PS. If the photos look funny, it's because I got a new darling called Sony Vaio who stubbornly tries to calibrate its screen to fit different situations. If the colours look strange, tell me, so I'll try and adjust the settings.

« Bongaus - Spotting | Blog | Vappua - 1st of May »

Kommentit - Comments

I think every Saturday should be yarn Saturday. ;-) I

Ravelryn kehruuryhmässä taas saatiin tällainen viesti Pialta:

"Vanhan perinteen mukaan piinaviikolla tai erityisesti kiirastorstaina ei saa kehrätä:

Mutta pääsiäisen edellä oli ankara piinaviikko, jonka päivillä oli omat erikoisnimensä: malkomaanantai, tiukutiistai, kellokeskiviikko, kiristorstai, pitkäperjantai ja lankalauantai. Ei saanut näinä päivinä tehdä mitä töitä tahansa. Niinpä kehrääminen oli kokonaan kielletty. Varsinkin oli kiristorstaita varottava. Jos silloin kehräsi, punoi lankaa, taikka köyttä kiersi, olivat hengenlähdön hetket raskaat, “sitkaat kuoleman siteet”.
Pääsiäisen vuotuistieto

Lauantaina sitten pestään kehrätyt langat: Pääsiäislauvantaina pestiin talven aikana kehrätyt langat. Siksi sanotaan vieläkin tätä päivää lankalauantaiksi."

Aurinkoista kevättä ja hyvää pääsiäistä!

En kuuntele mitään noin järkeviä selityksiä lankalauantaille. Lankalauantai on lauantai, jolloin ostetaan lankaa. Nih, lähden tästä Oulunkylään.

Kiitos tuosta lankalauantain selityksestä. Nimeä on täällä mietitty koko aamu, eikä googlettamalla löytynyt nopeasti vastausta. Mies tosin sitä mieltä, että meillä on ikuinen lankalauantai.

Kauniilta näyttävät nuo kuvat ja jos oranssi ja lila lanka ovat tuollaisia luonnossa, olet todelinen onnenpekka!

Hauskaa pääsiäistä!