24.11.2009 | 21:34

Eukalyptusta, osa 2 - Eucalyptus, part 2

Eukalyptuslanka tuntuu kiinnostavan, joten googlettelin hieman. Tässä tiivistelmää löydöksistä - kuten aina, lähdekritiikki on paikallaan.

I tried to gather some information on the Eucool yarn to no avail and moved on to eucalyptus fibre. This entry is in Finnish only - however, the links are mostly to English web sites.

Ostin Elsebeth Lavoldin Eucoolin Websistä. Vyötteen mukaan lanka on "Made in Holland", joten se saattaisi olla hollantilaisen Betex Yarn Factoryn valmistamaa eukalyptus-villa-sekoitelankaa. Betex tosin kertoo kovin vähän tuotteistaan eikä Eucoolista löydy muutamaa markkinointihenkistä lausahdusta enempää infoa, joten vaikka todistusaineisto tuntuukin aukottomalta, päätäni en laittaisi pantiksi. Muita eukalyptus(sekoite)lankoja en pikaisella kuukkeloinnilla löytänyt.

Hanna kysyi, onko Eucoolin eukalyptus kuitua vai viskoosia. En löytänyt siihen vastausta. Lanka tuntuu puuvillaiselta, jopa aavistuksen pellavaiselta, mutta hiplauskaan ei tee yhtään viisaammaksi. Eucool tuntuu esim. bambu- tai soijasekoitelankoihin verrattuna rouhealta - tosin se on 3/4 villaa ja se vaikuttaa langan tuntuun varmasti eniten.

Eukalyptuskuidusta tietoa hakiessani törmäsin heti yllätykseen. Olen saattanut pukeutua eukalyptukseen jo pitkään! Finatex kertoo, että eukalyptus on yleinen viskoosin raaka-aine.

Tällä hetkellä trendikkäin viskoosin raaka-aine vaikuttaa olevan bambu ja siihen halutaan markkinoinnissa herkästi liittää sellaisia sanoja kuin "ekologinen" ja "antibakteerinen" - toisaalta usein muistutetaan myös viskoosin valmistuksen epäympäristöystävällisyydestä. Viskoosi on tietenkin viskoosia ja sen valmistuksessa käytetään voimakkaita kemikaaleja ja runsaasti vettä, oli raaka-aine sitten eukalyptusta, bambua tai jotain muuta.

Kehitys on onneksi kehittynyt ja esimerkiksi tunnetulle kuitujen valmistajalle Lenzing Ag:lle on myönnetty SFS-ympäristömerkintä eli Joutsenmerkki. Lenzing Ag:n rekisteröityjä tavaramerkkejä ovat mm. Modal (pyökistä valmistettu viskoosi) ja Tencel, jonka raaka-aineena on - yllätys yllätys - eukalyptus. Se on kuitenkin vain yksi esimerkki, joten jatkossakin kannattaa tarkkailla, onko kiinnostavilla viskoosituotteilla ympäristömerkkiä vai ei.

Loppukevennys: eukalyptuksella voi myös värjätä lankaa ja kuten kasvivärien kanssa aina, värit ovat harmonisen kauniita. Ongelmana vain saattaisi olla se, että eukalyptuksen tuoksuisia lankoja tekisi mieli imeskellä koko ajan...

« Eukalyptusta - Eucalyptus | Blog | Erään aikakauden loppu - End of an era »

Kommentit - Comments

Kiitos tietojen hakemisesta ja jakamisesta ;-)
Eukalyptys Tencelin raaka-aineena oli aikamoinen yllätys. -Terde

Kaikki tämä puhe eukalyptuksesta pisti ostamaan karkkeja kaupasta. Kiitos tiedonhausta.

Mielenkiintosta tietoa ja aivan törkeän ihanat kuvat :D

Mielenkiintoista. Ja ihania kuvia!

Taitaa mennä jonkun aikaa ennen kuin voimme ostaa ympäristömerkittyjä lankoja, sillä ympäristömerkin kriteerit on tehty vaatteille ja niissä käytetyille langoille, kankaille ja nahalle.

• Valmisvaatteissa ja asusteissa käytettävät tekstiilit: Valmisvaatteet ja asusteet (esimerkiksi
nenäliinat, kaulaliinat, laukut, ostoslaukut, reput ja huivit), joissa tekstiilikuitujen osuus on
vähintään 90 painoprosenttia.
• Sisustustekstiilit: Kodinsisustuksen tekstiilituotteet, joissa tekstiilikuitujen osuus on
vähintään 90 painoprosenttia. Kriteerit eivät kata seinän- ja lattianverhousmateriaaleja.
• Valmisvaatteissa ja asusteissa tai sisustustekstiileissä käytettävät kuidut, langat ja
metritavara

Kiitos, kun jaksoit kaivaa tietoa. Vähän samanlaisiin aatoksiin ja tietoihin minäkin tulin kun tuota asiaa yritin selvitellä. Sinänsähän on ihan hyvä, että käytetään nopeakasvuisia kasveja viskoosin valmistukseen, mutta tuotannon siirtäminen esim. Kiinaan (käsittääkseni suurin osa bambuviskoosista eli ns. bambulankojen raaka-aineesta valmistetaan Kiinassa) on melko kaukana ekologisesta eikä työntekijöiden oloistakaan aina voi olla varma. En tiedä kerääkö tuo eucalyptys vettä, mutta bambua sisältävät langat kuivuvat minusta paljon kauemmin kuin pelkästä villasta tehdyt ja sukat tuntuvat jalassa kylmiltä ja kosteilta , jos sitä bambua on yhtään enemmän.

Ihan mahtavia kisutuksen ilmeet, voi noita silmiä, niin kauniit ! Oliko noissa kuvissa lankaakin, öööh...??? :)

Kiitos mielenkiintoisista tiedoista. Toisaalta en ole yhtään yllättynyt, että eukalyptusta käytetään viskoosin raaka-aineena, sillä tietääkseni sen on hyvin nopeakasvuinen puu.
Vai olen minä kehrännyt eucalyptusta kun olen tenceliä kehräillyt... :)