09.04.2009 | 11:11

Suomen ensimmäiset neuleblogit - The first Finnish knit blogs

Oletko koskaan miettinyt, ketkä olivat Suomen ensimmäiset neulebloggaajat? Itse aloitin maaliskuussa 2003 ja pääsiäisen kunniaksi kaivaudun arkistoihin (lisää tähän muisteluväpätysefekti):

Have you ever wondered who were the first Finnish knit bloggers? I started in March 2003 and to celebrate Easter, I dig my way through the archives (add the flashback special effect here):

Heinäkuu 2003

Minnan Pieni neuleblogi aloitti ensin omassa domainissa, mutta muutti reilun vuoden ikäisenä Bloggeriin. Muutto oli toisaalta harmi, sillä kaipaan bittiavaruuteen kadonneista merkinnöistä erityisesti kuvaa, jossa turistit ihmettelevät Café Javassa pidettyä neuletapaamista ja morjenstavat leveä virne naamallaan ison lasi-ikkunan takana - yleensä turistit kuvasivat meitä kuin olisimme olleet isompikin nähtävyys tai akvaariokaloja, joten Minnan vastaiskukuva osui nappiin. (Ehkä menen Archive.orgiin penkomaan.) Minnaa voimme kiittää myös yhdestä neulemaailman klassikosta, jonka pariin ihmiset palaavat uudelleen ja uudelleen: ensimmäisen Ullan tiimalasikantapään ohjeesta. (EDIT 6: Minna aloitti heinäkuussa, ei elokuussa niinkuin ensin väitin.)

July 2003

Minna's Pieni neuleblogi started in August 2003 first in an own domain but moved to Blogger about one year later. That's in a way a shame; of all the things lost in cyberspace I miss the picture of a couple of tourists behind huge glass windows staring at us with a big grin while we're having a knitting meeting. Usually the tourists took pictures of us as if we were some kind of sights or fish in an aquarium so Minna's revenge shot was more than better. (Maybe I'll check out Archive.org.) Minna gets also the thanks of writing the short row heel tutorial for the first issue of Ulla. (EDIT 6: Minna started in July and not in August like I first said.)

Maaliskuu 2004

Heinäkuun jälkeen oli hiljaista, kunnes maaliskuussa neuleblogien määrä kasvoi räjähdysmäisesti kahdesta viiteen. Jenni Jyväskylästä aloitti sittemmin kadonneen neulebloginsa (en tiedä, onko hän aloittanut muualla uudelleen) ja lisäksi Pia ja Tiina liittyivät neulebloggaajien joukkoon.

Pian eli Villapallon blogi on ollut liikekannalla ja ehtinyt muuttaa jo kaksi kertaa. Mieleeni ovat jääneet erityisesti upeat kirjoneuleet - tai eivähän ne ole muuttuneet mihinkään, Pian kirjoneuleet ovat edelleen upeita ja niistä Saaga päätyi ensimmäisen Ullan kanteenkin. Pia taisi myös olla ensimmäinen, joka lisäsi bloginsa Blogilistalle ja ihailin sitä suuresti, sillä itse ujostelin oman blogin lisäämistä hyvin pitkään. Muutama päivä sitten satuin myös löytämään Etelä-Suomen Sanomista vuosia sitten talteen leikatun jutun, jossa Piaa haastateltiin... Tuli nostalginen olo.

Tiinan neuleblogi noudattaa tuttua kaavaa ja ja muutti myöskin hieman vanhennuttuaan alkuperäisestä paikastaan Bloggeriin. Tiinasta olette kuulleet täällä ennenkin ja mitä todennäköisimmin lauseessa "ilman Tiinan viestiä vieraskirjassa Ullaa ei olisi". Siitä olen ikuisesti kiitollinen ja lähetän muutenkin lämpimiä ajatuksia sinnepäin, sillä Tiinan blogi on aina kodikas ja mukava. Tiina tunnetaan myös sukkien ja lapasten kokotaulukostaan, jota ilman moni neuloja olisi pulassa.

Nettituttavuutemme ovat olleet pitkiä, mutta en ole koskaan onnistunut tapaamaan Tiinaa tai Piaa ihan elävässä elämässä. Toivottavasti se onnistuu vielä jonain päivänä.

March 2004

After July it was quiet for several months. Then in March the amount of knitting blogs multiplied from two to five. Jenni from Jyväskylä started a now gone knitting blog. I do not know if she's blogging again elsewhere. Also Pia and Tiina started their blogs.

Pia a.k.a.Villapallo as been on the move and ther blog has changed its location twice. When I think of Pia, I think of fabulous coloured knitting, Pia's projects have been and still are magnificent. Of those, Saaga was featured on the cover of the first issue of Ulla. Some days ago I happened to find an old newspaper article in which Pia was interviewed many years ago... It made me feel really nostalgic.

Tiinan neuleblogi also follows the pattern and moved to Blogger after some time. You've heard of Tiina here before, most likely in a sentence "had she not left a message in my guestbook, Ulla would not exist today". For that I am eternally grateful and I frequently send warm thoughts to her direction because Tiina's blog is always nice and cosy. She's also famous for her sock and mitten size charts, I bet many knitters find those very useful.

Though we have known each other virtually for a long time, I have not met Pia or Tiina in real life. Hopefully that will happen someday.

Huhtikuu 2004

Terde aloitti bloggaamisen. Sittemmin hän muutti sekä bloginsa paikkaa että nimeä Adorable Knitting with my Catista Lankakamariksi ja hankki lisää adorable catseja. Nimenmuutoksesta huolimatta Terhin kissat ovat vähintäänkin yhtä adorable kuin aiemminkin ainakin näin netin välityksellä nähtyinä - kissoja en ole päässyt rapsuttelemaan, mutta minulla on ollut ilo tavata Terhi muutaman kerran.

April 2004

Terde started blogging first in another place with the name Adorable Knitting with my Cat. Later on she moved to another host and changed her blog name to Lankakamari. However, her cat was still adorable and she got even more adorable cats. I have not met the cats but I have had the pleasure of meeting Terhi several times.

Kesäkuu 2004

Välihuomautuksena voisin mainita, että kesäkuussa 2004 Kristel teki neulesivut, jotka nekin ovat ehtineet muuttaa kerran. Neulebloggaamiseen Kristel sortui vasta noin vuotta myöhemmin toukokuussa 2005. Suomen aivan ensimmäiset neulesivut taas tekivät Susanna Winter (eri osoitteessa tosin) ja Cami. Ensimmäiset bloggaajat eivät myöskään tyytyneet vain bloggaamaan: myös Tiinalla ja Pialla on tai ainakin on ollut omat neulesivut, Jennilläkin taisi olla jotain blogin lisäksi ja myös Minna julkaisi ohjeita, jos en pahasti erehdy.

June 2004

As a small remark I could say that in June 2004 Kristel created her knitting-related site which have also moved away from the original location. She started blogging about one year later. The very first Finnish knitting sites or knitting-related web pages were made by Susanna Winter (first in a different location again) and Cami. Also the first knitting bloggers had web sites: Tiina and Pia had theirs, I think Jenni also had something besides a blog and Minna published some patterns if my memory does not trick me.

Syyskuu 2004

Niina aloitti Knitter's Block -bloginsa suoraan Bloggeriin. Voisikohan Niinaa siis syyttää tai kiittää siitä, että muutkin neuleblogia suunnitelleet löysivät Bloggerin ja rynnivät sinne sankoin joukoin? Niina on tuttu neuletapaamisista ja ansaitsee glooriaa ja ylistystä myös siksi, että hän on Ullan perustajajäsen eikä ole päässyt Ullasta sen jälkeen eroon... Tissuttelevista neulojista puhumattakaan. Tai Tallinnan matkoista. Tai...

September 2004

Niina started her Knitter's Block blog directly in Blogger. Could she then be blamed or thanked for the rush of new knitbloggers to Blogger? I've got to know her in knitting meet-ups and she also deserves praise because she's one of the founding members of Ulla and has not got rid of it since... Nor of the winey knitters... Or trips to Tallinn.. Or...

Lokakuu 2004

Bloggaamisen aloittivat Ziina, Anne, Riikka, Susanna, Jenni, Tiina, Martsuli sekä Miia ja Katja, joiden blogit ovat jo pitkään viettäneet hiljaiseloa. (EDIT 3: Katja lisätty. EDIT 7: Tiina lisätty.)

Ziina on ehtinyt välillä vaihtaa bloginsa nimeä, mutta se on aina ollut yhtä kuuma ja villainen eikä ollenkaan pahainen. Ziina on tehnyt hienoa työtä perustamalla suomalaisten neuleblogien blogiringin, kirjoittamalla blogiohjeita ja ylläpitämällä neuleblogilistaa, jonka kautta löytää myös niitä blogeja, jotka eivät ole Blogilistalla tai löydy heti Googlella.

Annen Neulomisen sietämätön keveys on ollut pitkään, aivan liian pitkään hiljaa. Tule takaisin, me tykätään susta ja sun jutuista ja pitsineuleista ja kaikesta muusta ja halutaan kuulla Paavon kuulumisia - vai pitääkö meidän tulla taas teille käymään?

Riikan neulesivut jatkavat tasaisen varmasti. Ensimmäisten neulebloggaajien kuulumisia on aina mukava lukea, joten toivottavasti tahti ei hiivu. Ikävä kyllä minun tahtini alkaa hiipua; muisteleminen on hauskaa, mutta rankkaa.

EDIT: Susanna! Voi hyvänen aika, unohdin Susannan! Kiitos KirsiÄrrälle muistutuksesta. Noloa, ihan kamalan noloa, kuinka tämä voi olla mahdollista? Susannan blogi on yksi suosikeistani, aina yhtä hersyvä ja elämänläheinen ja rehellinen ja Susanna on lahjakas, hauska ja ihana, tuttu ihan ensimmäisistä neuletapaamisista saakka.

EDIT 2: Ja Jenni! Lokakuu 2004 näyttää olleen loistavaa neuleblogiaikaa ja menneen minulta aivan ohi, sillä unohdin Jenninkin. Jennikin on ihana, neuletapaamisista tuttu, hauska ja hurmaava ihminen. (Menee kehumiseksi, mutta menköön, ehkä sillä saan nämä unohdukseni anteeksi. Sitäpaitsi kehut ovat ansaitut. Voitaisiinko viettää joskus lähiaikoina "kehu toisten neuleblogeja" -päivää?)

EDIT 7: Lokakuu oli todellakin hyvää aikaa sekä neuleblogien että Tiinojen kannalta: Tiinan käsityöt aloitti myös. Täytyy myöntää, että aluksi Tiinat saattoivat mennä sekaisin varsinkin, kun molemmat taisivat asua samalla suunnalla, mutta opin kyllä erottamaan heidät toisistaan. Tiina on lähettänyt Ullaan paljon hienoja ohjeita, joista joulusukat ja Lehtimetsä-huivi ovat jääneet parhaiten mieleen - samoin kuin suuri sukunimentaivutuskeskustelukin.

October 2004

Ziina, Anne, Riikka, Susanna, Jenni, Tiina, Martsuli and Miia and Katja started blogging, however, Miia and Katja's blogs have been quiet for quite some time. (EDIT 3: Katja added to the list. EDIT 7: Tiina added.)

Ziina has changed her blog's name but the style has always been hot and woolen. Ziina has done a great job by founding the Finnish knit blogs blog ring, writing instructions fr bloggers and maintaining the Finnish knitting blogs list which helps you find even more blogs.

Anne's Unbearable lightness of knitting has been quiet for way too long. Come back, we like you and want to hear from you and your lace knitting and everything else and Paavo the dog - or must we come over to visit you again?

Riikan neulesivut keeps on going steadily. It's always good to hear from one of the first ones so I hope she carries on. I'm finding it hard to carry on now, walking down the memory lane is quite hard.

EDIT: Susanna! How can I forget her? This is embarrassing because I really like her blog, it's hilarious, funny, down-to-earth and honest, full of life's ups and downs. Susanna's talented, charmng and lovely an we have met already in the very first knitting meet-ups.

EDIT 2: And Jenni! October 2004 seems to have been a fruitful knitting blog time. Jenni's also funny and lovely and charming and also familiar from the knitting meet-ups. (I seem to be giving a lot of compliments now. I hope they'll help people to forgive me for forgetting them. Besides, they deserve the compliments. Could we have a "Compliment other's knitting blogs" day someday soon?)

EDIT 7: October really was a good time both knitting blogwise and Tiina-wise: Tiinan käsityöt started as well. I have to admit that first I got slightly confused with Tiinas. They even happened to live on the same side of the country! I did learn who's who, though. Tiina has sent many lovely patterns to Ulla, the first ones that come to my mind are the Christmas socks and Lehtimetsä scarf .

EDIT 4: Marraskuu 2004

Näin tässä käy, kun hätäilee ja kirjoittaa kiireellä. Kaikki ne blogit unohtuvat, jotka pitäisi muistaa! Häpeän ja läpsin itseäni poskille. Ninni, myöskin lahjakas ja taiteellinen ja ihana ihminen ja maailman paras kampaaja (mielipiteeni saattaa olla hieman puolueellinen), aloitti neulebloginsa marraskuussa 2004 ja piti sitä kesäkuuhun 2007 saakka. Ninni ehti myös esiintyä Ullan kansikuvassa ja kunnostautua neulesuunnittelijana muutenkin.

EDIT 5: Koko totuus paljastuu vähitellen. Marraskuussa 2004 aloitti myös Mustaa villaa, ehdottoman kaunis ja esteettinen blogi ja sukkien ystävien unelma. Nykyisin blogi on vain englanniksi enkä ihmettele sitä laisinkaan, niin loistavan vastaanoton se sai ulkomaisten lukijoiden keskuudessa. Terhin olen tavannut joskus vuosia sitten neuletapaamisissa ja olisi kyllä hauska nähdä pitkästä aikaa uudelleen (niinkuin Pienen neuleblogin Minnaakin).

EDIT 7: Marin kässäpäivis aloitti myös marraskuussa! Näin vuonna 2004 aloittaneita blogeja alkaa vähitellen löytyä runsaasti, vaikka ensin tuntui hankalalta saada kasaan edes kymmenen. Marin blogista muistan hyvin aloituksen ja perustelut sille, miksi blogin nimi on "kässäpäivis". Hienoa, että kässäpäivis jatkaa edelleen!

EDIT 4: November 2004

This is what happens when you rush things and write in a hurry. I forget all the blogs I should remember! I am ashamed and slap myself. Ninni is an artistic, talented and lovely person and also the best hairdresser in the world (my opinion may be slightly partial) started her knitting blog in November 2004 and kept on writing until June 2007. Ninni was also featured on Ulla's cover page and turned out to be a wonderful knitwear designer.

EDIT 5: The whole truth slowly unravels. In November 2004 Terhi started her Mustaa villaa / Black wool, a definitely beautiful and aesthetically pleasing blog, a sock knitters dream. Nowadays Tergi blogs only in English which is no wonder after the great response she got among foreign bloggers. I have met Terhi years ago when knitting meet-ups were new but it would be nice to see her again (like it would be nice to see Minna from Pieni neuleblogi).

EDIT 7: Marin kässäpäivis also started in November! Slowly come across more and more blogs from 2004 though first it seemed hard to find even ten. I still remember Mari's first entry in which shen told why her blog is "a diary" and not "a blog". It's good to see that she's still going on strong.

2005

Vuonna 2005 homma karkasi käsistä enkä edes uskalla aloittaa vuonna 2005 aloittaneiden neuleblogien listaamista, sillä tässä vaiheessa infoähky ja hämmennys alkavat jo vallata muistelijan - niin monet blogit ovat jatkaneet niin pitkään! Ensin neuleblogit valtasivat Bloggerin, sen jälkeen ylle vyöryi Vuodatus-blogien aalto... Puuh. Pahoitteluni, jos unohdin jonkun välistä! Korjaavaa palautetta saa lähettää kommenteissa. Kommentiloota on avoin myös nostalgiaa ja muistelua varten.

In 2005 the whole thing exploded and I do not even dare to start remembering all the blogs that started in 2005. So many blogs have continued for so long! My apologies if I forgot any. The comments are open for additions, corrections and memories.

- Viimeisin päivitys 13.4.2009. Jos vuonna 2003 tai 2004 aloittamasi blogi puuttuu listasta, jätä kommenttia! -

« Tissuttelevat neulojat tiedottaa - For winey knitters | Blog | Hyvää pääsiäistä - Happy Easter »

Kommentit - Comments

Hauska postaus tämä, ja erityisen hauskaa, että muistit minun muinainen bloginikin vielä :) Lopetin neuleblogin pitämisen, kun aika ei enää riittänyt muuttuneessa elämäntilanteessa sen paremmin polkkaamiseen kuin kirjoittamiseenkaan. Lueskelen edelleen aika aktiivisesti kyllä näitä ihanaisia neuleblogeja, ja lankoja on kaapin päällä runsaasti odottamassa ;)

Minä aloitin blogin lokakuussa 2004. Neljä ja puoli vuotta käsitöitä netissä... Johan on aika kulunut vauhdilla.

Muistan kyllä mikä suuri muutos blogilistan tuleminen oli, sitä ennen kun piti blogeja selata omien kirjanmerkkilistojen kautta tai ringeissä.

Nii joo ja saat anteeksi unohduksen kun oli noin ihania ylisanoja! ;)

ooh, those were the days! Mä muistaakseni ekana löysin Tiinan sivut, ja sitä kautta sut, ja sitten oli Miian sivut (myrtti.blogspot.com), Ziina ja Jenni, näitä sivuja mä kahlasin ja kun tietokone oli meil ihan uusi, niin en heti osannut muualle etsiytyäkään :D. Sata kertaa päivässä piti katsoa onko kukaan päivittänyt. Siihen aikaan jokainen uusi bloggaaja toivotettiin tervetulleeksi suunnilleen kaikissa blogeissa :D:D

Ekan kerran olin neuletapaamisessa Aleksin Waynesissa, sinä olit siellä ja Terhi, ja Kristel kera Nean joka oli ihan pikkuinen. Ja monia muitakin edelleen tuttuja siellä oli, ei nyt nimiä pysty muistamaan :D.

Ajatella. Näin monta vuotta. Iso osa elämää tullut jaettua.. Toivottavasti nähdään taas pian, yritän tulla seuraavaan tapaamiseen!!!

Hei, mä löysin sen kuvan arkistoistani -> nyt blogissani! Oi niitä aikoja, kun neuleblogit ja neuletapaamiset olivat nuoria...

Toivotan hyvää jatkoa ja pitkää ikää blogillesi! Älä lannistu, jaksaa, jaksaa! ;)

P.S. Historiankirjoitukseen pieni täsmennys: aloitin blogini heinäkuussa 2003, vaikka ei siitä enää hirveästi muita todisteita ole kuin myöhemmät blogisynttärimerkinnät (piti oikein käydä arkistosta tarkistamassa, kun ei vanha oikein voi luottaa muistiinsa...).

Oi, ihana nostalgiakierros! On hienoa olla mukana tässä joukossa:-)

Oo, kiitos Marjut! :-) Olisipa kyllä mukava tavata. Kävin tosiaan muutamassa neuletapaamisessa – ihan ensimmäisellä kerralla Sanomatalon kahvilassa meitä taisi olla viisi tai kuusi – mutta sitten työaikataulut muuttuivat niin etten päässyt enää mukaan.

Itse muistan, kuinka mahtavaa oli löytää neulesivusi! Suorastaan mullistavaa! Kävin alussa ihan joka päivä tarkistamassa, josko päivityksiä olisi tullut, ja ellei, tutkin sitten galleriaasi (sadatta kertaa). Loistavaa jatkoa Suomen ensimmäiselle neuleblogille!

Ihana postaus! Pitääpä alkaa kaivella neuleblogimuistoja..

Hihkaisen vain, että meikäläinen aloitti Adorable Knitting With My Cat-blogin www-osoitteella terde.net toukokuussa 2004. Silloin oli vielä kävijöitä kun ei montaa blogia ollut mutta nyt lankakamarin aikana lukijoista on tullut jo kova kilpailu ;) -Terde

Joopa joo, mä muistelinkin että olin 10 ekan joukossa mukana.

Kiitos mielenkiintoisesta historiikista!
Itse olen näköjään aloittanut bloggailun 5.5.06, lueskenneltuani muiden blogeja ja ihailtuani niitä. Lopulta uskalsin sukeltaa mukaan virtaan Uhoavan Gnun teknisen tuen avulla.

Kiitos tästä ihanasta postauksesta, tartti alkaa penkoo omaa blogia et koskas sen aloittikaan, muiden kannustamana ja innoittamana :o)
Mut taidan olla ihan noviisi kun vasta 2006 kesällä alettu bloggaa omaan neuleblogiin. :o)
Hei mä tahdon lisää kissan kuvia!

Huh! Mahtavaa! Oma eka postaukseni on päivältä 28.3.2005. Musta tuntui silloin, että montakaan neuleblogia ei ollut olemassa, mutta luulen, että kyseessä oli enempikin tietämättömyys kuin asiain laita.

On tää mahtava maailma, pitkää ikää ja paljon posteja!

ilu

Muistan lukeneeni Susannaa jo vuonna 2004. Ja Jenniä...*kiikkustuoli narisee*

Olipas hieno katsaus suomalaisten neuleblogien historiaan! Itse löysin neuleblogit 2005 syksyllä, jolloin opettelin neulomaan ja siitä asti olen seuraillut monia blogeja enemmän ja vähemmän aktiivisesti.

Huh, piti ihan tarkistaa että itse olen aloittanut ekan käsityöblogini ilmeisesti 3.7.2005! Tai ainakin sillä päivämäärällä oli ensimmäinen postaus. Paitsi! Nyt kun muistelen niin olen poistanut pari ensimmäistä postia sieltä. Noh. Mutta heinäkuussa 2005 on liitytty neuleblogaajien kasvavaan joukkioon! Järkkyä.