25.11.2008 | 20:23

Ullan jälkeistä elämää - Life after Ulla

Ullan ilmestymisen jälkeen tunteet ovat aina ristiriitaiset. Toisaalta olo on helpottunut, kevyt, jopa tyhjä, kun muutaman viikon intensiivinen urakka on viimein ohi. Toisaalta jännittää. Pitävätkö ihmiset ohjeista ja artikkeleista, onko omissa ohjeissa virheitä? Bugaako jokin? Jäikö jonnekin sittenkin kämmejä ja noloja mokia?

Tässä Ullan numerossa oli jopa kaksi minun ohjettani: Kielo ja Lehvä.

After Ulla is published, I have mixed feelings. On the one hand I feel relieved, light, almost empty after a few weeks intensive work. On the other hand feel nervous. WIll people like the patterns and the articles, are there mistakes in my patterns? Are there bugs? Did we miss something embarrassing? This issue even has two of my patterns, Kielo ("lily of the valley") and Lehvä (a slightly poetic version of "leaf").

Lämmin kiitos kaikille kiitoksista! Hienoa, että Ullaa odotetaan ja arvostetaan. Sen kunniaksi ajattelin jaaritella Ullasta hetken aikaa, joten ottakaa mukava asento.

Hyppään Ullan taustan yli (Ullan Info-sivuilta voi lukea lisää), koska se ja Ullan perusidea lienevät ainakin useimmille tutut: Ulla on suomenkielinen, ilmainen nettineulelehti, Knittyn suomalainen vastine. Ulla on meidän neulojien oma, yhteinen juttu ja toivottavasti siksi helposti lähestyttävä. Ilmeisesti homma ei ole mennyt ihan pieleen, sillä aineiston määrä on kasvanut tasaisesti koko ajan. Toisaalta se tietää meille koostajille enemmän työtä - toisaalta, jos saamme ensi vuonna mukaan osankin nyt auttamaan tarjoutuneista ihmisistä, ei kenenkään työmäärän pitäisi olla liian suuri. Kiitos jo etukäteen kaikille!

Ullan koostaminen on aina jännittävää. Kulloisenkin numeron sisältö on meille koostajillekin yllätys ja riippuu täysin siitä, mitä itse kukin Ullaan lähettää. Osa ohjeista ja artikkeleista on tiedossa etukäteen, osaa suunnitellaan jonkin verran ja osa tulee yllätyksenä. Osa on saapuessaan valmista, osaan kysellään täydennystä vielä viime metreillä ennen julkaisua. "Hei, sä tiedät jotain aiheesta x, kirjoitatko äkkiä vielä pätkän?" Kaikkia lähipiirin tuttuja ja tuntemattomia riist... pyydetään apuun tarpeen vaatiessa. Netin etuja on se, että uusiin ideoihin voi reagoida hyvin nopeasti ja työn alla olevaa aineistoa voi täydentää samantien.

Jotenkin lähes sattumanvaraisesta aineistosta saa joka kerta aikaan ehjän kokonaisuuden - ja se on hienoa. Uusin vahvistuksemme Piia totesi Ullaa koostaessa: "Ulla on kuin open source, enemmän kuin osiensa summa". Minusta se pitää täysin paikkansa.

Kiitos ihmisten vapaaehtoisuuden ja hyväntahtoisuuden, Ullassa on ainakin minun mielestäni monipuolisesti ohjeita ja artikkeleita. Päivittelin juuri arkistoa ajan tasalle - kyllä, päivittelin, sanaleikki on ihan tahallinen. Ohjeita on jo valtava määrä! Ullaan lähetetyt pitsi-, palmikko- ja kirjoneuleiden ohjeet ovat upeita. Perusneuleet ovat mukavia ja käyttökelpoisia. Aloittelijalle löytyy neulottavaa, samoin edistyneelle neulojalle. Mikä hienointa, osa Ullaan ohjeita lähettäneistä neulojista on sittemmin saanut mainetta ja kunniaa kansainvälisestikin.

Muistan nyt äidinkielen opettajani, joka sanoi, että kirjoitusta ei saa päättää hurskaaseen toivomukseen. Olen pahoillani, nyt ei muu auta! Jos saisin jotain Ullaan liittyvää toivoa, niin toivoisin, että muualla menestyneet neulojat eivät unohtaisi Ullaa ja että jatkossakin joukosta löytyy uusia tähtiä.

Ulla ei kuitenkaan ole ainoastaan uusia ideoita ja tekniikoita tai uusia tai uudenlaisia neuleita varten, vaan sen tarkoituksena on myös tallentaa vanhoja neuleohjeita ja -tekniikoita. Mukaan mahtuvat isoäidin tai äidin perinteiset lapaset tai sukat ja muut tutut mallit ohjeen kirjoittajan omin sanoin kertomina ja kuvaamina. Tarkoitus ei ole esitellä vanhoja ideoita uusina ja ihmeellisinä, vaan taltioida niitä kaikkien käyttöön tietenkin tekijänoikeuksia kunnioittaen. Siteeraan LauraU:ta, joka on sanonut saman jo muutaman kerran: "Kirjoitan nuotit ylös, jotta joku muu voi halutessaan joko tehdä samanlaiset helposti purkamatta ja säätämättä, ja toisaalta voi taas soveltaa ohjetta eteenpäin, jos tahtoo."

Joskus kysytään, eikö Ullaa ja sen sisältöä saa kritisoida tai miksei sitä saisi arvioida samoin kriteerein kuin esimerkiksi Modaa tai Novitaa. Pohdiskelin tuota aikani ja loppujen lopuksi ajatukseni kiteytyi seuraavaksi: Ulla on harrastajien harrastajille tekemä verkkoneulelehti, joten Ullaan kohdistuva kritiikki kohdistuu samalla toisiin harrastajiin eli kanssaneulojiin, jotka osallistuvat lehden tekoon lähettämällä aineistoa. Ullaa voisikin kritisoida ennemmin samalta pohjalta kuin muita vapaaehtoisprojekteja. Jos saan kärjistää, sanooko kukaan Punaisen Ristin kerääjälle "huonosti kerätty"? Jos me Ullan koostajat toimisimme kaupallisuuden tai jonkin muun kuin vapaaehtoisuuden pohjalta, ostaisimme, tilaisimme tai valitsisimme jollain tavalla julkaistavan aineiston, meitä saisi toki moittia siitä, että valitsemme mölöjä ohjeita emmekä ole trendien tasalla ja että Ullan sisältö on tylsää, köyhää ja yksipuolista. Nyt julkaisemme sen, mitä neulojat haluavat sillä kertaa jakaa toisten neulojien kanssa.

Toisaalta olisi myös hämmentävää, jos kaikki pitäisivät jokaisesta (tai lähes jokaisesta) Ullan ohjeesta ja artikkelista. Meitä on monenlaisia ja makuja on sen mukaan eikä kaikki voi aina miellyttää kaikkia.

Jos sivujen toteutuksessa on jotain kökköä, linkit ovat rikki tai joku mättää, meille saa toki antaa mahdollisimman yksityiskohtaista palautetta. Saadun palautteen perusteella uudistimme juuri arkistoa toivon mukaan selkeämmäksi ja aiemmin nostimme Arkisto-linkin navipalkkiin, koska kaikki eivät osanneet hakea sitä Ullakolta. (Ullakon tarkoitus oli olla... ullakko, paikka, jonne varastoidaan kaikenlaista. Ilmeisesti kyseinen metafora epäonnistui.) Olemme perustaneet Ullablogin parantamaan viestintää. Palautetta parempaa olisi tietenkin se, että tarttuu toimeen ja tulee mukaan tekemään jotain asioiden hyväksi eikä odota, että se legendaarinen Joku Muu pelastaa maailman, mutta ehkä emme ole ihan toivottomia tällaisenakaan.

Seuraavassa jaksossa spekulaatiota aiheesta "jos Ulla maksaisi palkkion". Ehkä. Tai neuleita. Tai kissoja. Nyt aiheeseen täysin liittymättömissä kuvissa piha tänä aamuna ja tuokiokuva työmatkan varrelta.

I'd thought I'd say a few words about Ulla. This won't be as long as the Finnish part so consider yourselves safe.

Putting the current issue of Ulla together is always an adventure. We do not know what we'll eventually get. Some of the material is planned in advance to some extent, some we know of and some is a surprise. The net as a media allows us to react quickly. We can always turn to friends, buddies and people we know and expl... ask for their assistance in case we need something more. In the end it always works out. I quote Piia who helped with the recent issue: "Ulla is like open source, more than the sum of it contents".

Thanks to the good will of our fellow knitters, Ulla can offer fabulous lace, cable and coloured knitting patterns as well as good basic patterns and something for beginners. There's information on different techniques. However, Ulla is not meant only for creating something new and amazing but for storing information on traditional patterns knitted by mothers and grandmothers. I think we're doing a good job on both fronts and I hope it'll continue that way.

In the not at all related pictures our yard this morning and a snapshot from the way to work.

« Ulla 03/08 | Blog | Kehrääjät hoi - Spinners ahoy »

Kommentit - Comments

Kiitoksia taas uudesta Ullasta. Minusta on ihanaa, kun tässä kaupallisessa maailmassa on jotain, jossa raha ei näyttele suurta roolia. Itse maksan mielelläni Ullan jäsenmaksun, jotta tuo tietotekninen puoli saadaan mahdollisimman kivuttomasti hoidettua.

Olen kertonut Ullasta muutamalle henkilölle. Odotan Ullan ilmestymistä joka kerta jännittyneenä. Kertaakaan en ole pettynyt. Aina löytyy monta to-do juttua. Kiitos erinomaisesta julkaisusta !

minä ainakin olen Ullaan tyytyväinen sellaisena kuin se on. Kiitos taas kaikille teille työpanoksestanne :)

minäkin oon kertonut parille käsitöitä harrastavalle työkaverille ullasta. :)

Kävinkin juuri tutkimassa Ullan arkistoa. Siellä todellakin on jo vaikka mitä. Olen varmasti koko arkiston selannut läpi aiemminkin, mutta silti tein taas löytöjä: Aurora-laukku vuodelta 2006 on mainio.

Ja Ulla saa koko ajan viidakkorumpu-metodilla lisää lukijoita. Koulun terveydenhoitaja kyseli viime viikolla lasten sukkien ohjeita - ohjasin Ullan pariin ja eilen sain kuunnella yhden välitunnin innostuneen pulputusta :)