11.04.2005 | 20:46

M niinkuin Melville

Mistä tietää, että työt stressaavat? Siitä, että tilaan kirjoja. Toiset syövät lohturuokaa, toiset hankkivat lohtukirjallisuutta. Miltäs englanti-klingon-englanti -sanakirja kuulostaisi? Kyllä, tilasin aikanaan sellaisenkin.

Mistä sitten tietää, että työt stressaavat todella paljon ja väsyttää aivan liikaa? Siitä, kun en jaksa enää tilata kirjojakaan ja kotona yritän vain tsekata Neulonta-listan, muutaman blogin ja komennan itseni päivittämään omaa blogiani.

Oli miten oli, tässä muutama kirja "ei mua nyt ihan niin paljon stressaa" -kaudelta (ja hyllyssä pari lisää): huomasin, että kirjahyllyssäni oli ammottava aukko Melville-kohdassa ja tilasin Sally Melvillen kolme kirjaa sitä täyttämään. Tilasin kirjat Sally Melville Styles (1998), The Knit Stitch (The Knitting Experience Book 1) (2002), ja The Purl Stitch (The Knitting Experience Book 2) (2004).

Sally Melville Styles -kirjan mallit näyttävät ensin vaativilta. Sally Melville käyttää paljon värejä ja kuvioita - ja se onkin kirjan idea: jämälangat on neulottava pois tavalla tai toisella. Mallien muodot ovat tarkemmin katsottuna yksinkertaisia, mutta kirjan ideat ovat loistavia, varsinkin viimeinen osuus, jossa neuletta kirjaillaan langalla. Ensin neulotaan ja sitten pujotellaan lankoja neulepintaan.

Värien käyttö on upeaa! Kirjassa on myös hyvä johdanto väriteoriaan ja se opastaa, kuinka voit itse valita värit niin, että lopputulos on harmoninen. Se oli todella mielenkiintoista, koska itse olen ollut aika arka yhdistelemään eri värejä.

The Knit Stitch - pitääkö tästä kirjasta sanoa sen enempää kuin että siinä on ulkomaalaisilla keskustelupalstoilla paljon kohua herättäneen Einstein jacketin ohje? (Se on takki, jota neulotaan eri suuntiin.)

Kaikki kirjan neuleet on neulottu oikeilla silmukoilla. Tietenkin niitä neulotaan edestakaisin tai pyörönä ja samalla lisätään ja kavennetaan ja nostetaan silmukoita neulomatta ja käytetään värejä, joten kirja ei todellakaan ole tylsää ainaoikeaa alusta loppuun saakka.

The Purl Stitch on The Knit Stitch -kirjan seuraaja ja siinä päästään viimein nurjien silmukoiden neulomiseen eli joustinneuleeseen, helmineuleeseen ja sileään neuleeseen edestakaisin neulomalla.

Sekä oikeaa että nurjaa silmukkaa käsittelevät kirjat ovat perusteellisia ja niiden ohjeet sekä "opi neulomaan" -osuudet ovat hyvin kuvitettuja. Kyllä näistä kirjoista on apua sekä aloittelijalle että inspiraatiota edistyneemmällekin neulojalle.

Ai niin, sanoinko jo, että värien käyttö on aivan upeaa?

« M is for Melville | Blog | It's my party and I knit if I want to »

Kommentit - Comments

Hei, mulla on ollut toi It's my party... wishlistillä, onko se hyvä? :D Olen saanut tuon At Knit's Endin melkein luettua ja se on loistava.

Riikka, Menitalla ei taida olla omia kotisivuja. Myyvät mm. Sandnesin, Madilin ja Schachenmayr-Nomottan (um, miten tuo kirjoitetaan...) lankoja. Nykyään siellä on myös Jaegeria.

Hei! Kysyisin, että tietääkö joku minkä merkkisiä lankoja helsingin Menitassa on? Kun en löytänyt sen nettisivuja..
(kirjoitan tänne, koska vieraskirjasi ei toimi)

Ai, että sä haluaisit kuvata mua? :) No joo, huono vitsi.

Jos mä saan jostain lapsenvahdin niin tulen, mutta muuten en. Mies starttaa sunnuntai-iltana työmatkalle ja kotiutuu vasta ke iltana joskus 23 tietämillä. Mulla siis tiedossa ihan kamalat 3 päivää...

Kirsi: joo, uusi paikka on haussa, mutta kukaan ei ole vielä tahtonut viestintätieteilijää töihin. Yhyy! Mäkin kyllä unohdan usein kesken lauseen, mitä mä olin sano...

Kristel: mulla on kesken Sharon Arisin "It's my party and I knit if I want to". (Juu, en ole blogannut siitä.) Seuraavaksi pitää kai tilata tuo At Knit's End...

Kati: tuletko ensi tiistaina Leppävaaraan salamavalojen välkkeeseen ja kameroiden keskelle... eiku neuletapaamiseen? Voisin raahata Melvillet sinne. (Knitin ja Purlin kolmososakin näyttää olevan tulossa marraskuussa, siinä käsitellään ilmeisestikin värejä, kun sen nimi on Color.)

Siis mulla on pakko olla selektiivinen näkö ja kuulo, koska multa on mennyt tämä Melville ihan ohi... :O

Tai sitten selitys on siinä, että pitkään olen ollut vain Novitan armoilla... *huoh* Onneksi te muut viisaammat olette johdattaneet mua sillä polulla pidemmälle...

Mä en sitten sanonut tätä, sovitaanko niin? Tilasin eilen Koigua siihen Charlottes webiin.

Raati suosittaa seuraavaksi sijaistoiminnoksi Yarn Harlotin kirjaa, eli siis Stephanie Pearl-McPhee, At Knit's End. Loistava. Sain sen tänään, ja olen lukenut melkein koko kirjan. Kohtalainen saavutus tässä vauvanhoidon ohessa... (Lisäksi viimeistelin pikkutytön puseron ensimmäisen version, hyvä minä.)

voevoe. Ei ole kiva, jos työssä ei viihdy, työhön kun käyttää niin paljon vapaa-aikaansa. Mulla työstressi ilmenee unettomuutena ja unohteluna: saatan unohtaa kesken lauseen, mitä olin sanomassa tai aivan tavallinen sana ei vain tule mieleen. Mutta jos työ ei anna tyydytystä, sitä kannattaa alkaa aktiivisesti hakea muualta. Helppo sanoa, mutta I've been there. Kohta on kesä ja loma. Ja sijaistoimintosi tuottaa sentään mukavaa kirjahyllyntäytettä. *kääntää surffilaudan ömeizing.comin Melville-sektiolle*