« Zombeja ja matkailua | Memoria volatilis | 1809 »

lokakuu 27, 2009

United States of Scandinavia

Ruotsalainen historiantutkija Gunnar Wetterberg ehdottaa, että Kalmarin unioni pitäisi perustaa uudelleen. Pohjoismainen liittovaltio kun toisi pohjoiselle ulottuvuudelle enemmän painoarvoa EU:ssa. Ihan mielenkiintoinen ajatus, mutta tiellä on aika suuria esteitä. Ensinnäkin kaikki pohjoismaat eivät kuulu NATO:on eivätkä kaikki EU:hun. Olisiko uusi liittovaltio automaattisesti mukana NATO:ssa ja EU:ssa vai ei? Sitten on sellaisia pikkujuttuja kuin kielikysymys, valuutta ja se, että miten liittovaltiota hallittaisiin. Wetterberg ehdottaa johtajaksi Tanskan kuningatarta, mikä tuskin kelpaa muille maille. Missä parlamentti olisi ja paljonko kukin maa saisi kansanedustajia? Entä jos Keski-Euroopan maat perustavat vastavetona uudelleen Pyhän Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan?

HS: Ruotsalaistutkija: Pohjoismaista liittovaltio ja uusi supermahti
The Local: Swedish historian touts Nordic power bloc

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(1) kommenttia - comments

Kommentit

Ihan mielenkiintoinen idea, ei siinä mitään, mutta onhan tuossa todellisia ongelmakysymyksiä ihan tarpeeksi pistämään idean toteuttamiselle aika isot esteet. Kenties tutkija on vaan niin kovin ihastunut ideaan saada Skandinavialle suurimpien EU:n jäsenvaltioiden kaltaista sananvaltaa, että hän noita asioita ei abstraktiota pidemmälle jaksa miettiä..

Ja mitenköhän kävisi edustuksellisen demokratian? EU:ssa uudet tuntemattomat johtohahmot, ja sitten vielä päälle tanskalainen kuningatar johtamaan "kotimaata", ja siihen päälle vielä kotosuomalaisten politiikkojen vallan vähentäminen entisestään. Siitä, jos mistä, kansan mielipide varmaan pitäisi.

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.