« Usva 2/2009 ilmestynyt | Memoria volatilis | Zombeja ja matkailua »

heinäkuu 28, 2009

Roskilden viikinkilaivamuseo

Kävimme Kööpenhaminan matkallamme myös läheisessä Roskildessa, jossa sijaitsee viikinkilaivamuseo. Matka Kööpenhaminasta Roskildeen kesti junalla vain n. 20 minuuttia.

Viking ship museum

Museossa ovat esillä mm. Skuldelevin laivat. Kyseiset 1000-luvulla rakennetut laivat upotettiin aikanaan vuonoon n. 20 km pohjoiseen Roskildesta. Tarkoitus oli suojella Roskildea tukkimalla vuono. Hylyt nostettiin vuonna 1962.

Skuldelev wreck 1

Skuldelev 1 -hylky on avomerikelpoinen rahtilaiva, joka kantoi yli 20 tonnia lastia. Tämän tyyppisiä laivoja käytettiin matkoilla Islantiin, Grönlantiin ja Amerikkaan ja niitä kutsuttiin knarreiksi. Knarrin runko oli taipuisa, joten se kesti kovaakin merenkäyntiä. Nykyajan laivat pyrkivät puskemaan aaltojen läpi, mutta viikinkilaivat kulkivat aaltojen mukana. Kovassa merenkäynnissä matka muistutti vuoristoradalla matkustamista ja jos myrsky kesti useita päiviä, ei matkanteko ollut kovin mukavaa.

Skuldelev wreck 3

Skuldelev 3 -hylky on rannikon läheisyydessä käytetty pienempi rahtilaiva.

Skuldelev wreck 5

Skuldelev 5 -hylky on pieni (n. 17 metriä pitkä) sotalaiva eli pitkälaiva. Miehistöä oli n. 30 henkeä. Tämän kokoista sotalaivaa kutsuttiin snekkeksi.

Havhingsten fra Glendalough

Skuldelev 2 -hylky on 30 metriä pitkä suuri sotalaiva, jossa oli miehistöä n. 60 henkeä. Se rakennettiin aikanaan Dublinissa ja laivasta on tehty Havhingsten fra Glendalough -niminen kopio. Havhingstenillä on purjehdittu Dubliniin ja takaisin.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.