« Työ tekijänsä niittää | Memoria volatilis | Espoosta löytyi keskiaikainen kylä »

kesäkuu 08, 2009

Kuka on Conrad Hirst?

hirst.JPGJugoslavian sodan veteraani Conrad Hirst on toiminut yhdeksän vuotta rikollispomo Eberhardtin palkkamurhaajana. Sitten hän saa tarpeekseen, mutta rikollisten maailmassa ei ole eläkejärjestelmää. Conrad kehittää mielestään täydellisen suunnitelman: tarvitsee vain tappaa ne neljä Eberhardtin organisaation jäsentä, jotka tietävät Conradin henkilöllisyyden. Hyvän alun jälkeen Conrad huomaa, että hänelle on valehdeltu viime vuodet eikä mikään ole sitä, miltä näyttää. Conrad yrittää pysyä hengissä saadakseen selville, kuka itse asiassa on mystinen Eberhardt ja kenelle hän on todellisuudessa tehnyt töitä viime vuodet.

Minulle kirjasta tuli ensimmäisenä mieleen Medusan verkko. Conrad ei kärsi muistinmenetyksestä, mutta etsii identiteettiään yhtä vimmaisesti kuin Jason Bourne. Jugoslavian tapahtumien vainoama Conrad ei epäröi ampua ketä tahansa tielleen osuvaa eikä hän ole aluksi kovinkaan sympaattinen henkilö. Conradin rakkaalleen Annekelle kirjoittamista kirjeistä selviää vähitellen, miten Conradista tuli se, mikä tuli. Kevin Wignallin mukaan kirja onkin ennen kaikkea rakkaustarina. Vasta lopussa selviää totuus siitä, miksi Conrad päätti lopettaa.

Vauhdikkaan dekkarin pinnan alla on myös filosofisempaa pohdiskelua. Kun Conradin maailma luhistuu hänen ympäriltään, hän joutuu miettimään kuka hän oikein on sekä kyseenalaistamaan motiivejaan ja tekojaan. Vaikka juoni saattaa aluksi kuulostaa yksioikoiselta, vähän päälle 200-sivuiseen kirjaan on saatu punottua monimutkainen ja moniulotteinen juoni. Kuka on Conrad Hirst? kannattaa ehdottomasti lukea. Arvosanaksi kirja saa neljä Jugoslaviasta irtaantunutta kansallisvaltiota viidestä.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.