« Keikkakuski | Memoria volatilis | Sounds of Silence »

huhtikuu 01, 2009

Helsinki menettää kaupunkioikeudet

Turun yliopiston tutkijoiden mukaan Kustaa Vaasan kirjoittamaksi väitetty Helsingin perustamisasiakirja onkin väärennös. Paperi- ja musteanalyysien mukaan asiakirjaa ei ole voitu kirjoittaa vuonna 1550. Asiakirjan kirjoittamisessa on käytetty rautagallusmustetta, mutta 1500-luvulla Ruotsi-Suomessa käytettiin vielä hiilimustetta. Lisäksi paperin valmistuksessa on käytetty lumppuja, jotka kuituanalyysin mukaan ovat peräisin 1700-luvulta.

Koska Helsingille ei näin ollen ole koskaan myönnetty kaupunkioikeuksia, se menettää kuntahallintolain mukaan asemansa kaupunkina ja on tästä päivästä lähtien maalaiskunta. Samalla Helsinki menettää asemansa Suomen pääkaupunkina. Valtioneuvosto kokoontuu tänään päättämään uuden pääkaupungin sijainnista. Erityisen vahvoilla ovat Turku, joka oli Suomen pääkaupunki vuoteen 1827 asti ja Vaasa, jossa senaatti kokoontui sisällissodan aikana. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan pääkaupungiksi tulisi harkita myös Kuopiota, jonne Lääkelaitosta ollaan siirtämässä. Kaiken muunkin valtionhallinnon siirtäminen samalla Kuopioon toisi synergiaetuja.

Helsingin maalaiskunnan kunnanjohtajan Jussi Pajusen mukaan Helsinki aikoo hankkia menettämänsä kaupunkioikeudet takaisin. Helsinki joutuu kuitenkin anomaan kaupunkioikeuksiaan EU:n hallintovaliokunnalta, sillä Euroopan kaupunkien sääntely on siirretty kansallisilta parlamenteilta EU:lle. Bulgarian ja Romanian liityttyä EU:hun vuonna 2007 hallintovaliokunta on pahasti ruuhkautunut ja Helsingin anomus otettaneen käsittelyyn vasta vuonna 2017. Helsinki saanee kaupunkioikeudet näillä näkymin vuonna 2021.

Turun Sanomat: Turusta jälleen pääkaupunki?

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.