« Myytävänä | Memoria volatilis | Elisabet ja Kultainen aikakausi »

maaliskuu 11, 2009

Meren katedraali

katedraali.jpgJos kirjan kannessa teosta kuvataan kansainväliseksi bestselleriksi ja kerrotaan, että kirjailija on kirjoittanut teosta viisi vuotta, lukijalla on lupa odottaa paljon. Ildefonso Falconesin Meren katedraali ei täysin lunasta siihen asettamiani odotuksia. Kirja sijoittuu 1300-luvun Barcelonaan ja kertoo maaorjan pojasta Arnausta, joka kohoaa kivenkantajasta rikkauksiin. Taustakertomuksena on Barcelonan Santa María del Mar -kirkon rakentaminen ja Arnaun elämä kietoutuu kirkon rakennusvaiheisiin.

Kirjan suurin ongelma ovat henkilöt, jotka suurimmaksi osaksi jäävät karikatyyreiksi. Pahat ovat tosi pahoja ja hyvät ovat tosi hyviä. Ainoastaan päähenkilöt saavat jotain syvyyttä. Paikoitellen henkilöiden puheessa on myös kiusallista infodumppausta, jonka ainoa tehtävä on selittää asioita lukijalle. Ei Meren katedraali kuitenkaan huono kirja ole. Keskiaikaista elämää on kuvattu hyvin ja mielenkiintoisesti ja varsinkin alkupuolella juonessa riittää käänteitä. Maaorjien ja muun köyhälistön kurjuutta kuvataan yksityiskohtaisesti kaikessa karmeudessaan. Ruotsinvallan ajasta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakaan Ruotsi-Suomessa ei ollut maaorjuutta. Tilanne oli paljon huonompi jo Suomenlahden eteläpuolella Virossa, jossa maaorjuus oli todellisuutta 1800-luvulle saakka.

Keskiajasta ja Kataloniasta kiinnostuneille Meren katedraalia voi ainakin suositella varauksetta. Jos vain kaipaa jotain kepeää luettavaa lomalennolle Barcelonaan, niin sitten kannattaa valita jokin toinen kirja. Arvosanaksi Meren katedraali saa 3/5 bastaixia.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(1) kommenttia - comments

Kommentit

"Jos vain kaipaa jotain kepeää luettavaa lomalennolle Barcelonaan, niin sitten kannattaa valita jokin toinen kirja."

- Itsellä toimi tuossa vuodenvaihteessa Carlos Ruiz Zafonin Tuulen varjo, jossa ei tosin olla keskiajalla vaan 1930-50-luvuilla. Kevyt se on todellakin, mutta kun välillä vaikutti, että Barcelonan matkailunedistämiskeskus on rahoittanut sen ja saanut tietyt paikat mukaan, se ajoi asiansa turistin lukemisina.

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.