« Meren katedraali | Memoria volatilis | MMIX »

maaliskuu 14, 2009

Elisabet ja Kultainen aikakausi

Katsoin viime viikolla elokuvat Elisabet ja Elisabet - Kultainen aikakausi. Elokuvat kertovat Henrik VIII:n tyttärestä Elisabet I:stä ja ne on julkaistu molemmat elokuvat sisältävänä DVD-boksina. Vuonna 1998 valmistunut Elisabet keskittyy kuningattaren valtaannousuun Maria I:n kuoleman jälkeen sekä katolisten ja protestanttien väliseen valtataisteluun. Elokuvana Elisabet on ihan kohtuullinen, vaikka historiaa on muokattu rankalla kädellä kuten Tudorsissa. Elokuvan tekoaikaan melko tuntematon Daniel Craig on hyytävä sivuroolissaan fanaattisena pappina.

Jatko-osa Kultainen aikakausi vuodelta 2007 sen sijaan onnistuu putoamaan lähes kaikkiin historiallisen elokuvan sudenkuoppiin. Lopputulos on puisevaa patsastelua ja haahuilua kalliissa lavasteissa sekä mahtipontisten, mutta tyhjänpäiväisten repliikkien laukomista näyttävissä puvuissa. Elokuvassa yritetään ponnettomasti luoda keksittyä romanssia Elisabetin ja Walter Raleighin välille, vaikka Elisabetin nähneet tietävät sen olevan turhaa. Taustajuonena on Voittamaton armada ja sotaretki Englantia vastaan, mutta siitäkään ei saada aikaan oikein mitään kiinnostavaa.

Elisabetista Oscar-ehdokkuuden saanut Cate Blanchett on Kultaisessa aikakaudessa täysin epäuskottava yli 50-vuotiaan kuningattaren roolissa. Aikaa on kulunut elokuvan maailmassa 30 vuotta, mutta kuningatar ei ole vanhentunut päivääkään ja käyttäytyy paljon lapsellisemmin kuin Elisabetissa. Kultainen aikakausi herättää lähinnä ihmettelyä, miksi se on ylipäätään tehty.

Elisabet saa arvosanaksi 3/6 Henrik VIII:n vaimoa ja Kultainen aikakausi 1/5 Towerissa mestattua kruununtavoittelijaa.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(1) kommenttia - comments

Kommentit

Sattumalta katsoin samaiset elokuvat pari viikkoa sitten. Elisabethistä pidin, mutta jatko-osa aiheutti lähinnä ällistystä ja pahaa mieltä. Se ei tarjoa katsojalle mitään muuta kuin pukuloistoa.

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.