« Lifen kuva-arkisto nettiin | Memoria volatilis | Hadrianuksen muuri oli hyväksi kelttien taloudelle »

marraskuu 21, 2008

Germania

Viimein ehdin kirjoittaa Jukka M. Heikkilän uudesta kirjasta Germania. Kirja sijoittuu vuoteen 20 jKr. ja kertoo roomalaisten retkikunnasta, joka lähtee tutkimaan huhuja Albis-joen (nyk. Elbe) yläjuoksulla olevasta roomalaisesta linnakkeesta. Teutoburgin taistelun jälkeen Rooman itäinen raja on siirretty Reinille eikä sen itäpuolella pitäisi olla roomalaisia joukkoja. Silti joesta poimitun miehen viimeiset sanat viittaavat siihen, että syvällä Germanian kätköissä olevassa Germanopoliksessa on vielä roomalaisia. Mukaan matkalle pakotetaan arkkitehti Numericus, jonka tehtävä on tulkita hänen isänsä mystisiä Germanopolikseen liittyviä muistiinpanoja. Kaikkien intresseissä ei kuitenkaan ole löytää eloonjääneitä joen yläjuoksulta.

Ensimmäiseksi tällaisesta juonesta saattaa tulla mieleen Pimeyden sydän ja Ilmestyskirja. Nyt., mutta Germania on täysin erilainen. Minulle kirjasta tuli enemmänkin mieleen H. Rider Haggardin Kuningas Salomon kaivokset. Germania on nimittäin Heikkilän kirjoista selkeimmin seikkailuromaani. Siinä on myös enemmän fiktiota suhteessa faktaan kuin aikaisemmissa kirjoissa. Historiallisten tapahtumien dramatisoinnin sijaan Germania on historialliseen viitekehykseen sijoitettua fiktiota. Luultavasti juuri se tekee Germaniasta erilaisen lukukokemuksen verrattuna muihin Heikkilän kirjoihin. Juoni ja teksti kulkee jotenkin vapaammin, kun sitä ei ole sidottu niin tarkasti historiallisiin tapahtumiin.

Vaikka kyseessä on fiktio, ovat tarpeelliset faktat kohdallaan ja roomalaista teknologiaa esitellään insinöörilukijan kannalta kiitettävässä määrin. Varsinkin antiikin aikaisen aurinkokellon toimintaperiaate on juonen kannalta keskeisessä osassa. Ainoastaan fennit jäävät jotenkin epämääräisiksi, koska tuon ajan suomalaisista ei tiedetä paljoakaan. Onhan kirjassa viittauksia kaiken maailman taruolentoihin eikä ihan kaikkea teknologiaa ole varmuudella ollut olemassa jo kirjan kuvaamana aikana, mutta teknologia on mahdollisuuksien rajoissa eikä Germaniassa sentään tule örkkejä vastaan. Jos historiallinen fiktio kiinnostaa, niin Germania kannattaa lukea.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.