« Uusi verkkomusiikkilehti | Memoria volatilis | Piratismi tuhoaa kirjallisuuden »

huhtikuu 01, 2008

Turun kaivauksissa löytyi todisteita Suomen kuninkaista

Turun keskustassa tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa on löydetty ensimmäiset todisteet myyttisistä Suomen kuninkaista. Suomen rautakautisista kuninkaista on spekuloitu paljon, mutta tähän asti ainoat todisteet heistä ovat olleet viittaukset skandinaavisissa saagoissa. Turusta on kuitenkin nyt löydetty Ilkka-nimisen kuninkaan hautakammio, jossa oli miekkoja, keihäitä ja muita esineitä. Haudasta on löytynyt myös useita riimukirjaimilla rustattuja siveettömiä tuohikirjeitä, joita epäillään kuningas Ilkan kirjoittamiksi.

Arvokkaimpia esineitä ovat kultalevyt, joihin on kaiverrettu kuvauksia Ilkan matkoista ulkomaille ja useat hautakammion esineet ovatkin peräisin ulkomailta. Erään levyn mukaan Ilkka olisi käynyt jopa Amerikan mantereella satoja vuosia ennen Kolumbusta ja tavannut paikallisen kuningattaren. Ilkalla oli kaiverrusten mukaan sata vaimoa ja hänen kohtalokseen koitui suhde saraseenien mailta tuotuun vatsatanssijaan. Alamaiset eivät pitäneet kuningas Ilkan puuhastelusta vatsatanssijan kanssa, joka vei liiaksi kuninkaan aikaa valtion asioiden hoidosta. Viikingit, anglit ja muut ulkomaiden heimot rustasivat kuningas Ilkasta pilkkarunoja ja lopulta kuningas Ilkka syöstiin vallasta.

Haudasta löydetyt esineet sekä kultalevyt kaiverruksineen tulevat aikanaan näytteille Turun Aboa Vetus -museoon. Turun maakuntamuseo järjestää tänään yleisöopastuksia kaivausalueella. Opastukset ovat maksuttomia ja ne pidetään suomeksi klo 13.00 ja 14.00 sekä ruotsiksi klo 15.00. Lähtö tapahtuu Tuomiokirkon edestä ja paikalla tulee olla 15 minuuttia ennen opastuksen alkua.

Turun Sanomat: Mullistava löytö arkeologisissa kaivauksissa

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.