« Deathwriters.com järjestää kauhukirjoituskilpailun | Memoria volatilis | Tutankhamonin kasvot paljastettiin »

marraskuu 04, 2007

Nedut

Luin kirjamessuilta ostamani J. Pekka Mäkelän Nedut. Kirjassa neandertalilaiset ovat palanneet maapallolle ja ottaneet entiset asuinsijansa Euroopassa takaisin haltuunsa. Jos Nedut olisi kirjoitettu Yhdysvalloissa, siinä olisi eeppisiä kuvauksia ihmiskunnan (amerikkalaisten) urheasta vastarinnasta pahoja neduja vastaan ja lopulta ihmiskunta (tietenkin amerikkalaisten johdolla) vapautuisi nedujen ikeestä.

Nedut on kuitenkin suomalainen kirja ja siinä on realistinen suomalainen näkökulma maailmaa mullistaviin tapahtumiin. Keski-Eurooppa on jyrätty ja pakolaislaumat vaeltavat, mutta ei se hirveästi täällä Pohjolan perukoilla tunnu. Töissä pitää käydä ja jotenkin ne laskutkin on maksettava. Niinhän se menee oikeastikin: Irakissa räjähti taas autopommi, mistä tulikin mieleen että pitää viedä auto huoltoon ja paljonko sekin nyt sitten taas maksaa?

Päähenkilö on Jolle, joka oli hetken aikaa rocklegenda 1980-luvulla ja joka nyt pinnistelee huonopalkkaisessa työssään. Rahapulaan tuo helpotusta salaperäinen nedu, joka haluaa vuokrata Jollen kellarin majapaikakseen. Jolle pohdiskelee ystävineen neduja, nedujen ja nykyihmisten suhdetta toisiinsa ja omaa näkökantaansa neduihin. Musiikki on Neduissa tärkeässä asemassa kuten Alshainissakin.

Lopulta musiikki on Jollelle avain nedujen mysteerin raottamiseen. Ei kuitenkaan selvittämiseen, sillä toisin kuin Alshainissa kaikkiin kysymyksiin ei anneta vastauksia. Minua ainakin olisi kiinnostanut saada tietää lisää neduista ja siitä, miten he oikein pääsivät avaruuteen. Puhumattakaan spekuloidusta mystisestä lajista, jonka epäillään antaneen neduille heidän teknologiansa. Ehkä Mäkelä kirjoittaa Neduille joskus jatkoa, missä kysymyksiin annetaan vastauksia. Aineksia jatkolle ainakin olisi.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.