« Old skool | Memoria volatilis | Uusi blogi »

lokakuu 14, 2007

Vatikaani julkistaa Temppeliherroja koskevia asiakirjoja

Vatikaanin salainen arkisto julkistaa Temppeliherrojen oikeudenkäyntiä koskevia asiakirjoja. Julkistettava 300-sivuinen asiakirjakokoelma on nimeltään Processus Contra Templarios ja sitä painetaan vain 799 kappaletta, jotka myydään tutkijoille 5900 euron kappalehintaan.

Temppeliherrain ritarikunta perustettiin Jerusalemissa vuonna 1118 suojelemaan Euroopasta tulevia pyhiinvaeltajia. Ritarikunnan järjestysmuoto muistutti läheisesti benediktiinimunkkien sääntöä ja sen tunnuksena oli valkoinen vaippa, jossa oli punainen risti. 1200-luvulla ritarikunnassa oli enimmillään 20000 jäsentä. Sääntökunnalla oli ristiretkeläisvaltioissa valtava maaomaisuus linnoituksineen sekä jättiomaisuuksia myös Euroopassa. Jerusalemin menetyksen jälkeen vuonna 1291 ritarikunta siirtyi Pariisiin ja ryhtyi harjoittamaan kaukokauppaa sekä pankkiiritoimintaa.

Ranskan kuningas Philip IV ja Avignonin paavi Clement V tuhosivat järjestön 1300-luvun alussa. Ritarikunnan jäseniä pidätettiin ja heidät saatiin kidutuksen avulla tunnustamaan rikoksia, joihin he olivat syyttömiä. Ritarikunnan suurmestarit Jacques de Molay ja Geoffrey de Charnay poltettiin roviolla Pariisissa 18.3.1314 Philip IV:n käskystä. Temppeliherrojen omaisuus jaettiin Johanniittalaisten ja maallisten hallitsijoiden kesken.

Reuters: Knights Templar win heresy reprieve after 700 years
AP: Vatican Publishes Knights Templar Papers

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.