« Kirjoituskilpailu | Memoria volatilis | Argentiinasta löytyi jättimäinen dinosaurus »

lokakuu 17, 2007

Old skool #2

Toinen juttu blogiarkiston kätköistä.

Turismi nousuun vanhalla kaupungilla

Suomen kaupungeilla on yksi vakava puute, joka haittaa turismia. Millään Suomen kaupungilla ei nimittäin ole vanhaa kaupunkia. Tukholmalla, Tallinnalla ja Riialla on vanha kaupunki ja noissa kaupungeissa lappaa turisteja pilvin pimein. Suomessa kaikki vanhat kaupungit on poltettu. Jos ei olisi poltettu, ne olisi 1970-luvulla purettu ja tilalle olisi rakennettu neuvostoliittomainen kerrostaloghetto, valtion virasto tai moottoritie (Olavinlinnan läpi suunniteltiin aikoinaan ihan tosissaan moottoritietä).

Vaan ei hätää, entisen itäblokin maista löytyy varmaankin hieman rapistuneita vanhoja kaupunkeja, joista itäblokkilaiset ovat valmiita luopumaan sopivan paksuista eurotukkoa vastaan. Sitten vaan siirretään vanha kaupunki Suomeen johonkin sopivaan kaupunkiin turistirysäksi. Turku Suomen vanhimpana kaupunkina olisi ehkä sopivin ehdokas, mutta sitten Turun nykyinen keskusta pitäisi jyrätä vanhan kaupungin tieltä. Helsinkiin vanhaa kaupunkia taas ei laiteta ihan kiusallakaan, ylpistyvät vaan helsinkiläiset entisestään. Eikä siellä olisi tilaakaan ja niillä on jo Suomenlinna.

Hyvät kulkuyhteydet ovat kuitenkin tärkeitä, joten sisämaahan vanhaa kaupunkia ei voisi sijoittaa. Suomen ehkä paras historiallinen matkailunähtävyys Olavinlinnakin on pitänyt pykätä hevonkuuseen Savonlinnan korpiin. Olisivat rakentaneet senkin lähemmäs pääkaupunkiseutua.

Paras sijoituspaikka olisi Espoo. Kehä II:n vieressä olisi paljon tyhjää peltoa, jonne Espoon vanha kaupunki voitaisiin sijoittaa. Länsiväylää ja Kehä II:ta pitkin pääsevät sitten turistit ilmastoiduissa busseissaan ihailemaan kaunista Espoon vanhaa kaupunkia. Saataisiin työttömyyttäkin vähän alemmas kun ensin raksamiehet kokoaisivat kaupungin ja sitten tulisi töitä turistioppaille ja rihkamakauppiaille. Paikalliset kirjailijatkin voitaisiin valjastaa kirjoittamaan jännittäviä tarinoita vanhan kaupungin historiasta.

Nyt joku rupeaa varmaan kitisemään, että tuohan olisi historian vääristelyä ja valehtelua. Mitä sitten? Turistit on ulkomaalaisia, ne luulevat että Suomi on Oslossa ja että täällä voi maksaa ruplilla tai dollareilla. Turistit ovat onnellisia kun saavat ottaa kuvan jostain vanhasta jutusta ja ostaa T-paidan jossa on kuva samasta vanhasta jutusta. Onko se nyt sitten niin paha asia, jos turisteille näytetään vanha juttu, josta ottaa kuvia ja samalla viedään niiden rahat?

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.