« Kiirettä pitää | Memoria volatilis | Muinainen metsä Unkarissa »

elokuu 11, 2007

Ruisleipä kunniaan

Nyt on taas pakko nillittää. Alkaa nimittäin jo hieman ärsyttää kahviloiden leipätarjonta. Joka paikasta löytyy sämpylöitä, täytettyjä patonkeja tai toasteja, mutta juuri missään ei ole kunnollisia ruisleipiä. Jos kaiken vaalean leivän tarjonnan sekaan onkin joskus eksynyt muutama ruisleipä, niin täytteet ovat sitä iänikuista tauhkaa eli juustoa ja/tai kinkunviipale, lisänä ehkä salaatinpala. Huiminta innovatiivisuutta näyttää edustavan se, että kinkunviipaleen sijaan väliin laitetaankin metwurstiviipale.

Kyllä niitä ruisleivän täytteitä voi varioida ja kokeilla ihan samoin kuin patongin ja sämpylän täytteitä. Ei se ruisleipä mene rikki, jos sinne väliin laittaa sen perinteisen edam-viipaleen sijaan mozzarellaa. Tai kanaa tai sitä tonnikalamössöä. Kokeilkaa joskus. Itse asiassa ruisleipä kaipaa kunnon täytteen, koska se on tuhdimpaa kuin vaalea leipä ja maistuu kuivalta, jos täytteessä on tingitty.

Kun nyt ryhdyttiin puhumaan ruisleivästä, niin olen kehittänyt oman erikoisruisleipäni. Laitan Reissumiehen päälle tonnikalaa currykastikkeessa, sitä saa valmiissa purkissa. Curry ja ruisleipä saattaa kuulostaa oudolta, mutta se currykastike ei ole kovinkaan mausteista ja sopii yllättävän hyvin ruisleivän makuun. Leivän syntyhistoria on se, että kerran teki mieli tonnikalaleipää, mutta kaapissa ei ollut muuta kuin tonnikalaa currykastikkeessa. Oli ilta, enkä jaksanut enää lähteä kauppaan. Itsekin vähän ensin epäilin yhdistelmää, mutta hyvää se oli. Tänään tuli viimeksi syötyä currytonnikalaruisleipää kahvin kanssa.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(1) kommenttia - comments

Kommentit

Asiaa puhut. Ruisleipätarjontaa täytyy kehittää. Itse teen maistuvan eväsleivän reissumiehestä laittamalla väliin tahinia eli sesamsiemenlevitettä niiden muiden tavallisempien rehujen lisäksi. Sitä voi jo melkein kutsua lounaaksi. Uskaltaisinkohan kokeilla currya?

Mielenkiintoinen blogi. Piti kommentoimani torni-tarinaa, mutta eksyin vähän. No seuraavaksi sen tarinan kimppuun.

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.