Irlannin matkasta #3 -Newgrange
Irlannin matkalla kävimme Newgrangessa, joka sijaitsee Meathin kreivikunnassa n. 40 km Dublinista pohjoiseen. Newgrange (iiriksi Dún Fhearghusa) on hautakumpu, joka on rakennettu n. 3300-2900 eaa. Newgrange on siis n. 500 vuotta vanhempi kuin GIzan pyramidit ja n. 1000 vuotta vanhempi kuin Stonehenge. Hautakumpu oli 4000 vuotta hautautuneena maan sisään, kunnes se löydettiin 1699. Paikallinen maanomistaja Charles Campbell tarvitsi kiviä rakennustöitä varten ja käski palkollistensa tutkia läheisen kukkulan. Työmiehet löysivät hautakummun sisäänkäynnin, mutta luulivat sitä ensin luolaksi. Kansanperinteen mukaan Newgrange on haltijoiden asuinpaikka.
Newgrangen hautakumpu kuuluu niin sanottuun Boynen ryppääseen, johon kuuluvat myös läheiset Knowthin kumpu, Dowthin kumpu ja Townleyhall. Newgrangeen pääsee vain Brú na Bóinne Visitor Centren kautta, omin päin sinne ei ole asiaa. Sisään pääsevien matkailijoiden määrää on myös rajoitettu ja hautakummulle pääsee vain keskuksen omalla bussilinjalla. Mary Gibbons Tours mainostaa olevansa ainoa, jonka retkellä Newgrangeen pääsee varmasti. Tai ainakin jos ei myöhästy keskuksesta hautakummulle menevästä bussista. Jos myöhästyy, niin se on myöhästyjän ongelma.
Hautakummun sisään menee n. 20 metriä pitkä todella kapea käytävä. Kapealla tarkoitan tosiaankin kapeaa, minullakin oli ahdasta jossain kohdin ja lähes koko matka piti kulkea kumarassa. Keskellä kumpua on hautakammio, jonka lisäksi kummussa on kolme sivukammiota. Sisätila on siten ristin muotoinen ja itse hautakammio on 6 metriä korkea. Kammioista on löydetty luita, joten kyseessä on todellakin ollut hautakumpu. Rakennelmassa on ties kuinka monta tonnia kiveä ja se on pysynyt pystyssä tuhansia vuosia, mutta sen rakentamiseen ei ole käytetty lainkaan laastia. Valtavat kivet on vain ladottu paikalleen niin, että rakennelma pysyy pystyssä. Katto on vielä nytkin tuhansia vuosia myöhemmin vesitiivis.
Newgrangen erikoisuus on se, että aurinko paistaa hautakammioon joka vuosi vain 17 minuutin ajan talvipäivän seisauksen aikana. Halukkaat voivat osallistua arvontaan, jossa voi saada lipun juuri sille kiertokäynnille, jonka aikana auringon valo osuu hautakammioon. Jos sinä päivänä on pilvistä tai sataa, niin sitten on huono onni. Valo ei tule oviaukosta vaan katossa olevasta aukosta, mikä erottaa Newgrangen muista vastaavista hautakummuista. Kukaan ei tiedä, onko Newgrange observatorio vai onko talvipäivänseisauksen valolla ollut jokin uskonnollinen tai seremoniallinen merkitys. Hautojen sijoittaminen kumpuun viittaisi ehkä uskonnolliseen selitykseen, mutta täyttä varmuutta ei koskaan saada. Myöskään Newgrangen kivien koristelun merkitystä ei tiedetä. Ehkä nekin liittyvät uskontoon tai niiden symbolismilla on jokin muu merkitys, mitä nykyajan ihminen ei pysty tulkitsemaan.

Lähettänyt – Sent by Jussi | 19:02
(0) kommenttia - comments