« I CAN HAS CATURDAY? | Memoria volatilis | Skoonelaississit »

heinäkuu 10, 2007

Welcome to my underground lair

Sunnuntaina kävimme Tallinnassa. Ohjelmassa oli käynti Tallinnan salakäytävissä. Tutustumiskäynti alkoi Kiek in de kökin luota. Tunnelit rakennettiin Ruotsin valtakaudella samalla kun Tallinnaa suojelevat bastionit rakennettiin. Ruotsin kuningas Kaarle XI oli aktiivinen Tallinnan linnoittamisasiassa. Hän oli Virossa pidetty kuningas, koska heikensi saksalaista syntyperää olleiden aatelisten valtaa.


Matkalla tunneleihin ohitettiin komendantin talo, jossa Pushkinin isoisän isä asui 1742-1752. Talo on periaatteessa rakennettu kalliolle, mutta kallion ja perustusten välissä ollutta savea ei jaksettu poistaa. Talo on nyt liukunut saven päällä kolmisen metriä ja seinät ovat alkaneet halkeilla.


Viron itsenäiseksi julistautumisen muistomerkki. Viro julistautui uudelleen itsenäiseksi 20.8.1991, päivää ennen kuin Neuvostoliitossa tapahtunut vallankaappausyritys epäonnistui lopullisesti. Vähän matkan päässä muistomerkistä on Viron miehitysten museo.


Pitkä Hermanni eli Pikk Hermann, joka rakennettiin 1370-luvulla Toompean linnan lounaiskulmaan ritarilinnoituksen uudistamisen aikaan. Tornissa on ollut lipputanko vuodesta 1918 lähtien ja siinä on liehunut Viron lipun lisäksi aikanaan myös Venäjän, Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton lippu. Kun saksalaiset vetäytyivät II maailmansodan lopussa, lipputankoon nostettiin vähäksi aikaa Viron lippu. Neuvostojoukot poistivat itsenäisen Viron symbolin välittömästi kun he katsantokannasta riippuen joko vapauttivat tai uudelleen miehittivät Viron.


Tykkihuone. Varsinainen ampuma-aukko ei ole kuvassa ja se on muurattu umpeen. Jossain vaiheessa se ehkä avataan uudelleen, jotta vierailijat näkevät, mihin päin tykki oli suunnattu. Kuvassa vasemmalla on ilmastointiaukko. Tykeissä käytetty mustaruuti oli vaarallista hengitettynä, joten tykkihuoneessa tarvittiin kunnon ilmanvaihto. Takaseinässä on reikä, jonka arkeologit tekivät etsiessään lisää piilotettuja tunneleita.


Tunnelit on tehty kalkkikivestä. Ne ovat 1,5 metriä leveitä ja 2,5-3 metriä korkeita. Seinät ovat paksuimmillaan 4 metriä. Tunneleita pitkin oli määrä kuljettaa tykkejä ja ammuksia bastionien kasematteihen.


Tämä luukku oli joskus ilmatiivis. Tunneleita käytettiin pommisuojana itsenäisen Viron aikana 1930-luvun lopulla ja neuvostoaikana 1970-luvulla. Kaasuhyökkäyksen uhatessa ilma voitiin puhdistaa koneellisesti tai käyttämällä puhidstusjärjestelmää manuaalisesti sähkön puuttuessa. Puhdistusjärjestelmä oli paikallaan vielä muutama vuosi sitten, mutta varkaat kävivät joulunpyhinä ryöstämässä tunneleista kaiken mahdollisen metallin ja möivät sen pimeillä markkinoilla. Varkaiden matkaan lähti mm. vanha turbiinimoottori, ainoa laatuaan Virossa. Varkaiden piti pilkkoa se palasiksi saadakseen sen ulos. Erään uloskäynnin läheisellä parkkipaikalla seisoi joulunajan kaksi rekkaa ja saalis vietiin ilmeisesti niissä pois. Ihan kaikkea metallia eivät rosvot saaneet vietyä, koska rekoissa ei ollut tarpeeksi tilaa.


Tunnelin päässä ei ole valoa vaan vettä. Parisataa viimeistä metriä tunneleista on veden vallassa, koska kalliossa on lähteitä, joista tihkuu vettä. Joku venäläinen turisti päätti mennä loppuun asti, mutta palasi melkein heti takaisin, koska veden pinta olikin yllättäen polven korkeudella.

Kannattaa käydä, jos vain on mahdollisuus. Heikkohermoisten ei tarvitse pelätä pöö-eläinten hyökkäyksiä, sillä hämähäkit ovat vaihtaneet maisemaa. Ne eivät kestäneet tunneleissa kaiken aikaa palaneita valoja ja turistien hiippailua nurkissa. Yhden huoneen katossa asunut lepakkokin on muuttanut muualle.

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.