« Sad but true | Memoria volatilis | Kännissä kiertoradalle »

heinäkuu 26, 2007

Alshain

Olen päättänyt ryhtyä lukemaan enemmän ja katsomaan enemmän elokuvia. Vastapainoksi yritän vähentää päämäärätöntä netissä surffaamista. Toissapäivänä ostin Mission Impossible III:n ja Kaunan DVD:inä. Eiväthän ne mitään tuoreita ole, mutta en ole niitäkään nähnyt. Jostain pitää aloittaa. Eilen marssin kirjastoon ja lainasin kasan kirjoja. Ei niin, etteikö kotoakin löytyisi lukemattomia kirjoja (haa, sanaleikki!), mutta lainasin vähän uudempia kirjoja.

Tänään sain päätökseen J. Pekka Mäkelän Alshainin. Kirjasta tuli mieleen Solaris, jossa myös on meren hallitsema vieras planeetta. Pidin siitä, että varsinainen tarina tapahtui taustalla, eikä ihmisillä ollut käsitystäkään siitä, mitä oli tapahtumassa. Henkilöt kun olivat liian keskittyneitä käsittelemään omia tai yhteiskunnan ongelmia. Eri kertojien käyttäminen onnistui hyvin, jokaisella oli oma äänensä. Ensimmäisen kertojan aikana tuli kyllä mieleen, että tämän kansanopistojutun olisi voinut pienillä muutoksilla sijoittaa vaikka jonnekin Itämeren saaristoon, jos vain tähtialukset olisi muutettu tavallisiksi laivoiksi. Myöhemmin päästiin onneksi varsinaiseen scifi-vaiheeseen. Sillä puhdasta scifiähän tämä kirja on, vaikka jostain syystä sitä on mainostettu mystisenä reaalifantasiana. Ehkä ns. tavallisen lukijan on helpompi tarttua reaalifantastiseen kirjaan kuin scifi-kirjaan? Se jäi vähän ihmetyttämään, että miksi Alshain oli ylipäätään asutettu, jos ihmiset kerran tiesivät sen auringon olevan jo kuolemassa?

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(2) kommenttia - comments

Kommentit

Laivoista: oletko sattunut lukemaan tämän kirjailijan itsensä blogimerkinnän: http://yrttimaa.vuodatus.net/blog/276926 ? Jos et halua tuntea kirjojen taustoja älä lue, mutta minusta oli hauska kuulla tarina tarinan takana, kun itselläni oli samantyyppisiä ajatuksia kuin sinulla.

Sinällään kirjailijablogit saattavat paljastaa joskus liikaakin, Alshainin ja Mäkelän kohdalla luin blogia tarkoituksella vasta kirjan jälkeen.

Enpä ole tuota merkintää aikaisemmin lukenut. En yleensä lue juttuja, joissa kirjailija selittää oman teoksensa puhki, mutta tuollaisia kirjojen syntyyn liittyviä asioita on aina mielenkiintoista lukea. Minua kiinnostaa, miten kirja on syntynyt, mutta haluan itse ymmärtää, mitä kirjailija haluaa kirjallaan sanoa.

SciFi-tarinoissa avaruusalusten nimet ovat tärkeitä, ne luovat osaltaan tunnelmaa. Tähtien Sota -elokuvissa ainut nimetty alus taitaa olla Millennium Falcon, muista puhutaan tyyppinimellä (X-siipihävittäjä, TIE-hävittäjä...). Kaikkein huikeimmat alusten nimet löytyvät Iain Banksin Kulttuuri-kirjoista.

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.