« Varhaisen nykyihmisen fossiililöytö Kiinassa | Memoria volatilis | Arjen outous »

huhtikuu 05, 2007

543210

Oy Alkoholiliike Ab eli tuttavammin Alko avasi ovensa janoiselle kansalle 5.4.1932 klo 10 eli päivälleen 75 vuotta sitten. Suomessa oli voimassa kieltolaki 1919–1932, mutta suomalaisten alkoholinkäyttöä se ei estänyt. Ulkomailta salakuljetettiin alkoholia, enimmäkseen virolaista pirtua. Ehkä suomalaisten känniperinne johtuukin osittain kieltolaista, jonka aikana totuttiin juomaan vahvaa viinaa, kun muuta ei ollut tarjolla? Pimeä viina ei aina ollut kovin terveellistä juotavaa ja väkevän viinan juominen aiheutti alkoholismia sekä maksavaivoja, joten kieltolain terveysvaikutukset eivät olleet kovin suuret.

Salakuljetus toi mukanaan myös muuta rikollisuutta ja väkivaltarikokset lisääntyivät. Suurin syy kieltolain purkamiseen oli kuitenkin lama ja valtion rahan tarve. Kun vielä vuonna 1931 pidetyssä kansanäänestyksessä yli 70% äänestäneistä äänesti kieltolain kumoamisen puolesta, säädettiin uusi alkoholilaki, jossa alkoholin myyntimonopoli annettiin valtiolle. Monopolin hoitaminen annettiin Oy Alkoholiliike Ab:n tehtäväksi.

Alkuaikojen asiakkaiden tylystä kohtelusta, pienestä valikoimasta ja viinakorteista on tultu siihen, että Helsingin Kamppiin avattiin tänään Alkon lippulaivamyymälä, jossa on vuositasolla jopa 2800 tuotetta, oma erikoisvalikoima ja juhlajuomaneuvontapalvelu. Mikäli Alkon historia kiinnostaa enemmän, niin Martti Häikiö on kirjoittanut Alkon historiikin.

Verkkouutiset: Alko perustettiin valtion alkoholipolitiikan välineeksi
HS: Alko avaa Helsinkiin erikoisliikkeen
Alkoholin salakuljetus ja sen valvonta Perämeren rannikolla kieltolain aikana 1919–1932
STT: Alkon historia kirjoittaa uusiksi monopolin tarinan

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.