« Thorin vasara | Memoria volatilis | Kreikassa merkittävä patsaslöytö »

helmikuu 28, 2007

Uutispläjäys

En ole pitkään aikaan blogannut mistään aiheesta sen syvällisemmin. Mielessä on pyörinyt blogata niistä kaupungeista, joissa olen vieraillut. Esimerkiksi Bruggen historiasta saisi vaikka kuinka paljon juttua. Kirjoitinhan minä jokin aika sitten Linköpingistä, mutta vain koska hotellissa oli illalla tylsää. Aika menee johonkin eikä vaan saa aikaiseksi. Syvällisempää bloggausta odotellessa muutama YLE:n Tiedeuutisten kautta löydetty uutinen.

Ihmisen aiheuttama sukupuutto ei ole mitenkään uusi asia. Nykyihminen hävitti Achin laakson luolissa Alpeilla asuneet luolakarhut lyhyessä ajassa n. 30000 vuotta sitten. Luolakarhujen katoamiselle ei ole löytynyt muuta järkevää syytä, sillä ilmastonmuutoskaan ei ollut vielä päässyt vauhtiin. Siis se edellinen ilmastonmuutos, kun jääkausi loppui. Laaksoon saapui jostain uusia luolakarhuja, mutta nekin nitistettiin.

YLE: Nykyihminen karkotti nopeasti luolakarhut asuinsijoiltaan
EurekAlert!. DNA analysis reveals rapid population shift among Pleistocene cave bears

Neandertalin ihmiset puolestaan eivät kestäneet jääkautta yhtä hyvin kuin nykyihminen. Nykyihminen sopeutui syömällä kaikkea mahdollista, mutta neandertalin ihmiset nirsoilivat ja kuolivat pois. Osasyy oli myös se, että nykyihminen osasi varastoida ruokaa, toisin kuin neandertalin ihmiset.

YLE: Neandertalin ihminen ei pärjännyt kilpailussa nykyihmiselle
The Independent: Sudden cold snap linked to Neanderthals' demise

Kristoffer Kolumbuksen 1494 perustama La Isabela osoittautui huonoksi asuinpaikaksi ja hylätttiin jo 1498. Paikalla tehdyissä kaivauksissa löydettiin lyijypitoista malmia ja sulatusuunin jäänteet. Niitä pidettiin todisteina eurooppalaisten ensimmäisistä kaivoksista Amerikassa, mutta malmi olikin peräisin Espanjasta.

YLE: La Isabelassa ei ollut hopeakaivosta vuonna 1494
Science Daily: Inhabitants Of Columbus' First Settlement Were Desperate To Find Metals, Study Finds
Chemical & Engineering News: Columbus' Silver Mining Debunked
Royal Society of Chemistry: Columbus' explorers failed to strike silver

Kolumbuksen kohtaamat intiaanit taas polveutuvat kaikki samasta alkuperäisväestöstä, joka saapui Amerikan mantereelle Beringin salmen paikalla olleen maayhteyden kautta. Siitä on vielä epäselvyyttä, saapuivatko he yhdessä muuttoaallossa tietyltä suppealta alueelta vai useassa muuttoaallossa laajemmalta alueelta.

YLE: Amerikan intiaanit ovat kaikki lähtöisin samasta populaatiosta

Bookmark and Share

Lähettänyt – Sent by Jussi |
(0) kommenttia - comments

Kommentoi - Post a comment

Jos et ole kommentoinut aikaisemmin, kommenttisi ilmestyy vasta kun se on hyväksytty.